Представник від Нідерландів на "Євробаченні-2024" має пісню про любов до Росії

Музикант Йост Кляйн, який представляє Нідерланди на "Євробаченні" у 2024 році. Фото: joostklein/Instagram

Нідерландський репер Йост Кляйн, який представлятиме свою країну на "Євробаченні" у 2024 році, має в репертуарі пісню, де йдеться про те, що він любить Росію. Її випустили з виконавцем із Санкт-Петербурга за два тижні після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

На це звернув увагу користувач X із ніком vanya.

Пісня Jackass розміщена на таких платформах як Spotify, Apple Music, YouTube Music від 11 березня 2022 року. Трек записали разом із російським виконавцем CMH (CrazyMegaHell), справжнє ім'я репера — Руслан Тушенцов. Він, як свідчать записи в YouTube, також виконував цю пісню в липні 2022 року на концерті у Санкт-Петербурзі.

Там є такі слова:

Hello, my name is Joost Klein I love Russian baby I believe without negative Russian move

I want a Russian lady I want some Russian babies...

(Привіт, мене звуть Йост Кляйн

Я люблю російську малу.

Я вважаю, що без негативного кроку Росії

Я хочу російську леді.

Я хочу російських дітей).

Користувач vanya у своєму пості запитує: "Чому дехто на заході так любить російську культуру? Що в культурі геноциду, імперіалізму та терору є таким привабливим?"

Водночас у коментарях йому відповідають, що любити російських жінок — це не дорівнює любити Путіна і політичний режим країни.

А ще Кляйн має композицію Normalje Bass, спільну з гуртом Russian Village Boys — це рейв-група, що також із Санкт-Петербурга. Трек вийшов у лютому 2023 року.

Йост Кляйн (Joost Klein) — 26-річний музикант, письменник і художник. Його стиль поєднує елементи попмузики, поппанку та хардкору. У Нідерландах Йост регулярно гастролює зі своїм гуртом і виступає на таких фестивалях як Lowlands і Pinkpop.

Його обрали на цьогорічний конкурс із близько 600 претендентів. Журі визначило потенціал творчості Кляйна.

Про те, що його вибрали, Кляйн сказав так: "Участь у пісенному конкурсі «Євробачення» — це здійснення мрії. Я дивився його разом з батьками рік за роком, не відриваючись від екрана. Для мене велика честь представляти Нідерланди, і я маю намір зробити все можливе для найкращого результату".

Чехія на "Євробаченні-2023": пісня про сестер-слов'янок

У 2023 році були суперечки щодо представлення Чехії — на "Євробаченні" від цієї країни виступав гурт VESNA із піснею My sister's crown ("Корона моєї сестри").

"Давно-давно у слов'янському королівстві панували любов та братерство. До того дня, коли настала тінь і все було забуто", — такі слова є в пісні.

Зокрема, користувачі у тодішньому Twitter зазначали, що кліп створений у формі казки про дружбу сестер-слов'янок, які посварилися, а також там діє третя сила, яка протидіє злагоді між сестрами.

Гурт VESNA, який представляв Чехію на "Євробаченні-2023". Фото: vesna__music/Instagram

Одна з учасниць колективу – співачка Олеся Очеповська — родом із Росії. Вона доєдналася до гурту у 2018 році. Користувачі мережі знайшли фото брата музикантки у російській формі, яке той опублікував ще на початку 2020 року. За словами самої дівчини, він не служить та виступає проти війни.

На початку повномасштабного вторгнення Очеповський став ініціатором благодійного збору коштів на підтримку України, а також разом з іншими музикантами, які живуть у Чехії, він переспівав пісню гурту "Океан Ельзи" "Без бою".

А кліп на пісню, яку Чехія презентувала на "Євробаченні-2023", починається словами, які побічно натякають на російське вторгнення до України, що, ймовірно, не сподобалося аудиторії з Росії, і вже за чотири години після прем'єри кліп гурту заблокували на її території та у Білорусі.

Чехія того року оцінила виступ України, гурту TVORCHI, на 12 балів — це найвища можлива оцінка. А VESNA закінчила свій виступ словами: We stand for you, маючи на увазі Україну.

Хорватія на "Євробаченні-2023"

Представники Хорватії на "Євробаченні" закликали зупинити "чортову війну". Гурт Let 3 виконував пісню "Mama ŠČ!". Глядачі інтерпретували її як імовірну критику президента Росії Володимира Путіна та його вторгнення до України.

Під час перформансу соліст Let 3 на сцені співає в гротескному костюмі Гітлера. Учасники гурту виступають на сцені в барвистих костюмах, які одночасно нагадують офіцерські мундири, а під час виступу один з них виносить на сцену муляжі ракет.

Гурт Let 3, який представляв Хорватію на "Євробаченні-2023". Фото: Peter Kneffel/picture alliance via Getty Images

Україна на "Євробаченні"

Україна бере участь у конкурсі "Євробачення" з 2003 року. Тричі українські виконавці займали першу сходинку: у 2004 році перемогла Руслана, у 2016 році "золото" отримала Джамала, а у 2022 році перемогу здобув гурт KALUSH.

Наразі триває процес національного відбору. 17 листопада Суспільне Мовлення оголосило імена та назви пісень 10 фіналістів національного відбору на "Євробачення 2024". Почути обрані пісні українці зможуть у січні.

Фінал національного відбору відбудеться в лютому 2024 року у форматі телевізійного концерту. Як і в попередні роки, переможця відбору та представника України на "Євробаченні-2024" визначать за результатами голосування журі та глядачів. Склад зіркового журі фіналу оберуть українці шляхом онлайн-голосування.

Пісенний конкурс "Євробачення" відбудеться у шведському місті Мальме 7 травня (перший півфінал), 9 травня (другий півфінал) й 11 травня (грандфінал) 2024 року.

Суспільне Культура та Радіо Промінь — офіційні медіапартнери "Євробачення".

Суспільне Мовлення, яке є членом Європейської мовної спілки, організовує і проводить відбір пісні та представника України, а також забезпечує участь представника України на пісенному конкурсі "Євробачення 2024".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: culture@suspilne.media