"Фабрика повидла" у Львові готується до відкриття восени — після 8 років ремонту

"Фабрика повидла" у Львові готується до відкриття восени — після 8 років ремонту

"Фабрика повидла" у Львові готується до відкриття восени — після 8 років ремонту
Мистецький простір "Фабрика повидла" (Jam Factory Art Center) у Львові. Instagram/jamfactory.artcenter

Восени у Львові планують відкрити "Фабрику повидла" після ревіталізаціїАрхітектурний процес, за своєю суттю подібний до реконструкції та ремонту. Будівля після ревіталізації знову повертає своє втрачене призначення або набуває нового. Одним із завдань при цьому є збереження історичного вигляду споруди.. У відновлених приміщеннях діятиме центр сучасного мистецтва Jam Factory Art Center. До трансформації будівлі була залучена архітектурна компанія balbek bureau.

Трансформація простору триває вже понад вісім років. Основні роботи та проведення комунікацій завершилися, наразі триває монтаж меблів і облагородження території.

Команда balbek bureau приєдналася до ревіталізації у 2019 році, коли виграла конкурс на найкращу дизайн-концепцію ревіталізації "Фабрики повидла". У своєму Instagram бюро повідомило, що розробляє частину інтер’єрів і прилеглих територій.

Також balbek bureau працює над виставковим простором на -1 поверсі та адміністративною частиною, а ще зоною дозвілля: терасами, кав'ярнями та барами, лаунж-зонами та подарунковими магазинами.

Львівська "Фабрика повидла" у вересні відновить роботу
Ревіталізація "Фабрики повидла". Instagram/jamfactory.artcenter

Над проєктом також працюють інші компанії: архітектурну концепцію реставрації та реконструкції розробило Ательє Штефана Ріндлера з Відня на замовлення Harald Binder Cultural Enterprises. За адаптацію проєкту до українських будівельних норм відповідає AVR Development.

Jam Factory Art Center обіцяє, що вже восени цього року відвідувачі зможуть побачити оновлені експозиційний хол та давню вежу, Jam-кафе та бар, авдиторіум та внутрішній дворик.

Львівська "Фабрика повидла" у вересні відновить роботу
Ревіталізація мистецького простору "Фабрика повидла" (Jam Factory Art Center). Instagram/jamfactory.artcenter

Що відомо про "Фабрику повидла"

"Фабрика повидла" розташована на вулиці Богдана Хмельницького у Львові (район Підзамче). Її заснував підприємець Йозеф Кронік у 1872 році як фабрику "Кронік і син", де виготовляли спиртові напої. Будівля зведена у стилі неоготики.

До 1931 року будівля була так званою межею між містом та селом Знесіння. "Фабрика повидла" була однією з "рогаток", які раніше часто будували на в'їзді в місто. Це контрольно-пропускні пункти, які збирали мито з селян, що їхали торгувати до Львова.

У радянські часи фабрику перепрофілювали для виробництва повидла і консервації. З 2009 року місцеві художники почали називати будівлю "Фабрикою повидла" — це й стало основою для назви сучасної інституції.

Зараз спорудою володіє історик Гаральд Біндер, засновник фонду Harald Binder Cultural Enterprises. З 2015 року він ревіталізує комплекс для створення центру сучасного мистецтва. Після оновлення споруду передадуть мистецькій інституції Jam Factory Art Center.

Центр займається просвітницькою діяльністю через мистецькі виставки, кінопокази, театральні вистави, лекції, які висвітлюють актуальні процеси в українській та світовій культурі.

Пріоритетний напрям діяльності Jam Factory Art Center — це розвиток професійної і непрофесійної освіти у сфері культури та мистецтва. Окрім цього, усі проєкти артцентру супроводжуються низкою освітніх заходів.

"Ми прагнемо бути простором, у якому постійно відбувається обговорення найактуальніших художніх і філософських ідей та явищ, підіймаються важливі для суспільства питання та ініціюється взаємодія й обмін між митцями, працівниками культури та різного кшталту відвідувачами — дорослими, молоддю та дітьми", — вказано на сайті "Фабрики повидла".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок