"Не буде так, що Росія щось каже, а ЄС перестає діяти" — голова представництва ЄС в Україні

Ексклюзивно
. Голова представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас, фото: Суспільне

Як ЄС може тиснути на Росію, як Європа допомагає українським біженцям та як допоможе українським фермерам під час посівної. Детальніше — в інтерв'ю Голови представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікаса Суспільному.

Ви були в Маріуполі в лютому. Зараз місто майже знищено. Можете описати свої відчуття?

Я дивлюся новини про Маріуполь і плачу. Це незбагненно. Це воєнний злочин — те, що відбувається з цим прекрасним українським містом.

У місті загинули п’ять тисяч цивільних. Чи визнаєте ви, що це геноцид?

Питання юридичного визначення цього як геноциду вирішать міжнародно-правові органи. Щодо воєнних злочинів, які мають місце, як підтвердив високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель, — так, вони скоюються. ЄС працює разом із Генеральною прокуратурою, щоб допомогти задокументувати їх і звернутися у міжнародні суди.

Європа планує скоротити на 70% імпорт нафти і газу з Росії до кінця цього року

Як притягнути Путіна до відповідальності?

Це буде юридичний процес в міжнародних судах. Найімовірніше, після війни. Одні повинні довести злочини, інші мають зараз задокументувати їх. У світі вже є кілька країн, включаючи країни-члени ЄС, які розпочали провадження в міжнародних судах. І так, Росія буде притягнута до відповідальності.

Не буде так, що Росія щось каже, а ЄС перестає діяти — все триватиме, поки українці не скажуть нам, що це більше не потрібно.

А як щодо репарацій? Як це відбуватиметься?

Війна, на жаль, все ще триває. І ці питання будуть вирішуватися під час переговорів. Наразі немає сенсу спекулювати про них. Є шляхи, які досліджуються в ЄС, як змусити Росію платити, зокрема й за допомогою експорту газу та нафти до ЄС. Я переконаний, що будуть способи змусити РФ заплатити.

Читайте також: "Суддям небезпечно виїжджати гуманітарними коридорами" — правосуддя в Україні під час війни

Росія змушує Європу платити рублями. Як на це реагують країни ЄС?

Наскільки я бачив, країни ЄС і європейські компанії кажуть, що це не передбачено в наших контрактах. Тому Росія повинна відмовитися від цієї вимоги. Буде цікаво подивитися, як це діятиме на ЄС.

Але Європа залежна від російського газу.

ЄС визнав, що ця залежність не є хорошою, і вирішив позбутися цього. Європа планує скоротити на 70% імпорт нафти і газу з Росії до кінця цього року. Навіть без санкцій, тому що санкції щодо імпорту нафти та газу, принаймні зараз, ще не прийняті. Це означає менші надходження до російської казни. Тобто, у них буде менше можливостей фінансувати цю божевільну війну.

Читайте також: РФ робить з Маріуполя друге Алеппо та яка альтернатива "закриттю неба". Інтерв'ю Саманти Пауер

Як ви можете прокоментувати українсько-російські перемовини в Стамбулі?

Насправді мені як сторонній людині важко це коментувати. Ми знаємо ці обурливі вимоги Росії. Це зовсім неприйнятно для України, і я добре розумію, чому. Як відомо, 80% українців вважають, що не треба відмовлятися від Криму і Донбасу. Більше 50% українців вважають, що не слід відмовлятися від вступу в НАТО. Президент Зеленський, який став величезним лідером часів війни, має високу підтримку з боку українців. Але Україна є демократією, навіть у воєнний час. А президент Зеленський також чітко заявив, що жоден учасник переговорів не може укладати угоди, які будуть неприйнятними для демократичної української держави та її народу. Попри те, що сторони ведуть переговори, бої тривають. Тож важко уявити, наскільки істотними вони можуть бути, поки гармати ще стріляють.

НАТО сказало, що не може нам закрити небо, і кожна окрема країна не може це зробити. А що може зробити ЄС?

Це питання справді до НАТО. Що робить ЄС на цьому фронті — країни Європи постачають Україні зброю. І це триває постійно. ЄС виділив 1 мільярд євро на військову допомогу Україні. І потім, на додачу, макрофінансова допомога, гуманітарна допомога, санкції проти Росії. ЄС робить багато.

Російське міністерство оборони сказало, що скорочує кількість військ в Україні. Та все ж небезпека ще дуже висока. Чи продовжить ЄС постачати Україні зброю?

О, так! Перш за все, вірити офіційній заяві Росії можна тільки тоді, коли ви бачите наслідки, що відбуваються на місцях. І ми усі знаємо: вчора оголосили відвід, але сьогодні була найжорстокіша ніч обстрілу в Києві. Це перше. І ні, не буде так, що Росія щось каже, а ЄС перестає діяти — все триватиме, поки українці не скажуть нам, що це більше не потрібно.

Читайте також: "Їм не вистачить століття, щоб відмитись від злочинів" — Верещук про війну, евакуацію та полонених

Як ви вважаєте, санкції працюють?

Жоден режим ніколи не визнає, що вони щось зробили через санкції. Але ми вже бачимо проблеми з імпортом високотехнологічних товарів Росії. Бачимо, як іноземні компанії залишають РФ. Ситуація нагадує мені Радянський Союз, де я виріс у 1970-х: без закордонних речей, без іноземних новин. Санкції проти російських банків і особливо проти Центрального банку значно зменшують спроможність Росії підтримувати макрофінансову стабільність. Санкції діють вже. З часом цей вплив буде тільки посилюватися.

Європа прийняла вже кілька мільйонів українських мігрантів. Скільки ще українців можуть прийняти європейські країни? І чи є вже якісь проблеми з мігрантами?

Перш за все, хотів би сказати, що в Україні шість з половиною мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Тож знову ж таки, на цьому фронті, що б не робили наші міжнародні партнери, українцям доводиться найважче. Я глибоко зворушений гостинністю, яку країни-члени ЄС виявляють до українських біженців, включаючи мою рідну країну Естонію, Польщу, де я зараз тимчасово проживаю. Польща зараз приймає понад 2 мільйони, і перевантажена. ЄС буде все це вирішувати.

Росія зруйнувала нафтобази в багатьох наших містах. Зараз посівна, і фермерам потрібно заправляти техніку. Чи допоможе Європа?

Я знаю, що контракт на 5 мільйонів євро на паливо для України готовий до підписання.

Читайте також: Я готовий піти на все, якщо моя хода буде з нашим народом — інтерв’ю Зеленського

Україна подала заявку на вступ в ЄС за спрощеною процедурою. Чи є ймовірність того, що ми вступимо до блоку?

Україна є європейською країною — за історією, географією, все більше за економікою, за контактами людей. Тепер цілком природно, що Україна прагне бути європейською і політично. Заявку на членство прийняли лідери ЄС, і процес розпочався, крига скресла. Ніхто на даному етапі не може передбачити, скільки часу це займе. Різні терміни для різних країн-претендентів. Багато що залежить від домашнього завдання для України. Але спершу нам потрібно припинити війну.

Чи можете ви підсумувати гуманітарну допомогу, яку надав нам ЄС?

Є багато різних траншів. Безпосередньо на гуманітарну допомогу ЄС виділив 85 мільйонів євро, і попереду ще більше. Прибули перші конвої. Допомога надходить. Крім того, всі країни-члени ЄС роблять внесок через спеціальну процедуру — Європейський механізм цивільного захисту ЄС. Це додаткові гроші до цих 85 мільйонів євро. Ви знаєте, що ЄС дає 200-250 мільйонів євро на рік допомоги Україні через наші різні проєкти. Усім проєктам ЄС були поставлені завдання перепрофілюватись. Тож усі вони можуть допомогти українським нинішнім потребам. Отже, антикорупційна ініціатива ЄС — один із наших флагманських проєктів. Ті люди, які вчора боролися з корумпованими суддями, сьогодні купують бронежилети та каски.

Читайте також: Продовольча криза і BMW без європейських заводів: як вторгнення РФ впливає на світову економіку

Гуманітарні коридори часто не спрацьовують. Чи можуть міжнародні організації допомогти вивезти людей?

Міжнародна допомога є. Але повинні домовитися воюючі сторони. Агресор має відпустити мирних жителів, тому що це росіяни бомблять міста. І, звісно, те, що відбувається в Маріуполі, викликає сльози. Не тільки у мене, а й у багатьох людей у Європі.

Можливо, ви хочете сказати щось українцям?

У мене немає слів, щоб описати відчуття в ситуації, коли в XXI столітті країна нападає на сусіда лише тому, що їй не подобається зовнішньополітична орієнтація. Їй не подобається стан цієї країни. Це незбагненно, хоча було багато тих, хто попереджав про це. Україна про це попереджала. І багато людей на Заході в це не повірили. Тепер всі вірять. Тепер усі з Україною. І захоплення українським духом вражаюче. Найбільше шанують саме ЗСУ. Але шанують і те, як політичне керівництво, президент Зеленський, витримали виклик, і як українська держава, громади та могутнє українське суспільство функціонують навіть у часи війни та зберігають глибокий демократичний характер України. Це так з, що немає слів. Це те, про що я думаю, коли згадую про цю війну.

Читайте також

"Далі буде краще," — військовий психолог про підтримку психологічного стану під час війни

"Я пишаюся тим, що черга в нас не за гречкою, а за зброєю", — Андрій Хливнюк

"Трагедію в Маріуполі я ні з чим не можу порівняти," — Сергій Тарута

Що робити цивільним під час обстрілів — поради Міноборони, СБУ, ДСНС