Цукерберг забанив Трампа до інавгурації Байдена

Цукерберг забанив Трампа до інавгурації Байдена

Цукерберг забанив Трампа до інавгурації Байдена
. АР

Акаунти чинного президента США Дональда Трампа в Instagram та Facebook заблоковано, щонайменше, до інавгурації обраного президента Джозефа Байдена після заворушень у Вашингтоні, під час яких загинули четверо людей.

Як заявив засновник Facebook Марк Цукерберг, адміністрація соцмережі вирішила вдатися до такого кроку, щоб 13 днів, які лишилися до інавгурації обраного президентом Джозефа Байдена, а також дні пісня неї, минули спокійно.

"Шокуючі події останніх 24 годин ясно демонструють, що президент Дональд Трамп має намір використати решту часу при владі, щоб підірвати мирну і законну передачу влади своєму обраному наступнику Джо Байдену", – написав Цукерберг.

Як зазначив бізнесмен, рішення Трампа використовувати соцмережі для виправдання, а не засудження його прихильників під час подій у Капітолії занепокоїло людей у США та в усьому світі.

"Учора (6 січня - ред.) ми видалили ці заяви, оскільки вважали, що їхній ефект і, ймовірно, їхній намір полягатиме у провокації подальшого насильства", – підкреслив він.

Цукерберг зауважив, що раніше адміністрація соцмережі майже не перешкоджала Трампу використовувати платформу, оскільки була переконана, що громадськість повинна мати найширшу можливість висловлювати власну політичну думку навіть у разі, якщо вона є спірною.

"Але нинішній контекст принципово інший, пов'язаний з використанням нашої платформи для підбурювання до насильницького повстання проти демократично обраного уряду", – наголосив бізнесмен.

Відтак Цукерберг підсумував, що ризики подальшого використання Трампом соціальних мереж є занадто великим.

Раніше Twitter видалив кілька твітів Дональда Трампа та заблокував його акаунт, щонайменше, на 12 годин. Голова Instagram Адам Моссер повідомив, що профіль президента в Instagram також заблокований на 24 години.

Що відомо

  • Близько 22:00 (за київським часом) розпочався штурм будівлі Конгресу США під час засідання Сенату. На засіданні мали затвердити результати виборів президента США, на яких переміг Джозеф Байден. Під час штурму у приміщенні сталися сутички протестувальників з поліцією.
  • Президент США Дональд Трамп відправив до Конгресу Національну гвардію. Правоохоронці витіснили демонстрантів з будівлі Капітолію. Також Дональд Трамп і Джозеф Байден звернулися до американців та закликали зупинити протести.
  • Члени Сенату США заявили, що планують продовжувати підрахунок голосів попри штурм Конгресу.
  • Протестувальниця, яка отримала поранення у груди під час штурму будівлі Конгресу, померла в лікарні.
  • Посольство України в США рекомендувало українцям уникати місць масового скупчення людей через анонсовані протести прихильників Дональда Трампа.
  • Twitter, Instagram та Facebook заблокували акаунти Трампа через багаторазові порушення правил, які забороняють використання сервісу для маніпуляції суспільною думкою.
  • Конгрес остаточно затвердив Байдена президентом США після підрахунку голосів Колегії виборників. Інавгурація Байдена відбудеться 20 січня 2021 року, Трамп обіцяє мирно передати владу.
  • Державний департамент США заборонив американським дипломатичним місіям за кордоном писати у Facebook та Twitter на тлі штурму будівлі Конгресу США.
  • Лідери країн світу засудили насильство у Вашингтоні.

На початок