Роман "Амадока" Софії Андрухович відзначили книжковою премією "Зустріч"

Роман "Амадока" Софії Андрухович відзначили книжковою премією "Зустріч"

Роман "Амадока" Софії Андрухович відзначили книжковою премією "Зустріч"
. Софія Андрухович. "Амадока" Фото: Валентин Кузан, Craft, Колаж Суспільне Культура

Організатори українсько-єврейської літературної премії "Зустріч" оголосили переможця — цьогоріч відзначили роман "Амадока", написаний Софією Андрухович.

Відповідне оголошення зʼявилося на офіційному сайті BookForum 18 вересня.

"Амадока" — третій роман української письменниці Софії Андрухович, опублікований 2020 року "Видавництвом Старого Лева". Авторка писала роман протягом трьох років, від моменту задуму до реалізації ідеї пройшло шість років.

Сюжет оповідає, як головний герой отримує травму під час російсько-української війни на Сході України і прокидається в лікарні з понівеченим обличчям та без документів. Там його знаходить жінка, яка намагається допомогти йому відновити втрачену пам’ять.

софія андрухович
Софія Андрухович. Фото: Book Forum

Цю книгу, де головний герой втрачає пам’ять, названо на честь найбільшого озера, яке, за переказами, колись було на території України, але сьогодні вважається легендою. Це уособлює пам’ять, яка зникає, та історії людей, яких згубив режим сталінських репресій, і не тільки їх.

"Попри значний резонанс у суспільстві, роман «Амадока» Софії Андрухович досі достатньо не проговорений та й не прочитаний в українському літературному та загалом культурному дискурсі. Гарантована дискусія чи гіпотетичний катарсис — запитували ми себе із членкинями журі у процесі оцінювання творів із короткого списку. Й обрали гарантовану дискусію. Та чи можлива вона поза катарсисом у цьому випадку?", — зазначає очільниця журі Ольга Муха.

Церемонія нагородження премії "Зустріч" відбудеться 5 жовтня на BookForum 2023 і транслюватиметься онлайн.

Премія "Зустріч"

Організатори зазначають, що премія покликана спиратися на спільний багатовіковий досвід українців і євреїв, який знайшов вираження в художній літературі й нонфікшні.

Церемонія вручення премії відбудеться на Львівському міжнародному BookForum 2023.

Проєкт-переможець отримає грошову винагороду в розмірі 6000 євро: авторка книги — 4000 євро, видавець — 2000 євро. Інші фіналісти отримають винагороду по 250 євро кожен.

Премію організували у 2019 році. Її присуджують щорічно за найвпливовіший твір художньої та документальної літератури (почергово), що сприяє українсько-єврейському порозумінню. Цьогоріч розглядали художні твори, опубліковані у 2020–2022 роках.

У 2020 році переможцем премії в категорії художньої літератури став роман Василя Махна "Вічний календар"; 2021 році в категорії нонфікшну — український переклад праці Йоханана Петровського-Штерна "Анти-імперський вибір: постання українсько-єврейської ідентичності".

У 2022 році премію не присуджували "у зв’язку з геноцидною війною Росії проти України".

Що відомо про Софію Андрухович

Софія Андрухович — письменниця, перекладачка, публіцистка. Вона написала сім прозових книжок, зокрема:

  • "Літо Мілени"(2002);
  • "Старі люди" (2003);
  • "Жінки їхніх чоловіків" (2005);
  • "Сьомга" (2007);
  • "Фелікс Австрія" (2014).

Також вона переклала низку творів Мануели Ґретковської, Клайва Стейплза Люїса, Джоан Ролінґ, Кадзуо Ішіґуро, Айн Ренд і Тоні Джадта.

Її роман "Фелікс Австрія" відзначений як "Книга року ВВС" у 2014-му, а у 2017 році нагороджений літературною премією Вишеградського східного партнерства (VEaPLA), у 2015 році Андрухович отримала премію імені Джозефа Конрада-Коженьовського. У 2023 році роман "Амадока" відзначили премією імені Шолом-Алейхема.

Твори письменниці перекладено англійською, польською, німецькою, чеською, французькою, угорською, сербською та іншими мовами.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок