РФ робить з Маріуполя друге Алеппо та яка альтернатива "закриттю неба". Інтерв'ю Саманти Пауер

. Саманта Пауер. Фото: Associated Press

З президентом США Джо Байденом до Польщі 25 березня приїхала колишня послиня США при ООН Саманта Пауер. Під час зустрічі з журналістами Пауер відповіла на актуальні питання щодо припинення війни в Україні.

Про гуманітарну допомогу та евакуацію

Я тут із президентом Байденом, щоб отримати інформацію від гуманітарних організацій щодо ситуації в Україні, у вашій країні, я тут з Джеймсом Хоупом, директором місії USAID, що базуються в Києві, а також Стівеном Алленом, який керує нашою Групою реагування на стихійні лиха, тому, якщо у вас є конкретне питання, вони також можуть допомогти.

Наша увага, звичайно ж, зосереджена на тому, щоб надати країні якнайбільше ресурсів, таким чином, щоб внутрішня система України з розподілу могла забрати цю допомогу і передати її тим, хто її найбільше потребує.

ООН допомогла 700 000 людям, це і грошова допомога, а також надання продуктів харчування, однак ми розуміємо, що цього близько не достатньо. Нам добре відомо, що тактика Росії щодо оточення та бомбування міст, де живуть цивільні, перекриває туди доступ гуманітарних груп, які ми фінансуємо. Це найбільша наша проблема. Наскільки сильним має бути тиск на Росію, щоб у таких містах як Маріуполь, Чернігів і навіть сам Київ, райони Києва, де цей доступ було б надано, щоб громадянські могли виїхати, а продукти – заїхати.

Як допомогти Маріуполю

Я провела багато часу на телефоні із різними гуманітарними організаціями, які готові доставити продукти місту. І не тільки їжу, як ви знаєте, там вичерпано запас ліків, у багатьох частинах міста немає доступу до води. Хоча Україна дуже хотіла створити безпечний коридор, запровадити режим тиші, щоб ці запаси потрапили до міста. Але Російська Федерація продемонструвала, що її підхід до Маріуполя буде таким самим, як був у сирійського уряду до Алеппо. І це все, що ми бачили, попри численні обіцянки.

У 2008 році сирійське місто Алеппо нараховувало майже 1,7 мільйона жителів і вважалось другим за величиною містом Сирії. Між 2012 та 2016 роками за Алеппо постійно точились бої. У 2016 році російські війська "ковровими" бомбардуваннями практично знищили місто включно з пам'ятками ЮНЕСКО.

Були несамовиті моменти, коли українцям у Маріуполі говорили, що будуть гуманітарні паузи, люди приходили, часто з літніми, з дітьми, як мати я це навіть уявити не можу, вони приходили і в цей момент починалися обстріли.

Ми працюємо цілодобово, щоб спробувати чинити якомога більший тиск на Російську Федерацію, щоб Путін відчув, що продукти та ліки для безневинних людей мають потрапити до міста. Однак нам також потрібно, щоб Китай, Пекін, Індія, та інші країни, які зберегли дружні або нейтральні відносини з РФ заявляли гучніше про ці неймовірні гуманітарні потреби.

Як зупинити війну

Уся відповідальність лежить на Російській Федерації за вторгнення в Україну, за шкоду, якої вона завдає, за те, що знищує життя людей в Україні. І вони отримують своє, ми бачимо це в цілому в плані економічних показників, ми вже тепер спостерігаємо ці сумні сцени, як люди стоять годинами у чергах, аби отримати готівку або купити їжі. Економічні прогнози в Росії доволі невтішні і вони збуваються. Та й російські батьки тепер телефонують, панікують, намагаються з'ясувати, де їхні сини. Дивляться відео, де бачать, що їхні сини убиті на війні, на яку їхні родини навіть не знали, що їх послали. Ціна вторгнення для Росії висока. Але цей жах закінчиться, якщо буде достатній тиск, достатня в економічному плані ціна усього цього для Російської Федерації та наближених до нього людей. Та й українці вже завдають втрат російським загарбникам в Україні.

Про безпольотну зону

Президент Зеленський виступив перед Конгресом США і він чудово озвучив усі потреби й прохання українців, і він так само оголосив цей запит. Але він також зауважив: так, я чув усі аргументи, і це такі, які точно відомі й вам — про те, що США та Росія поринуть в ескалацію. Тоді це буде значно серйозніше за своїм масштабом кровопролиття, яке зачепить мільйони людей.

США та ЄС стоять пліч-о-пліч і співпрацюють, аби надати Україні таку військову позицію, яка могла б унеможливити будь-яку перевагу Росії у повітрі, якої Путін прагне досягти. Я розумію, що уся увага нині прикута саме до цієї ідеї, але що НАТО уже змогло зробити — це задовольнити функціональні потреби української армії, як про це вже говорив міністр оборони України та президент Зеленський.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну. Місяць війни у фото

Вторгнення Росії в Україну, день тридцятий. Онлайн

Я готовий піти на все, якщо моя хода буде з нашим народом — інтерв’ю Зеленського

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!