Справу проти Тетяни Цибульник, яку підозрювали у недостовірному декларуванні, закрили

Справу проти Тетяни Цибульник, яку підозрювали у недостовірному декларуванні, закрили

Справу проти Тетяни Цибульник, яку підозрювали у недостовірному декларуванні, закрили
. Суспільне Харків

Прокуратура закрила кримінальне провадження за фактом декларування недостовірної інформації головою Адміністрації Новобаварського району Тетяною Цибульник. Це сталося після рішення Конституційного Суду, який визнав низку положень закону "Про запобігання корупції" неконституційними.

Справу закрили у грудні 2020 року, підтвердив Суспільному захисник Цибульник Олексій Менів. Раніше адвокат оскаржував висунуту чиновниці підозру. Після того, як отримав відмову у суді першої інстанції, направив апеляцію, але, як стало відомо з Єдиного реєстру судових рішень, відмовився від скарги.

"Прокуратура сама закрила справу у зв'язку з тим, що Конституційний Cуд визнав неконституційною цю норму. А я від апеляції відмовився. Якщо вже закрита справа, на що я буду скаржитись?" — пояснив Олексій Менів.

За його словами, провадження проти Цибульник тепер немає.

Чи закривали справу після рішення Конституційного Cуду та чи притягатимуть посадовицю до відповідальності після внесених парламентом змін до закону "Про запобігання корупції", у пресслужбах поліції та прокуратури області телефоном не відповіли. Суспільне направить до правоохоронців інформаційні запити.

Що відомо

  • 27 жовтня 2020 року Конституційний Суд України визнав неконституційними низку положень закону "Про запобігання корупції", в тому числі ст. 366-1, за якою підозрювали Тетяну Цибульник. За версією слідства, вона не вказала у декларації коштовності вартістю понад 600 тисяч гривень. Під час обшуку силовики знайшли набір прикрас каблучку та сережки. Тетяна Цибульник звинувачення відкидала. Справу до суду передали у січні 2020 року.
  • 4 грудня 2020 року Верховна Рада України ухвалила рішення, яким повернула скасовану КСУ відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання декларацій посадовцями. Президент України Володимир Зеленський підписав закон 23 грудня.
  • Внесені парламентом зміни до законодавства передбачають найсуворіші покарання за недостовірне декларування у вигляді обмеження волі та громадських робіт. Раніше максимальною санкцією ст. 366-1 було два роки ув'язнення.
На початок