Тренер Сартинський - про історичний виступ України на Євро зі спортивної гімнастики

Ексклюзивно
. European Gymnastics

Ексклюзивний коментар Геннадія Сартинського для Суспільне Спорт.

Збірна України зі спортивної гімнастики провела одні з найуспішних чемпіонатів Європи у своїй історії. Чоловіча команда здобула 15 медалей, жіноча - 6.

Обидві дорослві збірні уперше виграли "золото" у командному багатоборстві, а юніор Ілля Ковтун здобув одразу 5 золотих нагород.

Про виступи на чемпіонаті Європи Суспільне Спорт поспілкувалося з тренером збірної України Геннадієм Сартинським.

Геннадій Сартинський. НОК-України
  • Про виступ на чемпіонаті Європи

"Ми й очікували такого результату, адже хлопці готові добре до цих змагань. Виступили достойно, як дорослі, так і юніори. В командному багатоборстві у чоловіків, нікому не була потрібна додаткова мотивація – вони самі розуміли, що можуть виграти "золото" чемпіонату Європи. Добре, що нам підкорилося це історичне досягнення".

Читайте також: Україна провела найуспішніше Євро зі спортивної гімнастики у своїй історії: скільки медалей
  • Про підготовку

"Те, що не було довгий час стартів, це трохи ускладнювало, адже потрібна додаткова психологічна підготовка. Це не тільки в нас було, але й в інших країн. Темп був рваний: одні тренувались, інші хворіли, ще одні мали свої ситуації. Психологічно було не так просто витримати усю цю напругу. Але хлопці зібралися, рівно пройшли та витримали все".

  • Про персоналії у дорослих

"Якщо будемо брати командний результат у чоловіків, то на перше місце я поставив би Євгена Юденкова. Він виступив вище своїх можливостей та був забійником команди. Людиною, яка підходила до снаряду першою та мала зробити свої комбінації без грубих помилок та падінь. Він пройшов усі шість снарядів протягом двох днів та не зробив жодного завалу. Набрав свою найкращу суму за весь час.

Читайте також: Україна уперше в історії виграла командне "золото" Євро зі спортивної гімнастики

Другим я би поставив Ігора Радівілова, який пройшов два свої снаряди як і потрібно було. Він переміг в опорному стрибку, а на кільцях був третім, але у принциповій боротьбі. Це такий снаряд, який можуть відсудити по-різному, але на мою думку, він зробив все достойно. Для загально-командного результату, взагалі, дуже добре.

Третім відзначу Петра Пахнюка, в якого нещодавно була травма. Він наш один з найсильніших гімнастів багатоборців.

Владислав Грико виступив трохи гірше. Психологічно був готовий здавалося б добре, але все ж було складно, бо давно не змагався. Нерви та переживання були присутні. Втім, у підсумку зібрався та зробив всю свою програму.

Романа Ващенка везли вперше на змагання такого рівня. Він перехворів на COVID-19 за два-три тижні до чемпіонату Європи, але встиг відновитися та підготуватися. Роман навіть у фіналі відпрацював на одному снаряді – кільцях, якими ми закривали виступ. Виконав роботу свою достойно. Розраховуємо на нього у майбутньому з прицілом на Європу, світ та Олімпійські ігри".

Читайте також: Україна посіла третє місце в медальному заліку на жіночому Євро зі спортивної гімнастики
  • Про юніорів

Загалом, Ілля Ковтун мене не здивував. Не скажу, що він пройшов все супер-здорово. Виступ в нього був ненайкращий. Це пов'язано з тим, що він давно не виступав. А молоді проходити такі випробування набагато важче. Я знав, що на сьогоднішній день Ілля один з найсильніших гімнастів не лише в Європі, але й у світі.

Ілля Ковтун. European Gymnastics

Це довів юніорський чемпіонат світу, де він був третім у багатоборстві два роки тому. А зараз у нього вже готова вся доросла програма, адже юніори йдуть по 8 елементах, а у дорослих їх 10. В Ілля програма одна з найскладніших в Україні. З ним можуть зрівнятися за складністю лише наші елітні гімнасти. Він здивував не нас, а суддів, показавши такий рівень складності на брусах, коні та поперечині. Практично, на всіх снарядах.

Також відзначу Володимира Костюка, але він не встиг підвестися максимально, бо йому дошкуляли травми. Але саме вони вдвох зробили всю погоду, як то кажуть, на цьому чемпіонаті".

  • Про проблеми з фінансуванням

"Національний олімпійський комітет України, як завжди, відгукнувся на наші прохання. Ми мали проблеми з фінансуванням, адже зараз кінець року, всі мають такі проблеми, тому він допоміг нам матеріально. НОК УКраїни знайшов для нас кошти, адже не всі могли внести необхідну суму. За участь в цих змаганнях кожен спортсмен мав сплатити по три тисячі євро. Завдяки цьому ми змогли взяти з собою лікаря і в основному забезпечили всю команду дівчат. Я дуже вдячний, бо вони завжди йдуть пліч-о-пліч з нами та прислухаються до наших потреб".

Як виступила збірна України на Євро-2020 зі спортивної гімнастики

  • Чоловіча збірна України: виграла медальний залік - 15 нагород (7+6+2)
  • Жіноча збірна України: третє місце в медальному заліку - 6 медалей (1+1+4)