На кордоні з Росією зустріли політв'язня Шумкова

На кордоні з Росією зустріли політв'язня Шумкова

На кордоні з Росією зустріли політв'язня Шумкова
. Олексій Барановський

На прикордонному пункті Бачівськ, що на Сумщині, близько 40 осіб зустріли політв'язня Кремля Олександра Шумкова родом з Херсона, якого звільнили 24 грудня.

Про це Суспільному розповів адвокат Шумкова Олексій Барановський.

"На прикордонному пункті Бачівськ Олександра Шумкова зустрічають близько 40 осіб з прапорами України та Правого сектора. Чекають родичі - мати, тітка і дід, а також представники Військової прокуратури, які збираються видати Шумкову припис з'явиться до військової частини в Херсоні, в якій він числився на момент викрадення з території України", - сказав Барановський.

Шумков
Шумков. Людмила Денісова

За його словами, родичі Шумкова вважають, що до його незаконної передачі в Росії "можуть мати відношення корумповані військові чиновники Херсона" і його повернення в місто "нині може бути для Олександра небезпечним". Шумков має з'явитися у військовій частині, але його родичі цього бояться.

"У зв'язку з цим вже йдуть консультації з адвокатами та народними депутатами України, як краще вчинити в даній ситуації", - додав адвокат.

Також Барановський надав Суспільному фото, на якому матір Шумкова та представник військової прокуратури чекають на політв'язня.

Матір Шумкова і представник військової прокуратури
Матір Шумкова і представник військової прокуратури. Олексій Барановський

Також на Шумкова чекала його тітка Людмила Шумкова. Вона розповіла, що родина не бачилася з Олександром з 2019-го року.

Тітка Шумкова
Тітка Шумкова. Олексій Барановський

Також на зустріч приїхав дідусь Олександра. Крім того, на нього чекали близько 20 представників "Правого сектору" і представник уповноваженої з прав людини Ігор Мазур Олександр Шумков зник у серпні 2017-го року.

Раніше Шумков служив у Збройних силах. За місяць мати дізналась, що він у Російської Федерації та перебуває у Брянському СІЗО. Шумкову закидали участь у діяльності екстремістської організації (йдеться про "Правий сектор") і блокаді Криму. Суд країни-агресора засудив його до 4 років за ґратами.

Що відомо

  • 1 вересня херсонець Олександр Шумков, який незаконно відбуває покарання у колонії №4 міста Торжок Тверської області Росії, оголосив голодування.
  • 24 грудня стало відомо, що Шумков повертається до України після ув'язнення в російській колонії.
На початок