Від Міхалка до DZIDZIO. Кого з музикантів і за які заслуги нагороджував Зеленський

Від Міхалка до DZIDZIO. Кого з музикантів і за які заслуги нагороджував Зеленський

Від Міхалка до DZIDZIO. Кого з музикантів і за які заслуги нагороджував Зеленський
.

В Україні досі існує інститут почесних звань “заслужених” та “народних” артистів України, які надаються Президентом України у порядку, визначеному Законом “Про державні нагороди України”. Суспільне зібрало усіх представників попіндустрії, яких нагороджував Зеленський, та спробувало знайти в цьому списку закономірність.

За час перебування на посаді президент Зеленський підписав близько 100 указів “Про відзначення державними нагородами України”. Більшість із них – це нагороди для військовиків та окремих інституцій, а також приурочені до професійних свят. Президент нагороджує з нагоди дня медичного працівника, шахтаря, фізичної культури і спорту тощо.

Здебільшого лауреатами державних нагород стають люди, які не надто відомі широкому загалу. Список "народних артистів" за роки незалежності рясніє подекуди фантасмагоричними особистостями, як-от Ярослав Борута (автор трилогії альбомів “Різдвяні колядки”), Мар’ян Гаденко (автор чотирьох частин альбому “Зорепад”) та інші.

За неповні два роки роботи президент роздав із десяток нагород і представникам музичної індустрії. Вони отримали звання “заслужених”, а також орден “За заслуги” та “Орден княгині Ольги”.

Від Міхалка до DZIDZIO. Кого з музикантів і за які заслуги нагороджував Зеленський
Зеленський присудив почесні звання музикантам Міхалку і Хомі (DZIDZIO). Роксолана Бичай, Суспільне

Навіщо дають заслужених

Статус “народного” або “заслуженого” мало що дає самим артистам. Проте відразу отримати "народного" не вийде, спочатку треба стати “заслуженим” і чекати ще 10 років.

Відповідно до законодавства нагороджені отримають надбавку до пенсії: 40% від посадового окладу для "народного", та 20% – для “заслуженого”. Також звання “Народний артист України” прирівнюється до звання професора, а “Заслужений артист України” – до ступеня кандидата наук. Довідатися більше з офіційних документів майже неможливо. Ордени “За заслуги” та “Княгині Ольги” також забезпечують надбавки до пенсії.

Народний артист України Андрій Данилко жартує, що, окрім гарантованого місця на кладовищі, статус “народного артиста” йому майже нічого не дав. Його слова підтверджує і Джамала, яка отримала «народну» після перемоги на “Євробаченні”. Вона жодного разу не користувалася якимись перевагами нового статусу.

Отже, ці державні нагороди мають радше формальне та репутаційне значення. За каденції Зеленського найбільше нагород дісталося артистам двічі упродовж цього року: на честь Дня Конституції та Дня Незалежності.

День Конституції

Заслужений артист України

Потап

Олексій Потапенко – музикант, композитор, продюсер, бізнесмен, телеведучий. Першим гуртом Потапа у 2000 році став один із перших українських хіп-хоп проєктів “Вхід у Змінному Взутті”. У 2006-му Потап разом із Настею Каменських заснував попдует “Потап і Настя”. Проєкт став надзвичайно популярним як в Україні, так і в країнах СНД. Тоді ж Потап разом із нині колишньою дружиною Іриною Горовою заснував лейбл “Імперія”, який згодом перетворився на “Mozgi Entertainment” (зараз – “Mozgi Group”).

Нині Потап виступає в складі гурту “Mozgi”. Також є продюсером одного з найпопулярніших українських попгуртів “Время и Стекло”.

Упродовж шести сезонів Потап був тренером шоу “Голос країни”, яке виходить на телеканалі “1+1”. На тому ж телеканалі Потап був тренером перших трьох сезонів програми “Ліга Сміху”, коли ведучим був Володимир Зеленський.

Від Міхалка до DZIDZIO. Кого з музикантів і за які заслуги нагороджував Зеленський
Олексій Потапенко. Facebook: Oleksii Potapenko

Арсен Мірзоян

Арсен Мірзоян – співак, композитор, волонтер. Свій дебютний альбом випустив у 2011 році, але був відносно невідомим широкому загалові. Мірзоян кілька разів пробував себе у різноманітних гумористичних телешоу. В університеті грав у КВК, згодом виступав із жартівливими піснями в українському Comedy Club.

Мірзоян брав участь у першому сезоні “Голосу країни” на “1+1”, де був у команді Стаса П’єхи та посів четверте місце. У 2013 році також брав участь у шоу студії “Квартал 95” під псевдонімом Арсен Бабурка. У 2014-му активно розпочав волонтерську діяльність, і досі постійно їздить у зону АТО з концертами. Шостий альбом “Інгредієнт” вийшов 2019 року.

Від Міхалка до DZIDZIO. Кого з музикантів і за які заслуги нагороджував Зеленський
Арсен Мірзоян, співак, композитор. Facebook

Орден княгині Ольги ІІІ ступеня

Тіна Кароль

Тіна Кароль отримала звання “Народної артистки України” ще від Петра Порошенка у 2017-му. Звідтоді співачка випустила два альбоми, дуети із “Бумбоксом” та “The HARDKISS” і взяла участь ще в 4 сезонах “Голосу країни” на “1+1”.

Минулоріч Тіна Кароль була своєрідним хедлайнером святкування Дня Незалежності та співала гімн України на даху консерваторії. Долучилася співачка і до святкового концерту до Дня Незалежності у 2020-му.

Від Міхалка до DZIDZIO. Кого з музикантів і за які заслуги нагороджував Зеленський
Тіна Кароль, співачка.

Ірина Білик

Ірина Білик отримала статус заслуженої артистки України ще у 1996 році. А у 2008-му президент Віктор Ющенко надав співачці статус “Народна артистка України”. Звідтоді вийшло всього два альбоми артистки – “Рассвет” та “Без грима”.

Білик брала участь у концерті на честь Дня Незалежності 2020 року. Упродовж 2014 року кілька разів стикалася із різкою реакцією суспільства на свою громадянську й політичну позицію. Так, у 2017 році Білик їздила на ювілей свого друга Пилипа Кіркорова до Кремлівського палацу, однак водночас вона допомагає військовим в АТО.

Від Міхалка до DZIDZIO. Кого з музикантів і за які заслуги нагороджував Зеленський
Ірина Білик, співачка.

День Незалежності

“За заслуги” ІІ ступеня

Микола Баграєв

Микола Баграєв – один із найвпливовіших людей в українській музичній індустрії. Саме він заснував компанію, яка фактично створила українське музичне телебачення – телеканали “М1” і “М2”. Він також є головою Ради Директорів найбільшої української радіогрупи “ТАВР медіа”, до якої входять “Хіт ФМ”, “Русское радио Украина”, “KISS FM” та “Radio Roks”. Баграєв – співзасновник фестивалю і компанії “Таврійські ігри”, фестивалю “Чорноморські ігри”. Минулого року відродив музичну премію “Золота Жар-Птиця”.

Окрім бізнесу, Баграєв довгий час займався політикою. Він був народним депутатом чотирьох скликань, зокрема від БЮТ та Партії Регіонів. Проте 2014 року заявив, що не буде балотуватися на наступних виборах, бо система потребує перезавантаження. Згодом також засуджував концерти українських виконавців у Росії.

Від Міхалка до DZIDZIO. Кого з музикантів і за які заслуги нагороджував Зеленський
Микола Баграєв, засновник телеканалів "М1" і "М2". Facebook: Баграев Николай

“За заслуги” ІІІ ступеня

Олександр Положинський

Олександр Положинський – співак та колишній фронтмен гурту "Тартак". Положинський доволі активно висловлює свою антипатію до дій чинної влади і бере участь в акціях на підтримку Андрія Антоненка, якого утримують за ґратами за підозрою у вбивстві Павла Шеремета.

Положинський заявив, що не очікував, що отримає будь-яку нагороду, дізнався про це із новин і публічно відмовився від ордену. Про це він розповів у відеозаписі, який опублікував у фейсбуці. У цьому ж відео він знову звернув увагу на обвинувачення, висунуті проти Антоненка, Яни Дугарь та Юлії Кузьменко щодо підозри у вбивстві журналіста Павла Шеремета, та закликав усіх підтримати рух #Freeriffmaster.

У листопаді до Положинського приєдналися українські режисери Валентин Васянович та Ірина Цілик, які відмовилися від орденів “За заслуги” та “Заслуженої діячки мистецтв України” відповідно.

Від Міхалка до DZIDZIO. Кого з музикантів і за які заслуги нагороджував Зеленський
Олександр Положинський, співак і колишній фронтмен гурту "Тартак".

Владислав Троїцький

Владислав Троїцький – театральний режисер, засновник та керівник театру “ДАХ”, серії фестивалів сучасного мистецтва “ГогольFest”, а також художній керівник гуртів “ДахаБраха” та “Dakh Daughters”, які є одними з найвідоміших українських музикантів за кордоном, а “ДахаБраха” – єдиний український гурт, який виступав на британському фестивалі “Glastonbury”.

Цьогоріч “ГогольFest” відбувся в трьох містах: Херсоні, Фастові та Дніпрі.

Від Міхалка до DZIDZIO. Кого з музикантів і за які заслуги нагороджував Зеленський
Владислав Троїцький, театральний режисер та керівник театру "ДАХ". Світлина: В'ячеслав Ходус, Суспільне Херсон

Княгині Ольги ІІ ступеня

Ніна Матвієнко

Ніна Матвієнко – співачка, яка виступає з 1967 року. Звання “Народна артистка України” отримала ще за СРСР, у 1985-му. У 1997 році отримала “Орден княгині Ольги” ІІІ ступеня, а у 2006-му президент Віктор Ющенко нагородив Ніну Митрофанівну званням Героя України. Брала участь у концерті на День Незалежності 2020 року.

“Заслужений”

Міхалок Сергій

Засновник та колишній фронтмен білоруського гурту «Ляпис Трубецкой». Після розпаду колективу заснував гурт “BRUTTO”, музичний проєкт “DREZDEN”, а також проєкт “Ляпис-98”. Кілька років Міхалок живе на дві країни: рідну Білорусь та Україну. Гурт “BRUTTO” вважається білорусько-українським, бо до складу входять музиканти з обох країн. Зараз також працює над спільним проєктом з Олександром Чемеровим та Юрієм Бардашем.

Міхалок активно підтримував Євромайдан та виступав на ньому. Пісня “Воины света” стала неформальним гімном протестів. Незадовго до вручення премії Міхалок запостив у інстаграмі фотографії із Зеленським та Єрмаком.

Від Міхалка до DZIDZIO. Кого з музикантів і за які заслуги нагороджував Зеленський
Сергій Міхалок, лідер гурту "Brutto". Wikipedia

Сергій Танчинець

Сергій Танчинець – лідер гурту “Без Обмежень”. З 2007 по 2016 рік гурт залишався відносно невідомим широкому загалу. Все змінилося після участі квартету в шоу “Х-Фактор”. Після нього продюсерами гурту стали Олег Ходачук та Максим Ткаченко. До роботи з гуртом Ходачук продюсував телепроєкти, зокрема студії “Квартал 95”, а Максим Ткаченко – директор студії “Квартал Концерт”. У 2018 році Ходачук, Ткаченко та Танчинець зареєстрували ТОВ “Без обмежень”.

З появою Ходачука популярність гурту почала стрімко зростати. Проєкт майже одразу оголосив тур Україною та анонсував концерт у Палаці Спорту. У 2020-му мав відбутися всеукраїнський тур на більш ніж 200 міст та концерт на “Олімпійському”, однак цьому завадила пандемія.

Танчинець є активним волонтером та часто їздить з концертами в зону АТО.

Від Міхалка до DZIDZIO. Кого з музикантів і за які заслуги нагороджував Зеленський
Сергій Танчинець, лідер гурту "Без обмежень". Wikipedia

Михайло Хома

Михайло Хома краще відомий українцям під іменем DZIDZIO. Концепцію DZIDZIO у 2009 році придумали Андрій Кузьменко (отримав посмертно звання Героя України у серпні 2020-го), Олег Турко (до 2016 – гітарист гурту) та Михайло Хома. За цей час гурт випустив три альбоми, а сам Хома спродюсував і виконав головну роль у двох фільмах: “Дзідзьо. Перший Раз” і “Дзідзьо. Контрабас”.

DZIDZIO неодноразово брав участь у проєктах студії “Квартал 95” та телеканалу “1+1”, вітав Зеленського із перемогою на президентських виборах та розповідав, що “впевнений в його щирих намірах”.

Від Міхалка до DZIDZIO. Кого з музикантів і за які заслуги нагороджував Зеленський
Михайло Хома (Dzidzio). Фото: YouTube.

Чому саме ці артисти

Єдина очевидна закономірність — більшість артистів, які отримували відзнаки та не відмовлялися від них, іноді співпрацюють з Офісом Президента або Мінкультом. Потап, Ніна Матвієнко, Тіна Кароль, Ірина Білик брали участь у концерті з нагоди Дня Незалежності на Софійській площі, який був організований ОП.

Гурти “Без Обмежень”, “ДахаБраха”, “BRUTTO” долучилися до проведеного Міністерством культури України музичного марафону Білорусь-Україна “Ми разом” на заснованому Миколою Баграєвим телеканалі “М1”.

Цих фактів замало для того, щоб зрозуміти, за яким же принципом артисти, які не цураються офіційних заходів, отримують державні нагороди. Ми звернулися за коментарем до Міністерства культури, але на момент публікації запит залишився без відповіді.

Читайте також

Що не так з Євробаченням і чому воно мало стосується української музики

Паралельні реальності. Чому в топі радіо українські артисти, а в інтернеті – російські

7 українських зірок естради, яких соромно не знати

На початок