В Україну повернулися біженці з Сирії. Операція з їх порятунку тривала два роки

В Україну повернулися біженці з Сирії. Операція з їх порятунку тривала два роки

Оновлено
В Україну повернулися біженці з Сирії. Операція з їх порятунку тривала два роки
. Суспільне

В Україну 31 грудня 9 українців, які перебували у сирійських таборах біженців, повернулися додому.

Як повідомили Суспільному джерела в Офісі президента, до бориспільського аеропорту прибув літак із 9 громадянами України, які перебували у таборах для цивільних осіб у Сирії. Додому повернуться 2 жінки і 7 дітей.

У міжнародному аеропорту "Бориспіль" їх зустрічатимуть голова СБУ Іван Баканов, міністр оборони Андрій Таран, заступник керівника Офісу Президента Роман Машовець, заступник міністра закордонних справ Василь Боднар та інші представники влади.

"Таким чином, сьогодні фактично завершився евакуаційний етап багатоскладової операції з повернення українських громадян, котрі перебували у сирійських таборах для біженців. Їхні родичі в Україні зверталися до органів влади з проханням про евакуацію", - повідомили в ОП.

Звільненням громадян займалися представники СБУ, головного управління розвідки Міністерства оборони, Служби зовнішньої розвідки та Міністерства закордонних справ. Залучалися також партнерські спецслужби – зокрема США та Іраку. Встановлені громадяни України у цих таборах були перевірені спецслужбами. Інформації про причетність цих людей до терористичної активності отримано не було.

"Усі, кого нарешті повернули до України, висловили особисте бажання повернутись. Вони потребують спеціальних заходів з адаптації до звичайного життя та допомоги від держави. Це буде їм надано", - повідомили в ОПУ.

Більшість з них мають родичів на території тимчасово окупованого Криму, тож Меджліс може долучитися до адаптації цих людей до звичайного життя.

"Це дружини і діти полонених і загиблих бойовиків "Ісламського держави". Серед них є, кримські татарки, українки, російські, всі", - повідомив радник української делегації Олексій Арестович.

Як зазначив член ініціативної групи "Діти: Сирія-Ірак", журналіст Тарас Ібрагімов, мова йде про громадянок України, які за різних обставин приблизно з 2014-2015 року опинилися на території Іраку та Сирії, і погодилися повернутися в Україну. Операція з їх порятунку тривала два роки. Поїхали вони туди або за своїми чоловіками, або працювати і в якийсь момент опинилися на територіях підконтрольних ісламській державі.

"Чи можна говорити про те, що ці жінки брали якусь участь на боці ісламської держави у якихось боях, чи є прихильниками якихось деструктивних ідеологій, тероризму, ісламської держави - сказати складно. Жінки, з якими я маю зв'язок, декларують, що вони не мають до цього стосунку. Хтось поїхав за чоловіками, хтось поїхав щиро, не знаючи, куди вони їдуть, обставини швидко змінились. Зрештою такі жінки опинилися в умовах постійних артобстрілів, постійних бойових дій, авіаударів. Опинилися на територіях закритих таборів для біженців у Сириї - "Рош" і "Аль-хол". Вони знаходяться в умовах непридатних до життя. Це палатки посеред пустелі", - зазначив він.

Що відомо

  • У Сирії з 2011 року триває громадянська війна, в результаті якої загинули близько 400 тисяч осіб.
  • У червні 2019 року була створена спеціальна робоча група, до якої увійшли і представники СБУ. Завданням цієї групи була організація евакуації українців співвітчизниць та їхніх дітей. До розробки плану повернення було залучено контррозвідку СБУ
На початок