Жанр мок'юментарі та життя українців під час війни: чим цікавий новий серіал "Карлос в Україні"

Жанр мок'юментарі та життя українців під час війни: чим цікавий новий серіал "Карлос в Україні"

Жанр мок'юментарі та життя українців під час війни: чим цікавий новий серіал "Карлос в Україні"
Суспільний мовник вперше створює проєкт у жанрі мок'юментарі. Про те, чого очікувати від серіалу та чим він цікавий — читайте у матеріалі Суспільне Культура. Фото: Суспільне Мовлення

У грудні заплановано прем'єру нового ігрового телесеріалу в жанрі мок'юментарі — "Карлос в Україні". Це історія про американського журналіста, який приїжджає в Україну під час повномасштабного вторгнення та розповідає про життя воєнного часу. Суспільне Мовлення вперше створює проєкт у такому жанрі.

Про те, чого очікувати від серіалу та чим він цікавий — читайте у матеріалі Суспільне Культура.

Про що серіал "Карлос в Україні"?

За сюжетом американський журналіст Карлос приїжджає в Україну на замовлення свого телеканалу, щоб зробити кілька документальних фільмів (які стануть і окремими епізодами серіалу) про саму країну та те, як люди живуть під час війни.

Автори прагнуть показати побут та життя українців під час повномасштабного вторгнення, як вони справляються з труднощами та викликами, при цьому зберігаючи оптимізм і віру, а також продемонструвати, за що варто любити Україну. Ці наративи буде підкреслювати й особиста історія головного героя — творці обіцяють, що Карлос "закохається в Україну не лише фігурально як у країну, але знайде тут свою любов".

  • Слідкуйте за Карлосом в Україні у його Instagram.

Історія створення

У січні 2023 року команда Нікіти Торжевського, який є головним режисером і продюсером проєкту "Карлос в Україні", перемогла у мистецькому конкурсі Суспільного Мовлення на виробництво телевізійного комедійного шоу.

"Метою творчого конкурсу був пошук комедійного креативного способу, як розвінчати російську пропаганду і показати українців живими, енергійними, фантастичними людьми, які дуже по-своєму реагують на події, що зараз відбуваються. До прикладу, під час сирени повітряної тривоги, коли слід було б ховатися, в Україні дуже рідко роблять усе за правилами. Наш Карлос буде відкривати Україну, разом із глядачем занурюватися в українське суспільство, досліджувати, чи є тут бандерівський фашизм, про який говорить російський пропагандист Соловйов", — поділився Торжевський в одному зі своїх інтерв'ю.

Серіал складатиметься з 12 епізодів по 25–27 хвилин, проте автори хотіли б продовжити його на декілька сезонів.

Жанр мок'юментарі та життя українців під час війни: чим цікавий новий серіал "Карлос в Україні"
Зйомки серіалу "Карлос в Україні". Суспільне Мовлення

Що таке мок'юментарі?

Уперше Суспільне представляє проєкт у жанрі мок'юментарі. Цей піджанр характеризує низку ігрових фільмів або серіалів, знятих у стилі документального кіно. Термін створили, поєднавши англійські слова mock (висміювати / дражнити) і documentary (документальний фільм). Кінематографісти використовують формат мок'юментарі для критики, сатири й загалом висміювання різних тем.

Основні характеристики жанру:

  • Псевдодокументальний стиль

Мок'юментарі знімають у документальному стилі, часто з використанням ручних камер, інтерв'ю та закадрового голосу для створення відчуття реалістичності, навіть якщо сюжети та репліки вигадані.

  • Вигадані сюжети

Події, сюжетні лінії та персонажі мок'юментарі повністю вигадані. Вони не є реальними людьми або реальними подіями, але зображуються як такі, щоб створити видимість реальності.

  • Гумор і сатира

Роботи в жанрі мок'юментарі мають на меті бути гумористичними або сатиричними. Такі фільми використовують документальний формат для створення комедійних ситуацій, висміюють реальні життєві сценарії або пародіюють прийоми традиційного документального кіно.

  • Невимушене подання

Сюжети мок'юментарі часто подають безпристрасним, серйозним тоном, навіть якщо зміст абсурдний або надуманий. Цей контраст між серйозністю подання та гумором змісту додає комедійного ефекту.

  • Соціальний коментар

Деякі мок'юментарі використовують гумор і сатиру, щоб прокоментувати соціальні чи культурні проблеми. Вони можуть перебільшувати або карикатурно зображати аспекти реального життя суспільства, щоб підкреслити абсурдність ситуації.

  • Реальні локації та оточення

Мок'юментарі часто знімають у реальних локаціях (на противагу сценічним павільйонам), що додає відчуття автентичності. Такі умови дозволяють зобразити вигадані події більш переконливими.

"Мок'юментарі — жанр, що дозволяє говорити про те, що болить, легкою мовою; прийти у Всесвіт наших персонажів та разом з ними пожити трохи їхнє життя, упізнати самих себе, посміхнутись та відчути, що ти не один. Карлос Сміт та його оптика дозволяють подивитись на нас з іншого ракурсу, побачити те світло, якого багато хто з нас не відчуває, яке відтісняє війна з Росією. І я сподіваюсь, що частку цього світла наш серіал завдяки фантастичному касту та прекрасній команді зможе принести в дім кожного глядача", — каже режисер та продюсер проєкту Нікіта Торжевський.

Творці серіалу надихалися такими проєктами як "Офіс", "Парки та зони відпочинку" і комедією Тайки Вайтіті "Чим ми займаємося в тінях".

Жанр мок'юментарі та життя українців під час війни: чим цікавий новий серіал "Карлос в Україні"
Афіша серіалу "Офіс". фото: Universal Television

Українська аудиторія знайома з жанром мок'юментарі не тільки через перелічені серіали, а й завдяки постаті "канадського журналіста" Майкла Щура (який був натхненний "Боратом" Саші Барона Коена). Проте автори серіалу зазначають, що "Майкл Щур робив мок'юментарі-журналістику, ми вироблятимемо мок'юментарі-серіал. Хоч це один жанр, але різні форми: серіал має свої канони, яких ми плануємо дотримуватися".

Які приклади мок'юментарі в Україні?

  • 2020. Безлюдна Країна

Псевдодокументальна повнометражна стрічка Корнія Грицюка, яка рефлексує на проблеми еміграції. За сюжетом після укладення угод з Євросоюзом та відкриття кордонів усі жителі залишають Україну, за винятком восьми осіб: моделі, інженера, князя, бухгалтерки, айтівця, блогерки, китайця-розвідника та сепаратиста.

  • Файна Юкрайна

За жанром "Файна Юкрайна" гумористичне скетч-шоу, але деякі його епізоди цілком можна зарахувати до жанру мок'юментарі. Наприклад, ті серії, у яких Сергій Притула грає журналіста Інокентія Беста, зняті за всіма канонами жанру: від руху камери до пародійних моментів.

  • #SelfieParty

Або ж "Селфіпаті" комедія 2016 року режисера Любомира Левицького, яка надихалася американським фільмом “Проєкт Х”. Окремі фрагменти стрічки спеціально зняті з реалістичним ефектом, ніби на телефон, або ж використовують зум та рухому камеру.

Команда серіалу "Карлос в Україні"

Головним режисером та продюсером проєкту виступив Нікіта Торжевський, який також є засновником і керівником продакшну Alite Video, а до цього працював режисером на "Новому каналі" та СТБ.

Авторами ідеї "Карлоса в Україні" є виконавча продюсерка Юлія Дощанська і Влад Таран, який виступає також головним сценаристом проєкту. Скрипт-доктором серіалу став сценарист Станіслав Мєдвєдєв. Керівниця проєкту з боку Суспільного — Альона Голякова, креативний супервізор — Лук'ян Галкін.

Головну роль Карлоса Сміта виконав молодий український актор Карлос Соареш.

Також у серіалі зіграли: Ірма Вітовська, Арам Арзуманян, Іра Кудашова, Ніна Набока, Григорій Боковенко, Влад Писаренко, Олена Ларіна, Владислав Карачій, Антон Вахліовський та Тимофій Дмитренко.

А в епізодах з'являються зіркові гості: Даніель Салєм, Олена Філонова, Дмитро Оскін, Кароліна Мруга.

Зйомки повністю проходили у Києві. Проєкт створено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю DW Akademie / CFI Програми Медіафіт для Південної та Східної України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу

Жанр мок'юментарі та життя українців під час війни: чим цікавий новий серіал "Карлос в Україні"
Зйомки серіалу "Карлос в Україні". Суспільне Мовлення

Жанр мок'юментарі та життя українців під час війни: чим цікавий новий серіал "Карлос в Україні"
Зйомки серіалу "Карлос в Україні". Суспільне Мовлення
"Під час підбору локації для мене ключовим була відповідність локації нашим героям, їхнього стану на зараз та процесам, які проходять з ними. Оскільки наш бюджет не дуже дозволяв будувати усі локації в павільоні з нуля, то також важливим фактором була «обжитість» локації або можливість швидко та без залучення додаткових ресурсів обставити її як слід – наприклад, на локації «Дім пенсіонерів» ми майже нічого не доставляли, так само як і на локації «Квартира Каті / Вадіка», окрім спецреквізиту типу басейну, звісно. Єдина локація, яку ми обставляли майже з нуля – це «Волонтерський центр», і я задоволений результатом", — зазначив у коментарі Суспільне Культура Нікіта Торжевський.

Позаяк "Карлос в Україні" — це комедійна історія на фоні війни, авторам було важливо дотримуватися балансу. За словами Торжевського, баланс тримався на кількох аспектах:

  • ніякого потенційно дискримінаційного гумору;
  • мінімум або взагалі без "туалетних" жартів;
  • жива мова, без підкресленої літературності.

"Ми все ж таки знімаємо не про власне війну, а про життя людей під час війни – це допомагає уникнути недоречностей. Власне, й про війну жартів у нас майже немає, це не та тема, на яку суспільство зможе нормально жартувати у найближчий час, як на мене", — прокоментував Торжевський.

Жанр мок'юментарі та життя українців під час війни: чим цікавий новий серіал "Карлос в Україні"
Зйомки серіалу "Карлос в Україні". Суспільне Мовлення

Жанр мок'юментарі та життя українців під час війни: чим цікавий новий серіал "Карлос в Україні"
Зйомки серіалу "Карлос в Україні". Суспільне Мовле

Під час зйомок головними викликами для команди стали повітряні тривоги та блекаути.

"Щодо першого: ми придумали таку схему взаємодії, яка можлива тільки в межах жанру мок'юментарі (в принципі, й псевдодокументалістики також, але мок'юментарі є субжанром неї) — у випадку, якщо починається повітряна тривога, команда й герої рушають до сховища, продовжуючи сцену з новою ввідною. На практиці нам скористатись такою схемою не довелося, але її наявність сильно допомогла й акторам, й мені в розумінні, що і як робити", — поділився Торжевський.

З другим викликом команда впоралась завдяки освітленню на акумуляторах – це теж було свідоме рішення, ухвалене з оператором-постановником Станіславом Савченком, для можливості навіть без світла продовжувати зйомку.

"Знов-таки, це реальність, а коли реальність приходить у мок'юментарі – це завжди добре для правдивості", — каже Торжевський.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок