У деяких американських штатах заборонили аборти на час карантину. Як це вплинуло на жінок

.

У восьми американських штатах на час карантину заборонили аборти, що вкрай негативно вплинуло на жінок. Зокрема тих, яким необхідно зробити процедуру через медичні показання. Тепер вони мають чекати завершення карантину або їхати у сусідні штати.

Як пише BBC, влада Техасу заявила, що аборти не є істотними у період пандемії. Зараз процедури поступово починають відновлюватися через послаблення обмежень, але для багатьох жінок це сталося надто пізно.

"Ми з чоловіком намагалися деякий час, і ми були в захваті, виявивши, що я вагітна, і ще більше зраділи, дізнавшись, що у нас двійнята", — каже жителька Техасу Луїза.

Однак через 14 тижнів вагітності їй сказали, що один із близнюків, яких вона мала народити, помер. У дитини виявилася летальна скелетна дисплазія. Стан другого близнюка також виявився несумісним з життя і лікарі сказали, що він задихнеться відразу після народження.

Незважаючи на те, що у Луїзи був один плід, який вже помер, та інший, який помре при народженні, їй сказали, що вона не зможе зробити аборт у штаті.

Водночас жінки можуть поїхати в сусідні штати, аби зробити процедуру, що поставило їх перед вибором: все ж їхати чи лишитися і чекати, поки заборона буде скасована. Ризик очікування полягає в тому, що чим довше жінка відтерміновує процедуру, тим складніше вона для неї фізично та емоційно.

"Як тільки ви дізнаєтеся про такі речі, ви не хочете чекати", — каже Луїза, яка поїхала з чоловіком до найближчого штату без заборони на аборти — Нью-Мексико. Поїздка зайняла 13 годин.

Місцевий лікар розповів парі, що зараз він буквально "завалений" записами на аборт. Багато жінок приїздить з маленькими дітьми, з якими треба десь зупинитися і витратити додаткові кошти на готель. Часто вони не мають змоги привезти з собою близьких людей, які б їх підтримали.

Штат Техас налічує 30 млн осіб, у ньому роблять 50 тисяч абортів на рік. Штат очолюють республіканці, які загалом виступають проти абортів. Зокрема проти них неодноразово виступав президент США Дональд Трамп.

Що відомо

  • В ООН кажуть, що пандемія коронавірусу може спричинити погіршення ситуації з правами жінок, збільшити кількість примусових шлюбів та небажаних вагітностей.
  • Парламент Нової Зеландії у третьому читанні підтримав законопроєкт про аборти, який дозволяє громадянкам країни робити їх без попередніх тестів на психічне здоров'я.