Представників приватних пансіонатів збирали в поліції після пожежі у Харкові — дружина підозрюваного

Представників приватних пансіонатів збирали в поліції після пожежі у Харкові — дружина підозрюваного

Представників приватних пансіонатів збирали в поліції після пожежі у Харкові — дружина підозрюваного
. Суспільне Харків

У Головному управлінні поліції Харківщини 25 січня відбулася зустріч за участі представників приватних реабілітаційних центрів та пансіонатів.

Про це під час розмови з журналістами 26 січня розповіла дружина одного з підозрюваних у справі про пожежу в пансіонаті "Золотий час" Альона Мірончук.

"Я учора була на зібранні в Головному управлінні на Совнаркомівській (Жон Мироносиць — ред.), де збиралися усі власники реабілітаційних центрів, частина з яких є власниками пансіонатів. Чому поруч ці два бізнеси? Тому що вони дуже схожі. Наркомани й літні люди — це дві категорії людей, які фактично нікому не потрібні! І вони одне одному дуже корисні, взаємно корисні", — сказала Мірончук.

Читайте також: "Це триватиме, поки держава не врегулює ринок соціальних послуг" — експерт про пожежу у Харкові

Вона вважає, що її чоловіка, якого слідство називає адміністратором закладу, несправедливо затримали.

"Ігор — це людина, яка свого часу пройшла реабілітацію і залишилася на реабілітації виключно через те, що на той момент у нього з'явилася родина, дитина. У нього яка була головна задача? Залишатися тверезим... Він волонтерив, їздив, для нього це було важливо", — сказала Мірончук.

Адвокат Ігоря Мірончука Сергій Веприцький повідомив, що оскаржуватиме тримання підзахисного під вартою.

"Немає жодного доказу, що хтось доручав Ігорю стежити за пожежною безпекою, що він був зобов'язаний стежити. А от представники поліції, ДСНС і соціальної служби зобов'язані були це робити", — сказав Веприцький.

"За інформацією, яку я отримав від колег Ігоря, колишніх наркозалежних, там (у пансіонаті, де сталася пожежа — ред.) було 64 смерті літніх людей за рік", — сказав адвокат, зазначивши, що на кожне таке повідомлення виїжджає швидка та поліція.

Про збори за участі представників приватних реабілітаційних центрів і їхню мету у поліції поки не повідомили. Після пожежі працівники поліції давали оперативні коментарі на місці події, але на брифінг до преси щодо розслідування пригоди за п'ять днів не виходили. За словами речниці управління поліції Олени Баранник, це питання вирішується.

Що відомо

  • У справі про пожежу у приватному пансіонаті "Золотий вік", в якому загинули 15 людей, є четверо підозрюваних: власник будинку, орендар, дружина орендаря (фактична керівниця закладу) та чоловік, якого слідство називає адміністратором. Їм інкримінують порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки (ч. 2 ст. 270), яке передбачає покарання від трьох до восьми років ув'язнення.
  • За версією слідства, Ігор Мірончук виконував функції адміністратора в пансіонаті, хоча й не був офіційно оформлений.
  • Київський райсуд Харкова взяв усіх чотирьох підозрюваних під варту.
  • Після пожежі на Харківщині почали перевіряти приватні й комунальні заклади для літніх людей.
На початок