Зеленський заявив, що заборони на використання західної зброї для ударів по території РФ не має бути

Президент України Володимир Зеленський під час спільної з президенткою Європарламенту Робертою Метсолою пресконференції, Київ, 9 травня 2024 року. Ковальчук Віктор/УНІАН

Президент Володимир Зеленський заявив, що заборони на використання західної зброї для ударів по території Росії не має бути, оскільки йдеться про захист України.

Про це Зеленський сказав під час зустрічі з журналістами, передає "Радіо Свобода".

"Я не вважаю, що повинні бути якісь заборони, тому що це не про наступ української армії з використанням західної зброї на територію Росії. Це – захист. Це так само, як превентивні санкції, про які ми всім говорили перед повномасштабним вторгненням. Це те саме. Це попередження", — зазначив президент.

Він також наголосив, що у прикордонні Росії також є "сіра зона", де немає цивільних.

"У них там виселення людей тощо. У них також на прикордонні цивільних людей майже немає, з їх сторони. Зі зрозумілих причин", — додав Зеленський.

Раніше заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх заявила, що зброя, яку Сполучені Штати надають у межах військової допомоги, призначена для використання на території України.

1 травня міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже заявила, що західні партнери вже передали Україні озброєння, яке не має обмежень щодо ударів по російській території.

Уряд Великої Британії вже скасував подібне обмеження. Британський міністр закордонних справ Девід Кемерон 2 травня відвідав Київ і пообіцяв Україні три млрд фунтів (3.74 млрд доларів) щорічно, а також заявив, що Україна має право бити одержаною від Британії зброєю по території РФ.

Ще у лютому 2024 року генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що Україна має право завдавати ударів по "російських військових цілях за межами України" відповідно до міжнародного права.