Конституційний суд Польщі майже повністю заборонив аборти

. PAP

Конституційний суд Польщі визнав, що аборти через захворювання чи дефекти розвитку плоду суперечать Конституції країни та запровадив більш жорсткі обмеження на переривання вагітності.

Про це повідомляє BBC.

У своїй позиції суд зазначив, що переривання вагітності у таких випадках нагадує євгенічні практики, до яких вдавалися у нацистській Німеччині.

"Положення, яке легалізує євгенічну практику в галузі права на життя ненародженої дитини й робить право на життя ненародженої дитини залежним від її здоров'я несумісне з Конституцією", – сказала очільниця Конституційного суду країни Юлія Пржілебська

Після того, як рішення суду набуде чинності, аборти в Польщі дозволятимуться тільки у разі зґвалтування, інцесту або загрози здоров'ю та життю матері. Як повідомляє Onet, такі приводи становлять лише близько 2% юридичних причин абортів, здійснених останніми роками.

Раніше правозахисники закликали суд не посилювати вже наявні обмеження на аборти, які є одними з найсуворіших в Європі. Комісар Ради Європи Дуня Міятович з прав людини заявила, що цей день став "сумним днем для прав жінок".

"Усунення підстав для майже всіх легальних абортів в Польщі рівносильно забороні й порушенню прав людини", – написала вона у своєму Twitter.

Правляча партія Польщі "Право і справедливість" (PiS) давно заявляла про плани обмежити аборти, проте вона скасувала попередні законодавчі ініціативи на тлі негативної реакції суспільства. Більшість суддів у Конституційному суді були призначені цією партією, зазначає видання.

Що відомо

  • Керівництво Ради Європи і політики Європейського парламенту засудили намір Польщі щодо виходу зі Стамбульської конвенції, яка спрямована на запобігання домашньому насильству і захист жінок від насильства.
  • Парламент Польщі схвалив законопроєкт, який забороняє суддям критично висловлюватися про реформи уряду і кадрові рішення в судовій системі.
  • У восьми американських штатах на час карантину заборонили аборти, що вкрай негативно вплинуло на жінок. Зокрема тих, яким необхідно зробити процедуру через медичні показання. Тепер вони мають чекати завершення карантину або їхати у сусідні штати.
  • В ООН кажуть, що пандемія коронавірусу може спричинити погіршення ситуації з правами жінок, збільшити кількість примусових шлюбів та небажаних вагітностей.
  • Парламент Нової Зеландії у третьому читанні підтримав законопроєкт про аборти, який дозволяє громадянкам країни робити їх без попередніх тестів на психічне здоров'я.