Європа засудила намір Польщі вийти зі Стамбульської конвенції

. AP

Керівництво Ради Європи і політики Європейського парламенту засудили намір Польщі щодо виходу зі Стамбульської конвенції, яка спрямована на запобігання домашньому насильству і захист жінок від насильства.

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич вважає, що вихід Польщі зі Стамбульської конвенції стане серйозним кроком назад у захисті прав жінок.

"Вихід зі Стамбульської конвенції був би вельми сумним і серйозним кроком назад у справі захисту жінок від насильства в Європі", – процитував Пейчинович-Бурич її речник Даніель Хольтген у Twitter.

У Раді Європи наголосили, що Польща не повинна виходити зі Стамбульської конвенції.

Член Європейського парламенту від Бельгії Гі Вергофстадт також висловився з приводу намірів Польщі, заявивши, що "насильство не є традиційною цінністю", і назвав рішення "скандальним".

"Насильство не є традиційною цінністю. Європейський Союз та всі його члени підписали (Стамбульську конвенцію — ред.), оскільки Європа виступає за права людини, рівність і порядність", — написав політик у Twitter.

Мітинг у Варшаві проти скасування Стамбульської конвенції. AP

Раніше міністр юстиції Збігнєв Зьобро повідомив, що в понеділок звернеться до Міністерства сім’ї з проханням щодо формальних кроків у справі виходу Польщі зі Стамбульської конвенції. За словами Зьобра, деякі її положення мають "ідеологічний характер і суперечать цінностям країни". Водночас керівна партія Польщі "Право і справедливість"(ПіС) дистанціювалася від пропозиції Зьобра, заявивши, що не всі члени коаліції висловилися за вихід із конвенції.

Як свідчать фото Associated Press, через пропозицію міністра юстиції у Варшаві 25 липня зібрався мітинг проти скасування Стамбульської конвенції.

Мітинг у Варшаві проти скасування Стамбульської конвенції. Фото: AP

Що відомо

  • Конвенція ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цим явищем — це міжнародна угода, відкрита для підписання 11 травня 2011 року в Стамбулі, в Туреччині. Метою конвенції є попередження насильства, захист жертв домашнього насильства та боротьба з безкарністю злочинців.
  • Україна підписала Стамбульську конвенцію ще в 2011 році, але досі не ратифікувала її.
  • Станом на січень 2018 року Стамбульську конвенцію підписали 46 країн та Європейський Союз.
  • Польща підписала Стамбульську конвенцію 2012 року, документ було ратифіковано 2015 року.
  • У Польщі 12 липня пройшов другий тур президентських виборів, де за посаду боролися чинний глава держави Анджей Дуда та кандидат від опозиції, мер Варшави Рафал Тшасковський.
  • За його результатами перемогу здобув чинний президент Анджей Дуда. За нього проголосували 51,03% виборців.
  • Дуда підписав законопроєкт поправки до Конституції, за яким забороняється всиновлення дітей одностатевими парами. Закон вже пішов на розгляд до Сейму.