Активізувалися хрущі: що робити, аби вберегти урожай — поради черкаських фахівців

Активізувалися хрущі: що робити, аби вберегти урожай — поради черкаських фахівців

Ексклюзивно
Хрущ шкодить рослинам
Хрущ на дереві. Суспільне Черкаси

Станом на кінець квітня 2024 року на Черкащині фіксують велику кількість травневих жуків — хрущів.

Чим ці комахи небезпечні для саду та городу та як їх позбутися, розповіла Суспільному фахівчиня відділу фітосанітарного аналізу Черкаської обласної фітосанітарної лабораторії Оксана Бондаренко.

У подвірʼї пані Галини з Геронимівки личинки хруща ледь не знищили деревоподібні півонії:

"Торік помітила, що три кущі півонії на городі зівʼяли. Полили їх, але це не допомогло. Тоді донька навколо обережно підкопала, а там, аж кишить тими личинками: що вдалося повибирати — вибрали. Потім купили в магазині якийсь засіб і пролили землю навколо. А ще донька «укорінювачем» обробила і через деякий час підживила. Кущі вдалося врятувати, але слабкі вони і листя поскидали. Цього року мало пупʼянків — погано цвістиме".

Активізувалися хрущі: що робити, аби вберегти урожай — поради черкаських фахівців
Пані Галина з онучкою у своєму садку. Суспільне Черкаси/Сніжана Калюжна

У сусідки пані Галини личинки зʼїли коріння черешні, дерево врятувати не вдалося.

"У сусідки Люби хрущі обʼїли коріння черешні. Гарне дерево було, понад 10 років родила, а тут почала всихати. Люба нічим не підлила, хоч я казала їй, аби у відро води нашатир додала. А наступного року навесні — дивимося, дерево не ожило. До черешні, посмикали за стовбур, а вона хитається. Навіть корчувати не довелося — коріння геть обʼїли".

За словами фахівчині, личинки хрущів завдають великої шкоди сільськогосподарським насадженням, садово-декоративним рослинам. Вони підгризають корені, тому часто не просто пошкоджують рослину, а взагалі її знищують.

На Черкащині фіксують велику кількість хрущів
Личинки хруща. Фото: Суспільне

"Личинки хруща — білі черв'ячки з рудими ніжками і головою. Спочатку вони їдять відмерлі рештки рослин, а ставши старшими, переходять на живі корені. Чого тільки немає в їхньому раціоні: всі плодові дерева, ягідні кущі, злаки, акація та цибуля. Найшвидше майбутні хрущі розвиваються та ростуть на коренях буряків, моркви і кульбаби. Хрущі харчуються тими рослинами, які є у саду, а отже несуть загрозу урожаю. Личинки хрущів, що розвиваються в землі, ще більш ненажерливі, ніж дорослі особини, і саме вони завдають найбільшої шкоди", — зазначила пані Оксана.

На Черкащині фіксують велику кількість хрущів
На Черкащині фіксують велику кількість хрущів. Суспільне Черкаси

Але шкодять не лише личинки хруща, а і дорослі особини:

"Смакові пристрасті травневого жука різноманітні. Він із задоволенням їсть зелень дуба, тополі, верби, клена, винограду, аґрусу, безлічі інших дерев і чагарників. Не гребує квітами і зав'яззю плодових культур, хвоєю. Не їсть він лише ясен. Один жук за сезон може поглинути зелень двох-трьох дерев або чагарників. Від них залишаються лише голі пагони. Ослаблене дерево або кущ вже не здатні плодоносити і погано чинять опір захворюванням".

Черкащанка Віра помітила велику кількість хрущів під час прогулянки лісом:

"Спочатку навіть не зрозуміла що це, якийсь ніби хрускіт довкола. Коли роздивилась, побачила, що їх сидить дуже багато, на кожному дереві. Є навіть молоді деревцята, на яких листя вони з'їли повністю. Наче щороку бачу їх, але цьогоріч аж занадто. Уявляю скільки їхніх личинок буде на городі".

На Черкащині побільшало хрущів
Хрущі їдять молоде дерево дуба. Ліс на Черкащині, квітень 2024 року. Суспільне Черкаси/Оксана Швед

У кінці квітня на початку травня на Черкащині хрущі активізувалися, тож можна спостерігати їх велику кількість. Причина активізації — підійшов пік, бо близько трьох років тому було відкладено багато яєць. Аби вберегти урожай, Оксана Бондаренко дала рекомендації.

З її слів фахівчині, проти хрущів застосовують три види засобів:

  • органічні;
  • неорганічні;
  • біологічні.

"Із органічних можна згадати такі препарати, які добувають штучним методом, наприклад, «Антихрущ». Його використовують при посадці рослин і личинка хруща вже не з'їдає їх корінь. Крім цього, існують препарати для боротьби з хрущами «Атака Хрущ», «Космос». Із неорганічних – амонійний розчинРозчин 10% аміаку у воді називають аміачною водою або нашатирним спиртом, який має питому вагу — 0,95–0,96.. Щоб обробити один гектар землі, потрібно застосувати дві тисячі літрів цього розчину. Він проникає в ґрунт і робить його азотовмісним. Це згубно впливає на розвиток личинок і вони гинуть. Отрута від хруща на основі добрив, як правило, це калієво-фосфорні і азотовмісні добавки".

Органічні та неорганічні засоби є більш дієвими, обробляти ними можна раз на сезон до періоду цвітіння, додала фахівчиня.

На Черкащині побільшало хрущів
Хрущі. Суспільне Черкаси/Оксана Швед

Найбільш безпечним для здоров'я людини, а також для інших комах та хробаків вважають біологічний:

"Нині популярним стає біологічний метод боротьби з личинками травневого жука. Це застосування патогенних грибків, ентомофагів та нематод. Такі засоби потрібно змішувати із піском. Суміш не у рідкій формі, її вносять до посадки рослин, нею можна підсипати дерева. Ці грибки будуть впливати на личинки — на тих, хто має м'яке тіло, тобто на дорослу комаху, вони впливати не будуть. Із рідких патогенних грибків можна згадати боверин — міститься він у рідкій формі, його також розводять із водою. Ним можна обробляти рослину як зовні, так і підливати у ґрунт. Біологічні методи слід використовувати комплексно — можна і два рази на рік, однак також у вологий період, щоб розчин потрапив у ґрунт і до личинок. Тобто вибір препарату значною мірою залежить від погодних умов".

Травневі хрущі своєю чергою служать їжею для багатьох тварин і птахів. Їх їдять їжаки, кажани, граки, шпаки тощо.

На Черкащині фіксують велику кількість хрущів
Хрущ на дереві. Суспільне Черкаси

Факти про травневих жуків

  • Цикл розвитку хруща складає три-чотири роки, все залежить від температури повітря та харчової бази. Спочатку жук відкладає яйця, які протягом 30 днів розвиваються, а вже потім, протягом трьох-чотирьох років, із яйця виходить личинка.
  • За законами аеродинаміки жук літати не повинен: у нього занадто малий коефіцієнт підйомної сили. Однак хрущі літають. Швидкість польоту травневого жука — близько двох-трьох метрів на секунду, крила здійснюють 46 помахів на секунду. У погожі дні жуки здатні перелітати на відстань до 20 кілометрів.
  • Травневий жук орієнтується за сонцем. Спійманий увечері та випущений удень, він полетить колишнім курсом, якщо видно сонце. Припускають, що у хруща є здатність запам'ятовувати місцевість, орієнтуватися за помітними предметами. Тут хрущі схожі з бджолами й осами.
  • Світло жуку необхідне: він живе за сонячним годинником. Ритм його життя визначається сонцем. Удень жуки малорухливі, сидять на деревах і, схоже, сплять. До вечора їхня активність зростає, в сутінках і вночі вони щосили годуються і літають.
  • Хрущі поширені в Україні: у південних частинах країни період розвитку хруща близько трьох років, на півночі — чотири, оскільки ця частина холодніша.

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

На початок