Роблять на замовлення оборонців: на Вінниччині волонтери майструють мотоцикли на передову

Троє волонтерів з Тульчина на Вінниччині роблять мотоцикли для захисників. Почали майструвати їх з квітня 2023. За рік передали оборонцям три таких. Чоловіків об’єднала любов до мотоспорту й вони вирішили бути корисними для ЗСУ, розповів Суспільному Владислав Стасюк.

Мотоцикли для оборонців чоловіки виготовляють на базі СТО. Майструють їх для евакуації поранених. Зараз у роботі волонтерів МТ-10. На ремонт головної частини двигуна мотоцикла чоловік виділив два дні.

По суті, якщо цю деталь не зробити нормально, то весь той мотор можна не робити, якщо це буде погано. Притираю клапани. Я це роблю методом, який підглянув у Ютубі. Він трохи пришвидшує цей процес. Наноситься на клапан притирочна паста. Клапан маститься маслом і крутиться у дві сторони. Це робиться для того, щоб, коли сюди попадає паливне, повітряна маса попадає в камеру згорання. Клапан має бути щільно закритий, щоб вона звідти не тікала назад у карбюратор”, — Владислав Стасюк.

Собівартість одного мотоцикла — 15 тисяч гривень. На його складання йде від тижня до декількох місяців. Все залежить від наявності запчастин.

Гума, акумулятор запалення треба брати нові, карбюратори нові, ще багато нових частин, десь метал. Це без урахування тих запчастин, які у нас є, тобто нам багато люди віддали запчастин, які валялися по гаражах, по сараях. Під горіхом ми перший мотоцикл забрали, який 30 років простояв, бідолаха. Тобто деякі частини є у нас. І вони недешево коштують, але нам їх віддали, і ми їх не рахуємо”.

Ще один волонтер — Руслан Зозуляк. За професією він дитячий хірург-ендоскопіст. Суспільному розповів, що із Владиславом та Сергієм їх об’єднала любов до мотоспорту. Чоловік відповідає за ремонт коробки передач.

Відкручую, щоб злити звідти масло для того, щоб при розборі самої кришки й коробки швидкостей воно не текло на ноги. Його в будь-якому разі треба міняти, бо це вже не масло – це вже як солідол”, — сказав Руслан Зозуляк.

Металобрухт волонтерам віддають люди. Гроші на запчастини збирають у соцмережах.

Більшу частину грошей, то ми самі збираємо. У нас є маленький мотоклуб, який ми самі ділимо на певну кількість людей, які в нас є. Скидаємося грошима на три мотоцикли. Там виходить така то сума, хто бере участь. Деякі люди, яких ми не знаємо, можуть прийти, постукати у цей гараж і сказати: “Ми там чули, що ви складаєте”. І дадуть нам там 200-500 грн”, — розповів Руслан Зозуляк.

Волонтер Сергій розповів Суспільному, про особливості причепа та для чого його можна використовувати.

Відкривається задній борт. Сюди можна завантажити продукти харчування, в крайньому разі пораненого чи, не дай, Боже, “на щиті”. В інших комплектаціях — це замовлення уже від хлопців. В інших комплектаціях ми борти не зашиваємо для того, щоб можна було встановити сюди як і кулеметний пристрій, так і мінометний".

Волонтери виготовляють мотоцикли на замовлення військових.

Вже є замовлення для ще одного спецпідрозділу. Також поїде найближчим часом після зборки й тестування на передову. Є, що приїжджають з частин, попутним транспортом, лафет вантажимо їм, передаємо через волонтерів, передаємо безпосередньо бійцям, які є нашими земляками й служать. Там кажуть: “Нам треба так, так”. І ми під їх замовлення робимо максимум можливого”, — розповів Сергій.

До кінця травня волонтери мають передати оборонцям три мотоцикли. Той, що у роботі в них зараз, завершать за тиждень. Два вже чекають на відправлення.

Підписуйтеся на новини Суспільне Вінниця у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube