У музеї Голодомору запустили аудіогіди 33 мовами світу

У музеї Голодомору запустили аудіогіди 33 мовами світу

У музеї Голодомору запустили аудіогіди 33 мовами світу
. УНІАН

Національний музей Голодомору-геноциду в межах проєкту "Аудіогід для кожного" записав екскурсії 33 мовами світу.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного Анна Хорошун.

"Проєкт "Аудіогід для кожного" пропонує екскурсію музеєм 33 мовами — це чи не найбільша варіація мов з-поміж усіх музеїв світу. Протягом 1,5 року музейники разом із волонтерами, громадськими організаціями та посольствами займалися створенням, перекладом та начитуванням оглядової аудіоекскурсії та підписів до експонатів", – розповіли представники музею.

У музеї Голодомору створили аудіогід 33 мовами світу
Презентація проєкту. Фото: Анна Хорошун, Суспільне

Наразі в музеї доступні аудіогіди такими мовами: англійська, хорватська, російська, французька, латиська, норвезька, італійська, польська, чеська, арабська, турецька, японська, іспанська, португальська, румунська, шведська, литовська, іврит, китайська (путунхуа), суахілі, гінді, вірменська, болгарська, білоруська, грецька, казахська, перська, в'єтнамська, угорська, корейська, українська, азербайджанська, та кримськотатарська.

У музеї Голодомору створили аудіогід 33 мовами світу
Пристрої для прослуховування аудіогідів. Фото: Анна Хорошун, Суспільне

Генеральна директорка музею Олеся Стасюк розповіла, що записи аудіогідів проводилися в найрізноманітніших умовах.

"На наші звернення про допомогу з перекладом та начиткою текстів люди відгукувалися дуже тепло. Деякі волонтери (наприклад, Штефан Лушпак з Румунії, Крістіан Вайзе з Німеччини, Асаф Бартов з Ізраїлю) приїжджали до Києва тільки для того, щоб записати екскурсію. Окремі записи були зроблені у професійних студіях за кордоном, а італійський та перський аудіогіди начитували популярні диктори Сальваторе Мацца і Махмуді Німа", – зауважила директорка.

Всі записані Національним музеєм Голодомору-геноциду аудіогіди стануть доступними для відвідувачів музею з 24 листопада.

Що відомо

  • Український інститут національної пам'яті розпочав інформаційну кампанію до 87 роковин Голодомору, яка проходить під гаслом "Збережи пам'ять. Збережи правду".
  • Національному музею Голодомору-геноциду передали зошит зі спогадами свідка Голодомору 1932-1933 років Лавріна Нечипоренка.
  • У ніч з 21 на 22 серпня було вчинено акт вандалізму щодо скульптури "Гірка пам’ять дитинства" на території Національного музею Голодомору-геноциду.
На початок