"Для іноземних команд ми загадка". Хто та з якою метою відроджує бобслей в Україні

"Для іноземних команд ми загадка". Хто та з якою метою відроджує бобслей в Україні

Ексклюзивно
"Для іноземних команд ми загадка". Хто та з якою метою відроджує бобслей в Україні
. IBSF

І скільки коштує зібрати й підтримувати бобслейну команду.

Автор: Денис Зерченко

Ще кілька років тому серед санного спорту, бобслею та скелетону — в Україні існував тільки перший. Бобслейні збірні двічі намагалися зібрати, але ці історії не стали довгостроковими, а про скелетон і мови не було.

Наприкінці 2020 року скелетон існує уже кілька років, Владислав Гераскевич виступає на рівні топ-15 Кубка світу та змагався на Олімпіаді, а тепер Україна робить ще одну спробу відновити бобслей (цього разу - жіночий).

Читайте також: Україна вперше в історії планує змагатися у жіночому бобслеї

Найближча ціль жіночого українського бобслею — вибороти путівку на Олімпіаду-2022 в Пекіні. Відповідатиме за розвиток бобслейної жіночої команди Михайло Гераскевич — головний тренер збірної України з бобслею та скелетону.

Перша гонка у новітній історії українського бобслею — етап Кубка Європи у німецькому Вінтербергу (неділя, 6 грудня). Пілотуватиме Лідія Гунько (пробувала себе минулого року у монобобі), функції розганяючої виконуватиме колишня легкоатлетка Ірина Ліщинська.

Напередодні дебюту команди та повноцінного повернення бобслею, Суспільне Спорт поспілкувалося з усіма причетними до відродження цього виду спорту.

Хто представлятиме Україну у жіночому бобслеї

  • Пілотеса: Лідія Гунько
  • Розганятиме: Ірина Ліщинська
  • Тренер: Олександр Іванишин

Лідія Гунько — колишня стронгвумен, яка перейшла в бобслейний спорт минулого сезону. Кілька років до того — працювала у скелетонній команді разом з Михайлом та Владом Гераскевичем.

Лідія Гунько
Лідія Гунько. IBSF

У сезоні 2019/20 Лідія провела 4 гонки у монобобі — двічі фінішувала на 12 місці. Тепер — пробуватиме сили у бобслеї-двійці. І як пояснює Лідія, різниця між цими двома видами спорту значно більша, ніж здається.

«Поки для іноземних країн ми загадка, тому що вони не знають, чого від нас чекати, але ми цілеспрямовано працюємо в напрямку Олімпійських ігор. Попередній сезон я відпрацювала тільки в монобобі — це відрізняється від двійки, тому що набагато менші швидкості, інше пілотування. І як би не було, а в монобобі ти відповідаєш тільки за себе, а тут треба відповідати за життя інших людей. Це значно складніше», — Гунько.

29-річна Ірина Ліщинська — колишня легкоатлетка, яка перейшла в бобслей, аби здійснити мрію: виступити на Олімпійських іграх. Вона стверджує, що страх присутній — і від нього нікуди не подітися. Водночас Гунько характеризує Ліщинську як справжню бійчиню.

Тренуватиме команду Олександр Іванишин, пілот українських бобслейних команд на початку 2000-х.

Чому було ухвалене рішення про перехід з монобобу в бобслей-двійку

Українська команда мала одразу кілька причин на перехід з монобобу в бобслей, пояснює головний тренер Михайло Гераскевич. Є фінансовий та спортивний фактори, які вплинули на рішення.

«У минулому сезоні організатори надавали монобоби спортсменкам для участі у змаганнях, а цієї зими усе змінилося — кожна команда повинна їздити на своїх санях. У мене, на жаль, немає коштів, щоб придбати монобоб та сплатити близько 30-35% за розмитнення.

Купити монобоб — дуже дорого. Його вартість — 22 500 євро. І це без ковзанів (додатково коштують від 5 тисяч євро), без мита. Додайте до цього ще транспорт, на якому усе потрібно перевозити. І команду двох вантажників, яких треба возити на старти, щоб вони допомагали пілотесі з переміщенням монобобу.

IBSF (міжнародна федерація бобслею та скелетону) зістрибнула — усе знову лягло на плечі місцевих федерацій. Зроблено усе для ще більшої переваги потужних команд», — розповів Михайло Гераскевич.

Лідія Гунько працює з ковзанами на монобобі
Лідія Гунько працює з ковзанами на монобобі. Михайло Гераскевич

Інша причина — на дебютні Олімпійські ігри в монобобі відберуться 20 пілотес, причому 14 з них за рейтингом «боб-двійок», і лише 6 - за рейтингом монобобу. Відповідно, можна спробувати свої сили у бобслеї-двійці та спробувати поборотися за дві ліцензії.

«Враховуючи те, що через пандемію на наступний сезон будуть збережні квоти, зароблені минулого року — Україна навіть без виступу взимку 2021 року матиме квоту на Кубок світу 2021/22 з монобобу. А поки ми можемо спробувати сили у двійках. На Олімпіаду з монобобу є квота тільки 6 (з 20 загальних) «чистих» країн, які не мають представниць у бобі-двійці. Час покаже, де ми опинимося — тільки у монобобі, чи тільки у бобі-двійці, чи в обох дисциплінах», — резюмував Гераскевич.

Вартість утримання бобслейної команди

«Бобслей — значно дорожчий вид спорту, ніж навіть скелетон», — зазначив Михайло Гераскевич.

Ось стартовий «прайс-лист», який потрібен для участі у змаганнях

  • боб-двійка — 50 тисяч євро (оплатити наперед, чекати до півроку на виготовлення)
  • комплект ковзанів (потрібно 4-5 комплектів) - тренувальні: від 5 тисяч євро, змагальні: від 10 тисяч євро
  • екіпіруванняшиповки: 260-270 євро, шолом: близько 700 євро, візор: від 60 євро, рукавички: від 60 євро, комбінезон: від 200 євро
  • перевезення бобу на інший континент (за потреби) — від 7 тисяч євро.
  • окремо: послуги вантажників та транспорт, перевезення боба.

Як зазначив Михайло Гераскевич, це «космічні ціни». В України немає свого боба — команда орендує його у Латвії. Ціна оренди — від 100 євро за добу.

«Оренда коштує від ста євро на день і дорожче. Усе залежить від того, в якому стані боб, наскільки він швидкий та новий. Оренда ковзанів – таке поняття є на папері, але їх ніхто в оренду не дає і їх треба купувати. Тому ми вимушені були купити два комплекти ковзанів. Одні зовсім такі тренувальні і одні дуже-дуже високого ґатунку. Це вкрай високі ціни, навіть не буду озвучувати, тому що дуже дорого», — Михайло Гераскевич. 

Гроші на утримання команди шукають з різних варіантів. Спортсмени навіть відкладають з власних добових.

«Де беремо гроші? Ну вишукуємо, де тільки можемо. І позичаємо, і підключаємо своїх друзів, у кого жевріє ще трохи бізнес. І зі своїх добових трошки складаємося. Викручуємося. Я шукаю всі можливості. Навіть не лише в Україні. Сподіваюсь, що хтось десь повернеться до мене обличчям, а не низом спини. Стукаю у всі можливі двері», — Гераскевич.

Ключові дати в історії українського бобслею

  • Виступи на Олімпіадах: 1998 (чоловіки боб-двійка) та 2002 (чоловіки боб-двійка та боб-четвірка)
  • Останній виступ на міжнародних змаганнях: 12 січня 2014 року — етап Кубка Європи з бобслею (чоловіки боб-двійка та боб-четвірка)
  • Жіночий бобслей в Україні: існував на початку 2000-х, але пара Гунько/Ліщинська буде дебютанткою для України в Кубку Європи

Календар на сезон 2020/21 для українського бобслею

  • 6 грудня 2020 — Вінтерберг, Німеччина (етап №1)
  • 19-20 грудня 2020 — Сігулда, Латвія (етап №2-3)
  • 8 січня 2021 — Альтенберг, Німеччина (етап №4)
  • 15 січня 2021 — Інсбрук, Австрія (етап №5)
  • 21 лютого 2021 — Кьонігзє, Німеччина (етап №6)
На початок