Надія та полегшення: українець зробив ШІ-фільм про Різдво й отримав відзнаку на міжнародному конкурсі — як йому вдалося

Надія та полегшення: українець зробив ШІ-фільм про Різдво й отримав відзнаку на міжнародному конкурсі — як йому вдалося

Ексклюзивно
Надія та полегшення: українець зробив ШІ-фільм про Різдво й отримав відзнаку на міжнародному конкурсі — як йому вдалося
Кадри з короткометражного ШІ-фільму "Привид Різдва". Фото: Скриншот/YouTube Yellow Medusa

Михайло Пеньєвський, автор YouTube-каналу Yellow Medusa, за допомогою штучного інтелекту (ШІ) створив короткометражний фільм "Привид Різдва" — про Різдво під час війни в Україні. Ця короткометражка посіла третє місце на конкурсі від Curiouse Refuge та Epidemic Sound — AI Holiday Film Contest серед фільмів, створених за допомогою ШІ. Нагорода стала для Михайла несподіванкою і тепер він розмірковує, як показати його ширшій аудиторії.

Як створювався фільм та що надихало на роботу — Михайло Пеньєвський розповів Суспільне Культура.

Як обирали тему для фільму? Скільки пішло часу на його створення?

Я близько року хотів розказати історію, близьку для українців. Історію правдиву та життєву, й подарувати глядачам трохи надії, полегшення, хоч і тимчасове. Проте всім моїм ідеям чогось бракувало і я відкладав їх до кращих часів. Також останній рік я активно досліджував та використовував штучний інтелект для створення аудіовізуального контенту, мені це дуже цікаво.

Тож коли почув про конкурс різдвяних фільмів, створених засобами штучного інтелекту, то одразу відчув, що це те, що я несвідомо шукав. Адже Різдво для мене — це про диво та надію. І я вирішив використати новітні технології, щоб розказати українську історію про Різдво.

Мені спав на думку образ, де самотня волонтерка зустрічає у своїй квартирі привида. Тоді я ще не знав про їхні стосунки, ким вони є одне одному, але я розумів, що це щось важливе для мене. Щось, що варто дослідити. Зрештою цей образ перетворився на сценарій "Привида Різдва". Маючи сценарій, я створив фільм доволі швидко — приблизно за тиждень.

Які інструменти використовували у роботі?

Фільм створив, використовуючи ряд інструментів на базі нейронних мереж, а саме: Midjourney (генерація 2D-зображень), Runway Gen 2 (анімація 2D-зображень), ElevenLabs (ШІ-озвучення), D-ID (анімація обличчя та ліпсинг головної героїні), а також трохи DALL·E 3 та PixVerse. Для деяких кадрів я робив реальні фотографії на свій телефон, які потім оброблював та анімував за допомогою програм штучного інтелекту. Наприклад, кадри з окопними свічками: в їхній основі — фотографії з кухні, де я та моя дружина Ельвіра виготовляємо окопні свічки.

ШІ-короткометражка про Різдво
Кадр із "Привида Різдва". Фото: Скриншот/YouTube Yellow Medusa

Також кадри головної героїні Матері зі спини — це оброблені за допомогою штучного інтелекту фотографії моєї дружини у червоному светрі; кадри з котом — оброблені штучним інтелектом фотографії нашого кота. Такий комбінований процес допоміг точніше втілити задум, краще розказати історію.

Короткометражка про Різдво штучний інтелект
Кадр із ШІ-короткометражки. Фото: Скриншот/YouTube Yellow Medusa

Якими фільмами, музикою чи літературними творами надихалися?

Роботи української художниці Olga Wilson, яка малює душі загиблих на війні; фільм "Історія примари" 2017 року; повість Чарльза Дікенса "Різдвяна пісня у прозі"; відома фотографія Генерального штабу минулого року, де військові в укритті святкують Різдво за довгим столом (ця фотографія надихнула сцену фільму, де Мати знайомиться з людьми в укритті).

Короткометражний фільм з ШІ
Українські військові святкують Різдво, 2022 рік. Фото: Генштаб ЗСУ

Та найбільше мене надихнула моя дружина, яка активно допомагає Збройним силам, виготовляючи окопні свічки та піклуючись про поранених у шпиталі. Вона з тих людей, яким варто більше відпочивати, але не дозволяє собі це через війну. Вона стала прототипом головної героїні.

Які були складнощі під час роботи?

Один із найбільших викликів полягає в тому, що технології штучного інтелекту доволі несталі. Важко згенерувати принаймні одну сцену, яка б виглядала цілісно та послідовно, а не як набір непов'язаних один з одним кадрів. Тому наразі процес створення фільму за допомогою ШІ схожий на керування хаосом, де історія розгортається від кадру до кадру і доволі часто може повести тебе в інший, неочікуваний бік.

Як дізналися про конкурс та що плануєте робити з фільмом далі?

Про конкурс дізнався з YouTube-каналу Curious Refuge. Я підписаний на них доволі давно, вони викладають новини ШІ та як можна використовувати нейронні мережі у створенні кіно. Мені це дуже цікаво і я намагаюсь активно за всім стежити.

Про подальші плани на фільм відповісти наразі важко, бо для мене призове місце стало приємною несподіванкою, навіть легким шоком. Адже учасників конкурсу було більш ніж 140, серед них десятки доволі сильних робіт. Хочеться, щоб фільм побачило більше українців і людей з усього світу. Потроху шукаю можливості, як його показати більшій аудиторії, надіслати на тематичні фестивалі.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок