У Дворічній на Харківщині депутати не затвердили бюджет: якими будуть наслідки

У Дворічній на Харківщині депутати не затвердили бюджет: якими будуть наслідки

У Дворічній на Харківщині депутати не затвердили бюджет: якими будуть наслідки
. Суспільне Харків

Депутати Дворічанської селищної ради не провели сесію, де мали затвердити бюджет і ухвалити низку господарських рішень. Установам, які фінансуються з бюджету, через це не виділять кошти.

Як часто депутати мають збиратися і яка відповідальність за невиконання обов'язків ради, обговорювали в етері "Українського радіо Харків".

Депутат Дворічанської селищної ради Сергій Скрипніков, який очолює депутатську групу "За Дворічанщину", розповів Суспільному, що голова ради Галина Турбаба усі рішення проводить без консультацій з депутатами.

Дворічанська селищна голова Галина Турбаба 23 грудня у розмові з журналістами Суспільного це заперечувала: за її словами, вона зустрічалася з представниками політсил і їхні пропозиції щодо розподілу депутатів у постійні комісії вислухала.

На сайті Дворічанської громади вона звернулася до мешканців і повідомила, що пленарне засідання селищної ради 23 грудня заблокували 16 депутатів з групи "За Дворічанщину". У цю групу входять представники політпартій "Блок Світличної "Разом!", "Блок Кернеса — Успішний Харків" і "Слуга народу". Галина Турбаба представляє партію "Опозиційна платформа — За життя".

Наслідки політичного протистояння у Дворічній: місцева громада залишається без бюджету
Фото ілюстративне: Суспільне Харків

Друга сесія, на якій мали затвердити бюджет громади, мала відбутися 14 січня. Але 15 січня на сайті Дворічанської селищної ради повідомили, що її перенесли.

За словами Скрипнікова, частина депутатів 14 січня, як планувалося, прийшли на сесію, а частина не з'явилися.

"О 10 годині зайшла до сесійної зали Галина Турбаба, оголосила, що її депутати від "Опозиційної платформи — За життя" запізнюються, через 15 хвилин вона і сказала, що "з незрозумілих їй причин депутати від "ОПЗЖ" не з'явилися на сесію", і вона, відповідно, не відбулася", — сказав Скрипніков.

Наслідки політичного протистояння у Дворічній: місцева громада залишається без бюджету
Дворічна селищна рада. Суспільне Харків

Того дня, за словами Скрипнікова, у залі засідання зібралися 13 депутатів — для проведення сесії необхідна була присутність 14 (усього у раді 26 депутатів). Але, каже Скрипніков, у той час у приміщені на інших поверхах на своїх робочих місцях були присутні ще двоє депутатів, яких не вистачало для проведення сесії, але вони не з'явилися. "Це спланована акція голови ради і її депутатів", — вважає депутат.

Суспільне намагалося зв'язатися, але голова громади на дзвінки не відповіла.

Наслідки політичного протистояння у Дворічній: місцева громада залишається без бюджету
Галина Турбаба. slk.kh.ua

Через неухвалений бюджет частина медперсоналу у Дворічній вчасно не отримають зарплату, розповів директор Дворічанської районної лікарні Сергій Черкасов. За його словами, місцевий бюджет фінансує не лише електропостачання, а й утримує стаціонар.

"Фінансували з місцевого бюджету не лише енергоносії й живлення, але і надання стаціонарної меддопомоги населенню: терапевтичний, неврологічний та педіатричний профіль. Зараз немає визначеності до кінця, хоча документи, розрахунки готові. Ми чекали, що 14 січня буде ухвалений бюджет. Хоча б зарплатня для медпрацівників і госпчастини. Будуть затримки по зарплаті. Вже підійшов строк авансу, процедура не виконана", — розповів Черкасов.

Наслідки політичного протистояння у Дворічній: місцева громада залишається без бюджету
Дворічна районна лікарня, директор лікарні — Сергій Черкасов. dvor-rl.dvorichna-rda.gov.ua

З бюджетних питань рада має збиратися не рідше ніж раз на місяць, пояснив завідувач відділу Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Олексій Лялюк.

За його словами, за бездіяльність без поважних причин рада може бути притягнута до муніципально-правової відповідальності. Діяльність влади регулюється "Законом про місцеве самоврядування", а у 78 і 79 статті закону прописані відповідальність ради й голови ради.

Якщо рада не виконує своїх повноважень, її можуть розпустити: "Згідно зі статтею, перший варіант — тергромада ініціює розпуск ради через референдум. Але у нас немає механізму реалізації референдумів. Другий — це робить Верховна Рада України за звернення відповідних органів і громадян".

Подібні ситуації, коли рада не могла зібратися на сесію, каже Лялюк, були у громаді Сумської області та на Чернігівщині:

"Тривалий час були непорозуміння між головою і більшістю у раді. Вони перманентно виникають. Іноді більшість депутатів у раді належать до різних політсил і мають різні погляди, але ця політична складова має бути нівельована законодавчим регулюванням. Тергромада не повинна все одно страждати й проблеми мають вирішувати іншим способом, ніж не збиратися на сесію".

Що відомо

  • Через непроведену сесію не передали й заклади освіти у Дворічанській територіальній громаді новоствореного Куп’янського району.
На початок