Новий штам коронавірусу може стати основним у Євразії – ВООЗ

Новий штам коронавірусу може стати основним у Євразії – ВООЗ

Новий штам коронавірусу може стати основним у Євразії – ВООЗ
. Facebook

Новий штам збудника COVID-19 може витіснити інші варіанти цього вірусу у країнах Європи та Азії.

Про це під час пресконференції заявив директор Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я Ганс Клюге, повідомляє CNN.

"За нашою оцінкою, цей варіант може із часом замінити інші циркулюючі лінії, як це спостерігається у Великій Британії та все частіше у Данії", – повідомив він.

За словами Клюге, цей штам виявили у 22 країнах Європи. Він назвав поточну ситуацію "переломним моментом у процесі пандемії".

При цьому фахівець також зазначив, що мутації вірусів із плином часу є природним процесом, повідомляє Deutsche Welle.

Попри те, що досі немає доказів про підвищену летальність чи тяжчий перебіг хвороби у випадку інфікування новим штамом, Клюге закликав до боротьби з ним, оскільки, найімовірніше, новий штам має здатність швидше поширюватись.

"За підвищеної трансмісивностіШвидкості передачі та аналогічної тяжкості перебігу хвороби цей варіант викликає тривогу: без підсиленого контролю, спрямованого на його поширення, зросте вплив на й без того завантажені медичні заклади", – наголосив фахівець.

Також Клюге закликав країни підсилити заходи з охорони здоров’я і соціальні заходи, щоб сповільнити стрімке поширення вірусу в деяких країнах.

Що відомо

  • У Великій Британії виявили новий штам збудника COVID-19, який, за словами прем'єра країни Бориса Джонсона, може бути на 70% заразнішим, ніж вже відомий. Через це уряд країни вирішила з 20 грудня посилити карантинні обмеження у Лондоні та на південному сході Англії.
  • Згодом понад 20 країн призупинили авіасполучення з Британією.
  • Додаткові перевірки документів та коронавірусне тестування в аеропорту Брюсселя спричинили величезні черги й викликали паніку серед пасажирів.
  • Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон звернувся громадян та анонсував новий локдаун в Англії через стрімке поширення коронавірусу.
  • Данія посилила карантин через новий штам коронавірусу.

На початок