Україна вже зазнала €400 млн збитків через страйк на польському кордоні

Черги на кордоні Львівської області та Польщі, листопад 2023 року. Фото: Суспільне Львів

Збитки, яких зазнала економіка України через протести польських перевізників на кордоні, на 22 листопада вже становлять понад 400 млн євро.

Про це заявив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін у трансляції "Медіацентр Україна – Укрінформ".

"Ситуація справді критична. Я не готовий сказати, як інші галузі страждають, хоча за оцінкою Федерації роботодавців України вже сьогодні понад 400 млн євро наша економіка зазнала. Ми фіксуємо збитки наших перевізників із розрахунку втраченої дохідності – 350 євро за простій, за добу", – зазначив Балін.

Ідеться, на думку Баліна, не про страйк, а саме про блокаду з боку польських мітингарів. Це загрожує життю та здоров'ю українських перевізників. А фінансові втрати оцінюють із юридичною допомогою адвокатів, щоби потім у разі чого подавати позови про збитки — або до страйкарів, або до місцевих рад, що дозволили страйк.

Крім того, віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників підтвердив інформацію про те, що в четвер, 23 листопада, до страйку перевізників Польщі приєднаються аграрії.

Що відомо про страйк польських перевізників

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорогуськ" та "Рава-Руська-Гребенне".

Учасник страйку Томаш Борковський розповів, що до блокади долучились представники транспортних компаній. Вони вимагають, аби повернули дозволи на комерційні перевезення для України.

Протестувальники заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі. Однак 20 листопада повідомлялося, що поляки попри свої обіцянки не пропускають в Україну гуманітарну допомогу та цистерни з паливом.

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

Голова "Укртрансбезпеки" Євген Зборовський розповідав, що вимови страйкарів — створити окрему чергу для машин під номерами ЄС та обмежити кількість дозволів на вантажні перевезення до 180 тисяч із кожної сторони — як було до повномасштабної війни.

Що означає "транспортний безвіз"

14 червня 2022 року Україна погодила з делегацією Єврокомісії спецугоду про лібералізацію автомобільних перевезень, відому як "транспортний безвіз", яка покликана розв'язувати проблему нестачі дозволів на міжнародні перевезення.

Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм повідомив, що після підписання угоди про "транспортний безвіз" дозволи на міжнародні перевезення країнами ЄС будуть не потрібні.

Президент Володимир Зеленський 16 вересня своїм указом затвердив угоду між Україною та Євросоюзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом.

16 березня Україна та ЄС продовжили ще на рік дію "транспортного безвізу".