Український мультфільм "Мавка" спіратили та переклали російською

. Мавка і Лукаш. Скриншот із трейлера до мультфільму

Анімаційний фільм "Мавка. Лісова пісня" незаконно скопіювали з австралійської копії для прокату. Мультик переклали російською, виставляють на піратських сайтах і продають DVD-диски на київському ринку біля "Почайни".

Про це в себе на Facebook написала Ірина Костюк, продюсерка стрічки.

Ірина звернулася до глядачів із проханням не користувалися нелегальним дублем і сказала, що команда фільму застосовує всі доступні методи боротьби, щоб тримати ситуацію під контролем.

"Будь ласка, не долучайтесь до принципів існування оркостану. Не крадіть у своїх. Дочекайтеся легальної прем'єри, адже на «Мавку» і довше чекали. Наша «Мавка» живе своє життя згідно з законодавством та принципами цивілізованого медіаринку", — сказала продюсерка, анонсувавши національну прем'єру на цифровій платформі.

Кадр з українського мультфільму "Мавка". Фото: Facebook MAVKA

За словами творчої групи, станом на 10 липня прокат стрічки в Україні триває рекордних 4,5 місяці. "Мавка" обійшла "Аватар 2" за кількістю проданих в Україні квитків. 11 липня Держкіно писало, що на фільм уже продали 1 217 644 квитки та виручили за них понад 152,6 млн гривень.

Чутки про незаконний показ "Мавки"

30 травня 2023 року в соцмережах зʼявилося повідомлення, що в кінотеатрах Росії нібито незаконно показують "Мавку". Про це розповіли творці стрічки на Facebook.

Але тоді, найімовірніше, йшлося про іншу стрічку — короткометражку режисерки Анастасії Ледкової "Мавка". Про це ж вказали творцям стрічки у коментарях до допису.

Інші випадки піратства українських фільмів

Стрічку Антоніо Лукіча "Люксембург, Люксембург" помітили на піратському сайті з російським дубляжем. Про це у червні в Instagram повідомив учасник гурту "Курган і Агрегат" Раміль Насіров, який виконав одну з головних ролей у фільмі.

Фільм 14 червня з'явився на платформі Netflix. Там є українська та польська озвучки, а також субтитри українською, англійською, угорською, польською, румунською та чеською мовами. З травня минулого року стримінговий сервіс не працює на території Росії.

Про мультфільм "Мавка"

Він вийшов у національний прокат 2 березня 2023 року. Це проєкт студії Animagrad, створений за мотивами драми-феєрії "Лісова пісня" Лесі Українки й адаптований під жанр сімейної анімації.

Над "Мавкою" міжнародна команда з 400 людей працювала сім років. За три тижні показів він став найкасовішим фільмом за час незалежності України. Завдяки англійському перекладу український продукт експортували до 80 країн світу.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: culture@suspilne.media