Британія вишле військового аташе РФ через "зловмисну діяльність"

Британія вишле військового аташе РФ через "зловмисну діяльність"

Клеверлі
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі. Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, фото: Associated Press

Велика Британія вишле військового аташе Росії, позбавить деяких об’єктів дипломатичного статусу та обмежить тривалість російських дипломатичних віз у відповідь на те, що міністр внутрішніх справ Джеймс Клеверлі назвав "зловмисною діяльністю" Москви.

Про це повідомляє Reuters.

"Ми вишлемо російського аташе з питань оборони, який є неоголошеним офіцером військової розвідки. Ми запроваджуємо нові обмеження на російські дипломатичні візи, включаючи обмеження тривалості часу, який російські дипломати можуть проводити у Великій Британії", — сказав міністр внутрішніх справ Британії Джеймс Клеверлі у парламенті.

За його словами, що кілька об'єктів нерухомості у Британії, пов'язаних з Росією, позбавлять дипломатичного статусу.

Клеверлі сказав, що Британія вже є "надзвичайно складним середовищем для російських спецслужб", але ці заходи будуть "лише посилювати нашу стійкість до російської загрози".

Глава МВС додав, що у відповідь на заходи Великої Британії очікує, що з боку уряду Росії звучатимуть "звинувачення у русофобії, теорії змови та істерія", але британський уряд "не дасть себе обдурити".

"Наша відповідь буде рішучою і твердою. Ми маємо чітке послання Росії: припиніть цю незаконну війну, виведіть свої війська з України, припиніть цю шкідливу діяльність", – сказав міністр.

Речниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що Росія дасть "належну відповідь" на крок Лондона.

Вона також звинуватила Німеччину у використанні безпідставних міфів про російських хакерів для ескалації напруженості та сказала, що рішення Берліна в понеділок відкликати свого посла для консультацій призведе до подальшого погіршення відносин.

29 квітня Чеський розвідувальний центр з боротьби з тероризмом та організованою злочинністю оприлюднив результати багаторічного розслідування ролі підрозділу 29155 у знищенні двох чеських державних складів зброї та боєприпасів у 2014 році у Врбетіце на півдні Моравії.

2 травня Північноатлантичний Альянс висловив занепокоєння диверсіями та іншими зловмисними діями Росії на території країн НАТО й пообіцяли відповісти на це "індивідуально й колективно".

3 травня міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Росія відповідатиме за кібератаку, ймовірно, організовану групою, яка має зв’язки з військовою розвідкою РФ.

На початок