У X заблокували пошук "Тейлор Свіфт" через поширення відвертих зображень, згенерованих ШІ

У X заблокували пошук "Тейлор Свіфт" через поширення відвертих зображень, згенерованих ШІ

У X заблокували пошук "Тейлор Свіфт" через поширення відвертих зображень, згенерованих ШІ
. Колаж Суспільне Культура

У X тимчасово не можна знайти Тейлор Свіфт — там заблокували пошук після того, як у мережу невідомі завантажили відверті зображення співачки, згенеровані штучним інтелектом.

Про це повідомляє BBC.

Під час пошуку "Taylor Swift" на сайті з'являється повідомлення: "Щось пішло не так. Спробуйте перезавантажити".

У X зараз неможливо знайти Тейлор Свіфт
У X зараз неможливо знайти Тейлор Свіфт. Скриншот зі сторінки в X (Twitter)

Керівник бізнес-операцій X Джо Бенарроч зауважив, що це тимчасовий захід. Він додав, що ці дії здійснюють "із великою обережністю, оскільки ми ставимо безпеку в цьому питанні на перше місце".

Невідомо, коли саме Х почав блокувати пошук Свіфт на сайті і чи блокував сайт пошук інших публічних осіб або термінів раніше.

Анонімні акаунти поширювали згенеровані зображення у X минулого тижня — NBC News додає, що ці зображення до 25 січня встигли переглянути 27 млн разів. Фанати співачки почали масово скаржитися на акаунти та окремі дописи, додаючи гештеги із закликом "захистіть Тейлор Свіфт".

Зрештою X випустив заяву, в якій йдеться про те, що публікація оголеної натури без згоди на платформі "суворо заборонена".

Реакція на поширення згенерованих зображень

Прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр зауважила, що вони "стурбовані повідомленнями про поширення зображень" і потрібне законодавство, яке б розв'язало цю проблему.

Гендиректор Microsoft Сатья Наделла, заявив, що компанія повинна "швидко рухатися" у боротьбі з відверто сексуальними фейковими зображеннями.

Засудила поширення згенерованих знімків і профспілка американських акторів SAG-AFTRA — там закликали уряд ухвалити закон, що заборонить такі зображення.

"Створення та поширення фальшивих зображень — особливо непристойних — без чиєїсь згоди має бути заборонено. Ми як суспільство можемо контролювати ці технології, проте мусимо діяти зараз, поки не стало запізно", — заявили в гільдії.

У BBC додають, що з 2019 року зросла кількість фейкових зображень у мережі — дослідження пов'язують це з появою штучного інтелекту.

Крім того, досі не існує законів, які б заборонили створення або обмін згенерованими зображеннями. Водночас у Великій Британії у межах Закону про безпеку в інтернеті заборонений обмін штучно згенерованою порнографією.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок