Студент "Львівської політехніки" створив чатбот, який перетворює текст на кольоропис Флоріана Юр'єва: як це працює

Студент "Львівської політехніки" створив чатбот, який перетворює текст на кольоропис Флоріана Юр'єва: як це працює

Студент "Львівської політехніки" створив чатбот, який перетворює текст на кольоропис Флоріана Юр'єва: як це працює
Флоріан Юр'єв під час лекції в Києві, зокрема показує і кольоропис, 20 лютого 2018 року. Фото: УНІАН

У Telegram зʼявився бот, який за заданим текстом генерує зображення з кольорописом, створений за посібником художника та архітектора Флоріана Юр'єва 1959 року. Про це першим повідомив Telegram-канал kinotron, який спеціалізується на експериментальному, документальному та науковому кіно.

Суспільне Культура поспілкувалося з автором чатбота про те, як виникла ідея проєкту та скільки часу пішло на її реалізацію.

Флоріан Юр'єв відомий передусім як автор будівлі Інституту інформації в Києві ("Летючої тарілки" на Либідській) та проєкту наземного павільйону метро "Хрещатик". З 1950-х років Юр'єв почав розробляти власну теорію "музики кольору", в якій співіснували теоретичний аналіз сприйняття кольору та проблема синтезу звуку й зображення.

Художник та архітектор розробив схему: для позначення звуків він використовував відповідні геометричні фігури та кольори. Завдяки цьому методу є можливість "бачити" звуки та музику.

Оригінальний метод кольорової фонетичної транскрипції може бути застосований не лише для створення кольорозапису "нової" поезії та музики, а й для аналізу вже наявних творів. За допомогою цього методу можна надавати тексту форми та кольору, адже, відповідно до розробленої Флоріаном схеми, для позначення звуків він використовує відповідні геометричні фігури та кольори. Тобто це своєрідний спосіб "бачити звуки та музику".

Автором боту виявився Дементій Прядко — студент 2-го курсу кібербезпеки Національного університету "Львівська політехніка". Ідея бота з'явилася після того, як у 2021 році хлопець прочитав допис про те, як працює кольоропис.

"Але саме фільм «Нескінченність за Флоріаном» викликав зацікавленість в історії Флоріана Ілліча та його діяльності як художника, кольориста та архітектора", — розповів Прядко.

Дементій каже, що розроблення бота було для нього "цікавим завданням із погляду програмування" і водночас ця робота "дотична до живопису та української поезії". За словами студента, на початкову версію боту, яка підтримувала введення по одному слову, пішло близько двох вечорів; ще три вечори — на подальшу оптимізацію. Загалом хлопець витратив два тижні на створення бота: паралельно він займався основною роботою та іншими мініпроєктами.

Наразі максимальна кількість символів, які можна ввести у боті за раз, — 400. Максимальна кількість символів за годину — 4 000, а максимальний час оброблення — 15 секунд.

Для того, щоб отримати зображення, потрібно надіслати боту повідомлення з текстом, розбитим на склади за допомогою крапок. Наприклад, "Хі.ба хо.чеш? Му.сиш".

Улюблене зображення Дементія, згенероване ботом, — це кольоропис вірша "Вагоновод" Михайля Семенка.

Чатбот перетворює текст на кольоропис Флоріана Юр'єва: як він працює
Кольоропис "Вагоновода" Михайль Семенко. Фото: надане автором боту

Дементій Прядко зазначив, що надалі хотів би додати автоматичне розбиття на склади, можливість розставлення наголосів та підтримку есперанто. За словами хлопця, ботом вже скористалися 47 різних людей після публікації в Telegram-каналі. Назва боту — Kolorscribot.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок