У військовому коледжі на Тернопільщині облаштовують протирадіаційне укриття

. Фото: Суспільне Тернопіль

У Збаразькому коледжі з посиленою військовою та фізичною підготовкою облаштовують протирадіаційне укриття. Воно розраховане на 740 людей. Про це розповів заступник начальника коледжу Микола Єрьоменко.

За його словами, у сховищі є 14 кімнат. Наразі облаштували 2 аудиторії, щоб під час повітряних тривог продовжувати навчання. У сховищі одночасно можуть перебувати 740 людей, розповідає Микола Єрьоменко.

"До початку повномасштабного наступу російських військ ми вже задумались. Почали робити тут ремонт. За ці часи, ми з кожним роком вдосконалюємо це укриття".

В укритті облаштували навчальну аудиторію. Фото: Суспільне Тернопіль

Зараз в коледжі навчаються 352 студенти та працюють 93 працівники.

"Тут у нас є мішечки з приладдям, засобами гігієни та продуктами. Термін придатності на всіх продуктах до 2026 року. Є запаси питної води", — каже Єрьоменко.

Речі першої необхідності. Фото: Суспільне Тернопіль

Курсанти військового коледжу під час повітряної тривоги спускаються в укриття.

"Щойно лунає повітряна тривога, ми всі збираємося на плацу та групами спускаємося. Сидимо, поки закінчиться повітряна тривога", — каже курсантка Богдана Добридень.

Богдана Добридень. Фото: Суспільне Тернопіль

"Коли лунає повітряна тривога, ми всіма групами спускаємося в бомбосховище. В нас є доступ до інтернету та зв’язку. Якщо ще тривають уроки, то ми на них можемо бути тут", — розповідає курсант Назар Гаврилюк.

Назар Гаврилюк. Фото: Суспільне Тернопіль

Сховище збудували разом з коледжем у 1960-х роках, розповідає Микола Єрьоменко. Його площа — 502 квадратні метри. У ньому є санвузли і водопостачання. Укриття має два входи.

"В протирадіаційному укритті найголовніше — це вентиляція. Ми встановили вентиляцію нового зразка. Вона забезпечує приплив чистого повітря".

За словами Миколи Єрьоменка, ремонт укриття планують завершити до 1 вересня.

Станіслав Ганич. Фото: Суспільне Тернопіль

Начальник інженерно-технічних заходів пожежно-рятувальної служби області Станіслав Ганич розповів, в області є 1668 укриттів, з них 1133 найпростіші укриття, 66 сховищ та 469 протирадіаційних укриттів.

"Протирадіаційне укриття захищає людей від іонізуючого випромінювання в 90%, перших факторів іонізуючого випромінювання. На жаль, найпростіші укриття не дадуть такого захисту. Тому що, найпростіші укриття це можуть бути цокольні приміщення, підземні автомобільні стоянки, але в них немає ні герметизації, ні каналізації, ні водопостачання", — каже Станіслав Ганич.

Читайте нас у Telegram: оперативні новини Тернопільщини