Українська виставка модернізму перемогла на Apollo Magazine Awards 2023

Українська виставка модернізму перемогла на Apollo Magazine Awards 2023

Виставка "В епіцентрі бурі" перемогла на Apollo Magazine Awards 2023
Гостя на виставці "В епіцентрі бурі" в Національному музеї Тіссена-Борнеміси, Мадрид, 2022 рік. Фото: Carlos Lujan/Europa Press via Getty Images

Експозиція "В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900–1930-х років" від Національного художнього музею України 22 листопада стала виставкою року Apollo Magazine Awards 2023.

Про це йдеться в повідомленні музею та на сторінці журналу Apollo.

Перемогу здобула виставка українських робіт доби модернізму, які були евакуйовані з України через повномасштабну російську агресію. Твори експонували в Національному музеї Тиссена-Борнеміси в Мадриді (Іспанія), а потім у Музеї Людвіга в Кельні (Німеччина). Зараз і до 24 січня 2024 року виставку можна побачити в Королівському музеї образотворчого мистецтва Бельгії (Брюссель).

Про виставку "В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900–1930-х років"

Директорка Національного художнього музею Юлія Литвинець зазначала, що виставку почали готувати ще у лютому 2022 року. Ці полотна створені у 1937–1939 роках і мали бути знищені, бо радянська влада визначила їх творами формалістів, націоналістів та ворогів народу.

Експозиція складається з 51 картини, що були вивезені з України, а також 18 українських робіт, зокрема з приватних колекцій. Твори українського авангарду взяті з колекцій Національного художнього музею України й Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

Тут представлені роботи українських модерністів, які творили у першій третині XX століття. Це Казимир Малевич, Олександра Екстер, Лазар Лисицький, Сара Шор, Михайло Бойчук та інші українські авангардисти.

Apollo пише, що для більшості іноземних відвідувачів виставка "В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900–1930-х років" стала відкриттям. Особливо вразили роботи Олександра Богомазова — художника, який поєднував кубізм і футуризм.

"На кону стояло не лише збереження матеріальної культурної спадщини України, а й національної ідентичності, яку вона репрезентує. Країна вже зазнала значних втрат у літературі та мистецтві під час радянських чисток так званого буржуазного націоналізму, що розпочалися у 1931 році", — розповідає часопис про українську експозицію та додає, що ще більше було втрачено, коли українських митців, таких як Давид Бурлюк, Олександра Екстер та Казимир Малевич, записали до лав російського авангарду.

Про журнал Apollo

Apollo ("Аполлон") — це англомовний щомісячний журнал про образотворче мистецтво всіх періодів від Античності до сучасності. Це один із найстаріших і найавторитетніших журналів про мистецтво у світі. Його заснували 1925 року в Лондоні.

Сучасний часопис охоплює огляди виставок, новини зі світу мистецтва та колекціонування, наукові статті, інтерв'ю з митцями та колекціонерами. Також щороку він нагороджує премією Apollo Magazine Awards виставку року, цифрову інновацію року, митця року, придбання року, книгу року, відкриття музею року та особистість року.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок