Україна і Данія підписали Меморандум щодо співпраці в сфері біоенергетики

Україна і Данія підписали Меморандум щодо співпраці в сфері біоенергетики

Україна і Данія підписали Меморандум щодо співпраці в сфері біоенергетики
Міністр енергетики України Герман Галущенко та міністр енергетики Данії Ларс Аагард підписали Меморандум щодо співпраці в сфері біоенергетики, Київ, 8 квітня 2024 року. Суспільне Новини/Анна Сергієць

Міністр енергетики України Герман Галущенко та міністр енергетики Данії Ларс Аагард підписали Меморандум щодо співпраці в сфері біоенергетики.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Зазначається, що данська сторона привезла фінансовий внесок у розмірі 5,8 млн доларів.

Як відзначили міністри, Україна і Данія мають десять років партнерства в енергетиці.

За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, посадовці обговорили, зокрема, нагальні потреби виживання енергетики України до наступного опалювального сезону.

“Тобто ті кроки, які ми можемо зробити в контексті наших довгих планів. Але конкретно, щоб підготуватися і забезпечити стабільність роботи енергосистеми”, — сказав Галущенко.

Як розповів міністр енергетики Данії Ларс Аагард, десятирічна співпраця Данії та України в сфері енергетики почалася з вітрової енергетики, з відновлювальних джерел, з централізованого теплопостачання, з енергоефективності. І тепер додався ще один компонент — це біогаз.

За його словами, є багато данських компаній, які готові долучитися до співпраці з Україною.

Міністр додав, що Данія до 2030 року, як прогнозується, буде виробляти більше біометану, ніж споживає природного газу. Данська сторона, за його словами, сподівається, що Україна матиме змогу у довгостроковій перспективі також бути ефективною на цьому полі.

Україна і Данія підписали Меморандум щодо співпраці в сфері біоенергетики
Міністр енергетики України Герман Галущенко та міністр енергетики Данії Ларс Аагард підписали Меморандум щодо співпраці в сфері біоенергетики. Суспільне Новини/Анна Сергієць

“Ми сьогодні привезли фінансовий внесок у розмірі 5,8 млн доларів. Ми передбачаємо, що Україна має досить  великий діапазон сама вирішувати, як ці гроші витратити. Ми розуміємо, що українська енергетика, важливою задачею є передусім прожити наступний опалювальний сезон. І ці гроші якоюсь мірою можуть вплинути”, — сказав Аагард.

Він додав, що у Данії розуміють, що Україні потрібна також підтримка в короткостроковій перспективі. І Данія буде долучатися всіляко до того, щоб підтримувати Україну як на довгострокову перспективу, так і на коротку перспективу.

Також сторони зараз запускають програму обміну досвідом, щоб українські фахівці приїжджали в Данію і набиралися там професійних знань. За словами данського міністра, це також вкладення на довгострокову перспективу, і Данія готова підтримувати Україну на цьому шляху.

“Ми маємо проєкти у Львівській області щодо біогазу. Ще рано про нього говорити, тому що він ще в процесі розбудови. Але зараз посольство працює над тим, щоб зібрати данські компанії, які би були зацікавлені в інвестиціях в українську економіку, сам в біогаз”, — сказав міністр.

Аагард відзначив, що є реальні проєкти, які розглядаються. Це робота на майбутнє, і Данія бачить в цьому великі перспективи, додав посадовець.

Як додав Галущенко, актуальність цих проєктів щодо біогазу в тому, що їх починають зараз, щоб швидше реалізувати. Оскільки на них потрібен час, і такі проєкти швидко не реалізуються.

“Але нам треба зробити зараз, тому що у нас після наступної зими буде ще одна зима, і ще, і ще. Те, що ми говоримо саме зараз, це якраз ті кошти, про які пан міністр зазначив, які будуть передані, і ми точно витратимо їх прямо зараз для того, щоб підготуватися до наступної зими”, — сказав глава Міненерго.

На початок