Клімт, Брежнєв, Мадонна: сюжети найвідоміших поцілунків в історії

Клімт, Брежнєв, Мадонна: сюжети найвідоміших поцілунків в історії

Клімт, Брежнєв, Мадонна: сюжети найвідоміших поцілунків в історії
. Фото: AP Photo/Julie Jacobson

Сергій Жадан та Христина Соловій 20 жовтня випустили спільну пісню "Серце". Зйомки кліпу частково відбувалися у храмі святого Андрія у Львові.

Після прем'єри ролика ієромонах УГКЦ, отець Юрій Бойко записав звернення. Він сказав, що у кліпі порушують християнські цінності. Йшлося про кадр, де цілуються дві дівчини. Через це отець Юрій звинуватив співаків у "пропаганді ЛГБТ". Крім того, представники парафії святого Андрія, отців Василіян УГКЦ закликають музикантів видалити відео.

Суспільне Культура зібрало сцени поцілунків у мистецтві та масовій культурі, які увійшли в історію й у той чи інший час також спричиняли обговорення.

"Поцілунок" Клімта (початок 1900-х)

Це найвідоміша робота австрійського художника Ґустава Клімта, що творив у напрямі віденської сецесії. Це пік "золотого періоду" митця, коли він використовував сусальне золото у своїх творах. "Поцілунок" є художньою відповіддю Клімта на візантійські мозаїки в Равенні в Італії, які глибоко вплинули на нього.

Поствікторіанське суспільство початку 1900-х років сприймало "Поцілунок" як порнографію, хоча люди тут повністю одягнені. Попри резонанс, картина була продана до того, як художник повністю її закінчив. Роботу купив Музей Бельведер у Відні (там і зберігається робота дотепер) за 25 тисяч крон — приблизно 240 тисяч доларів на теперішній перерахунок. Ціна за "Поцілунок" була в п'ять разів вищою, ніж за будь-яку картину, яку до того продавали у Відні.

"Поцілунок" Ґустава Клімта
"Поцілунок" Ґустава Клімта.

"Закохані" Рене Маґрітт (1928)

Бельгійський художник-сюрреаліст Рене Маґрітт створив серію з чотирьох картин "Коханці" в Парижі у 1928 році. Перша з них зберігається в Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку, друга — в Національній галереї Австралії в Канберрі, третя — у приватній колекції.

Сцени нагадують поцілунок з кіно, але приховано те, що хотілося б побачити глядачам, адже обличчя закоханих — під тканиною.

Загорнені в тканину обличчя часто трапляються у творчості художника. Йому було 14 років, коли його мати наклала на себе руки. Вона утопилася. Хлопець бачив, як її тіло виловлювали з води, і мокра нічна сорочка була навколо обличчя жінки. Тому дехто припускав, що так Маґрітт змальовує свою дитячу травму. Проте він сам спростовував такі інтерпретації, заперечуючи будь-який зв'язок між його картинами та смертю матері.

"Закохані" Рене Маґрітт
"Закохані" Рене Маґрітт. Фото: Музей сучасного мистецтва у Нью-Йорку

"День Перемоги над Японією на Таймс-сквер" (1945)

Це фото стало одним із символів завершення Другої світової війни. Знімку зробив Альфред Айзенштадт 14 серпня 1945 року в Нью-Йорку, США. На той момент фотограф працював у журналі Life.

Фотографія була опублікована через тиждень у розділі на 12 сторінок під назвою "Святкування Перемоги".

"День Перемоги над Японією на Таймс-сквер" на виставці "Життя. Видатні фотографи", Рим, 2013
"День Перемоги над Японією на Таймс-сквер" на виставці "Життя. Видатні фотографи", Рим, 2013. Фото: GABRIEL BOUYS/AFP через Getty Images

На фото 22-річний моряк Джордж Мендонса цілує 21-річну медсестру, єврейську біженку з Австрії, помічницю стоматолога Грету Циммер Фрідман. Є помилкові тлумачення, нібито тут зображена закохана пара й вони потім одружилися. Також були суперечності, хто ж зображений. Деякі ресурси пишуть, що жінка на фото — Еліт Шейн. Вона й сама так стверджувала, але, як дослідили, жінка мала недостатній зріст порівняно з дівчиною на фото — 1 м 47 см. Система розпізнавання осіб визначила, що чоловік на фото — Мендонса, хоча, за іншими даними, це Ґленн Макдаффі, який у 2007 році подав позов щодо того, що на знаменитому фото саме він. На особу моряка претендували ще з десяток чоловіків, проте вважається, що це саме Джордж Мендонса.

Джордж Мендонса того дня був у відпустці. Він пішов у кіно зі своєю майбутньою дружиною Рітою, аж раптом там прочинилися двері, і люди почали кричати, що війна закінчилася. Джордж і Ріта вийшли надвір, щоби приєднатися до святкувань, але не змогли зайти в переповнені бари, тож вирішили просто прогулятися. Джордж побачив перехожу в білій сукні та поцілував: "Того дня я чимало випив, до того ж я вважав, що вона як медсестра — одна з війська".

Фрідман в інтерв'ю CBS 2012 року сказала, що не давала згоди на поцілунок, її просто зненацька схопив хлопець, він був дуже сильним.

Ну а фотограф розповідав, що моряк бігав і цілував будь-яку жінку. Айзенштадт зробив інші кадри, але цей був найбільш вдалим через контрастний одяг — біла форма медсестри та темна військова.

Леонід Брежнєв та Ерік Гонекер (1979, 1990)

За часів Радянського Союзу поцілунки двох чоловіків-"товаришів" були доволі часті й не мали сексуального підтексту. Генеральний секретар ЦК КПРС Леонід Брежнєв чи не найбільше відомий серед політичних діячів СРСР своїми поцілунками.

А найвідоміший поцілунок Брежнєва — з лідером Німецької Демократичної Республіки (НДР) Еріком Гонекером у 1979 році. То був "соціалістичний братерський поцілунок" на честь 30-річчя НДР. Фото поцілунку зробив Регіс Боссу.

Ця сцена увічнилася у 1990 році, за рік після падіння Берлінської стіни. Фреску на рештках стіни створив росіянин Дмитро Врубель. Стінопис має назву "Боже мій, допоможи мені пережити цю смертельну любов". Мурал символізує політичну єдність двох країн, водночас і непрості відносини між ними, адже СРСР домінував та диктував вектор для країн соцтабору. Зрештою, мурал Брежнєва та Гонекера став сатирою на радянський устрій і символом падіння Берлінської стіни.

Мурал "Боже мій, допоможи мені пережити цю смертельну любов" на залишках Берлінської стіни
Мурал "Боже мій, допоможи мені пережити цю смертельну любов" на залишках Берлінської стіни. Фото: unsplash

Мадонна і Брітні Спірс (2003)

Це відомий поцілунок між двома королевами попмузики — Брітні Спірс і Мадонною — на церемонії нагородження MTV Video Music Awards 2003. Тоді світ "вибухнув" реакцією, за словами колишнього менеджера Спірс Ларрі Рудольфа. Це привернуло велику увагу до обох співачок.

Брітні Спірс у своїх мемуарах "Жінка в мені" розповіла, що Мадонна була для неї прикладом для наслідування.

На сцені була й третя співачка, Крістіна Аґілера. Тоді вони зі Спірс вважалися конкурентками за увагу слухачів, але прийшли підтримати Мадонну на врученні MTV Video Music Awards 2003. Вони разом заспівали хіт Мадонни Like a Virgin та Hollywood. Мадонна цілувалась з Аґілерою також, наслідуючи весільний поцілунок (Мадонна була в чорному, Спірс та Аґілера — у білому, як наречені).

Брітні Спірс цілує Мадонну, 2003 рік
Брітні Спірс цілує Мадонну, 2003 рік. Фото: AP Photo/Julie Jacobson

"Поліціянти, що цілуються" Бенксі (2004)

Це робота вуличного художника-аноніма Бенксі. Тут зображено поцілунок двох британських представників поліції. Первинно стінопис був на стіні пабу Prince Albert Pub у місті Брайтон. Розташування — один із ключових компонентів роботи Бенксі, оскільки воно часто містить додаткову інформацію про малюнок. Брайтон називають ЛГБТ-столицею Великої Британії. Крім того, у цьому місті щороку проходить найбільший у Великій Британії прайд.

Але твір не раз намагалися пошкодити чи замалювати. Як пише The Guardian, за кілька тижнів після створення муралу двоє чоловіків намагалися замазати зображення чорною фарбою. Їх оштрафували. Проте надалі спроби знищити стінопис повторювалися, тож власник пабу Кріс Стюард вирішив зробити копію твору, а оригінал продати. У 2008 році твір перекопіювали. Оригінал продали на аукціоні в Маямі за 575 тисяч доларів.

Хоча дехто з мистецького кола не погодився з рішенням Стюарда, вважаючи, що воно суперечить ідеї вуличного мистецтва. Директорка галереї Art Republic у Брайтоні говорила: "Те, що він створює на вулиці, має лишатися на вулиці. Це частина культурного життя Брайтона, вулична галерея, яка тепер втрачена".

Пара у Ванкувері після поразки у фіналі Кубка Стенлі (2011)

Автор відомого фото поцілунку — Річард Лем. Він зробив цей кадр, коли висвітлював заворушення, що відбулися після поразки "Ванкувер Кенакс" з рахунком 4:0 від "Бостон Брюїнс" на Кубку СтенліПрестижний трофей, який щорічно вручається чемпіону плейоф Національної хокейної ліги (НХЛ) у Північній Америці у 2011 році.

Тут пара цілується посеред вулиці Ванкувера у світлі вуличних ліхтарів посеред заворушень хокеїстів та роботи правоохоронців. На зображенні ніби протиставляється момент сутичок і романтики. Фото стало вірусним.

За кілька хвилин до кадру, як стверджували свідки, пару повалили на землю спецпризначенці. Тож хлопець цілував дівчину, просто щоб заспокоїти. Хлопця звати Скотт Джонс, дівчину — Алекс Томас. У 2021 році з ними робили інтерв'ю. На той момент вони досі були разом: одружилися, жили в Австралії та виховували дитину.

Пара у Ванкувері на заворушеннях після фіналу Кубка Стенлі, Канада, 2011 рік
Пара у Ванкувері на заворушеннях після фіналу Кубка Стенлі, Канада, 2011 рік. Фото: Rich Lam/Getty Images

Без згоди поцілував футболістку: скандал із Луїсом Рубіалесом (2023)

У цьому випадку обговорення поцілунку почалося через те, що він був недобровільний. Після фіналу жіночого чемпіонату світу з футболу 20 серпня 2023 року Рубіалес поцілував у губи футболістку збірної Іспанії Дженніфер Ермосо. Це сталося під час церемонії нагородження.

Луїс Рубіалес цілує футболістку Дженніфер Ермосо
Луїс Рубіалес цілує футболістку Дженніфер Ермосо.

Рубіалес запевняв, що поцілунок був "за взаємною згодою", однак Ермосо не погодилася з цим та подала скаргу до Верховного суду Іспанії за сексуальне насильство і примус. Гравчині збірної Іспанії підтримали колегу, відмовившись виступати за національну команду, допоки Рубіалес не подасть у відставку.

Міжнародна федерація футболу (ФІФА) розпочала дисциплінарне провадження проти президента RFEF та відсторонила його на 90 днів. Окрім того, іспанська прокуратура почала попереднє розслідування, щоб визначити, чи є інцидент злочином сексуального насильства. Зрештою Рубіалес пішов у відставку.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок