Україна вперше в історії планує змагатися у жіночому бобслеї

Україна вперше в історії планує змагатися у жіночому бобслеї

Ексклюзивно
Україна вперше в історії планує змагатися у жіночому бобслеї
. Лідія Гунько

Лідія Гунько може стати не лише першою українкою в монобобі, але також першою пілотесою в жіночому бобслеї.

У новому змагальному сезоні з бобслею збірна України планує заявити на змагання жіночу двійку. Про такі плани в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт розповів тренер збірної Михайло Гераскевич.

«Сподіваємося, що Ліда зможе дебютувати у жіночій двійці у цьому сезоні. Нам латвійська збірна запропонувала в оренду дуже непоганий боб, швидкий і за адекватну ціну», - пояснив Гераскевич.

Для участі в жіночих змаганнях з бобслею потрібна команда з двох учасниць - пілотеси та розганяючої. Відповідно, пілотесою буде Лідія Гунько, а от з майбутньою розганяючою у команді ще визначаються.

«Ми спілкуємося з кількома дівчатами, це легкоатлетки, спринтерки, які відбираються в фінал чемпіонат України. Конкретної відповіді ще нема, але ми досягли певного взаєморозуміння з дівчатами та їх тренерами. Атлеткам така перспектива цікава, тренерам - теж цікаво».

Читайте також: "Рішення викликає гнів, навіть не розпач". Михайло Гераскевич - про перенесення чемпіонату світу

Оскільки Лідія Гунько немає жодних залікових очок у минулих сезонах (вона змагалася лише в монобобі), то розпочинати шлях у сезоні 2020/21 українській команді доведеться з Кубка Європи.

Лідія Гунько на тренуванні
Лідія Гунько на тренуванні. Олексій Мандзій

Щоб відібратися на чемпіонат світу та стати першою українською бобслеїсткою, яка виступить на світовій першості, Гунько потрібно буде потрапити виконати дві умови:

  • провести 5 гонок на 3 різних треках;
  • потрапити у топ-45 загального світого рейтингу.

Тренер збірної Михайло Гераскевич запевняв, що за старим календарем Лідія та її партнерка мали б виступити на достатній кількості стартів. Тепер календар оновлюється, уже відомо про заміни стартів, але нових дат ще немає.

«Ми плануємо виступ у боб-двійці на усіх восьми етапах Кубка Європи. Та остаточно сформувати план виступів зможемо лише після того, як отримаємо уточнений календар: зрозуміємо, що ми можемо зробити зважаючи на логістику».

Читайте також: Чемпіонат світу зі скелетону перенесено з США в Європу. Усе через коронавірус

Лідія Гунько минулого року стала першою в історії України учасницею змагань в жіночому монобобі. Загалом востаннє України була представлена в бобслеї у 2014 році - тоді на етапах Кубка Європи змагалася чоловіча четвірка.

Минулого сезону також дебютував Микола Левкун - він змагається у чоловічому парабобслеї.

На початок