У Броварах демонтували унікальне панно художника Ельфата Кадирова

У Броварах демонтували унікальне панно художника Ельфата Кадирова

У Броварах демонтували унікальне панно художника Ельфата Кадирова
Демонтаж панно Ельфата Кадирова, Бровари, 8 листопада 2023 року. Фото: Броварська міська рада

У Броварах на Київщині 8 листопада з будівлі поштового відділення демонтували карбоване панно із зображенням Києва, Самарканда, Риги, Ленінграда та Москви. Панно у 1970-х роках створив художник Ельфат Кадиров — батько сучасної мисткині Жанни Кадирової.

Про це пише засновник спільноти Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов.

"З якого моменту Самарканд став містом країни-агресора? До кого агресує Латвія? Ця подія — чергова ілюстрація повної некомпетентності і кон'юнктурщини українського чиновництва, друга підряд після культурного злочину в Коломиї", — коментує дослідник спадщини.

Броварська міська рада каже, що демонтувала елементи в межах закону № 7253 "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії". Адже на панно були зображені міста країни-агресора — Санкт-Петербург і Москва.

Мистецька ініціатива DE NE DE після події заявила: "Кілька років тому від імені ініціативи «ДЕ НЕ ДЕ» ми писали звернення на «Укрпошту» із проханням зберегти це панно, про його мистецьку та історичну цінність, про зв'язок поколінь та культурну тяглість".
Будівля "Укрпошти" до та після демонтажу панно Кадирова, Бровари, 8 листопада 2023 року
Будівля "Укрпошти" до та після демонтажу панно Кадирова, Бровари, 8 листопада 2023 року. Фото: ukrainianmodernism/Instagram

Ельфат Кадиров — художник родом із Башкирії, батько Жанни Кадирової. У своїх практиках вона працює із темою розуміння культурної спадщини, зокрема української радянської.

Крім того, художниця займається благодійністю — з весни 2022 року веде проєкт "Паляниця". Завдяки цьому їй уже вдалося передати на підтримку ЗСУ 7 мільйонів гривень.

Хто така Жанна Кадирова

Жанна Кадирова — українська художниця і скульпторка. Учасниця групи "Р.Е.П." ("Революційний Експериментальний Простір"), яка виникла під час української Помаранчевої революції в Києві 2004 року.

Її роботи були представлені на виставках у Відні, Парижі, Монако, Будапешті, Сан-Паулу та Давосі, на художніх ярмарках у Нью-Йорку і Маямі. Авторка нагороджена премією імені Казимира Малевича та Національною премією PinchukArtCentre.

З 2017 до 2020 року Жанна працювала над відомим мистецьким проєктом Market, в межах якого створювала скульптури харчових продуктів із будівельних матеріалів: серію презентували на 58-й Венеційській бієнале.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок