Що спонукає українців одружуватись та розлучатись на карантині. Пояснюють в Інституті демографії

Що спонукає українців одружуватись та розлучатись на карантині. Пояснюють в Інституті демографії

Ексклюзивно
Що спонукає українців одружуватись та розлучатись на карантині. Пояснюють в Інституті демографії
. Ілюстративне фото, Unsplash

За прогнозами соціологів, карантин мав призвести до масових розлучень, натомість Мін'юст наводить дані про те, що від 12 березня і до 10 жовтня в Україні зареєстрували вшестеро більше шлюбів. Чому дані відомства можуть бути не точними та що спонукає українців одружуватися під час карантину, в ефірі Українського радіо пояснює провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи Людмила Слюсар.

За сім місяців 2020 року зареєстрували шлюб понад 107 тисяч пар. А от кількість розірваних шлюбів за аналогічний період становить 16 тисяч 475. Натомість у світі зовсім інша тенденція. Там після запровадження карантинних обмежень кількість розлучень збільшилася.

Експертка зазначила, що в українців існує традиція, що у високосний рік укладати шлюби не варто, тому у 2020 одружень все одно буде менше, ніж у 2019. Натомість вона додала, що у кризовий період у стосунках людей спостерігається дві тенденції.

"З одного боку саме сімейні зв’язки, сімейна солідарність допомагає пройти цей тяжкий шлях. Якщо людина захворіла чи втратила роботу, її найближчі родичі та члени сім’ї їй допоможуть. З іншого боку невизначеність впливає негативно, тому що зростає конфліктність сімейного середовища, що може руйнувати шлюби", — зазначила Слюсар і додала, що в умовах пандемії також додається й економічна складова.

Вона пояснила, що дані, які оприлюднило Міністерство юстиції стосовно кількості розлучень можуть відрізнятись від тих, що будуть наприкінці року.

"Щодо розлучень, то ми не знаємо, яка тенденція буде провідною. Психологи багато писали про те, що коли був жорсткий карантин, то подружжям було складно перебувати в одному приміщенні, не ходити на роботу. Дані, які наводить Мін’юст не включають розлучення, які відбуваються за рішенням суду. Тобто це тільки ті розлучення, відбуваються через РАГСи, у випадку, якщо пара не має дітей і немає майнового чи ще якогось конфлікту. Це менш як 30% відсотків від усіх розлучень. Тому маємо таку маленьку цифру. А остаточну кількість розлучень нам в кінці року скаже Держстат, коли судова система дасть дані, щодо кількості розлучень, які відбулися за рішенням суду", — пояснила експертка.

Людмила Слюсар зазначила, що за опитуванням, яке проводив Інституту демографії та соціальних досліджень, коли українці беруть шлюб, то їх перш за все до цього мотивує кохання і бажання мати поруч рідну людину. Вона додала, що в українців рівень шлюбності високий за європейськими мірками, оскільки вони швидко укладають шлюб, але і швидко розлучаються

"У нас емоційна складова дуже висока. Однією з основних причин розлучення в Україні стає алкоголізм одного з подружжя", — зазначила експертка.

Що відомо

  • Уряд ухвалив рішення щодо продовження адаптивного карантину в Україні до 31 грудня 2020 року.
  • Зеленський заявив, що уряд буде змушений запровадити жорсткий карантин у разі, якщо щодня в Україні реєструватимуть понад 9,5 тисяч заражень COVID-19.
На початок