У миколаївському музеї показали 2500-річну амфору з дна Чорного моря

У миколаївському музеї показали 2500-річну амфору з дна Чорного моря

У миколаївському музеї показали 2500-річну амфору з дна Чорного моря
. Суспільне Миколаїв

У Миколаївському обласному краєзнавчому музеї експонують кратероподібну посудину, якій близько двох з половиною тисяч років.

Миколаївські археологи розповіли про амфору віком у 2 500 років
Суспільне Миколаїв

Підняли артефакт з дна Чорного моря в районі Кінбурнської коси у 2018 році. Тоді археологи шукали корабель, але знайшли цю посудину, яку підняли з допомогою водолазів.

Амфору замотали у вологу тканину та відвезли до музею, у подальшому нею займалися реставратори.

Наукові співробітники музею та археологи можуть лише припустити, як саме її використовували.

"Ні на що конкретне не схожа", – говорить археолог Олександр Смирнов. Цю річ презентували на міжнародних наукових конференціях.

За словами реставратора Володимира Гаврилова, амфору з початку очистили від бруду та мулових нанесень. Потім артефакт на пів року поклали у ємність з дистильованою водою, аби вивести усі накопичені солі. Кінцева чистка, сушка і в експозиційну залу.

Наукові співробітники та археологи, які співпрацюють з музеєм, припускають, що така ємність могла слугувати для розливу вина. Для чого згори є отвір у голові бика. Не виключають спеціалісти, що цю посудину підвішували на мотузках, щоб потім перекидати та наливати вміст у менші ємності. Її об’єм близько 16 літрів.

"Неможливо сказати скільки коштує річ, якої немає на ринку. Але на всіх оцих закритих платформах, які продають предмети археології. Весь продаж йде як правило на аукціоні. То я вважаю, що з 30 тисяч – це початок аукціону. Інтернет-аукціону, який може йти, йти і йти", – розповів Олександр Смирнов.

Автор – Олександр Гордієнко, операторка – Юлія Філімон.

Наразі амфора внесена до державного музейного фонду, має свій паспорт і на аукціон вже не потрапить.

Читайте також

На початок