Два українські фільми вперше отримають майже 400 тисяч євро від фонду Euroimages

Два українські фільми вперше отримають майже 400 тисяч євро від фонду Euroimages

Два українські фільми вперше отримають майже 400 тисяч євро від фонду Euroimages
. Facebook

Фільми "Носоріг" Олега Сенцова та "Спас" Максима Наконечного стануть першими українськими стрічками, які отримають 395 тисяч євро від фонду підтримки спільного кіновиробництва і прокату кінематографічних та аудіовізуальних робіт Euroimages.

"Фільм "Носоріг" отримав фінансову підтримку від фонду Euroimages на суму €270 тис. Дякую всім причетним до вступу України в цю важливу європейську кіноустанову, а також тим, хто працював, щоб наш фільм був там гідно презентований", - повідомив у Facebook Олег Сенцов.

Читайте також: "Другу також варто придбати". Інтерв’ю з Олегом Сенцовим про роман, написаний у російській тюрмі

Як зазначено у пресрелізі компанії, "Носоріг" отримає 270 тисяч євро, а "Спас" - 125 тисяч євро.

"Носоріг" - це кримінальна драма, створена у співробітництві України, Німеччини та Польщі. Події розгортаються в Україні у 90-ті роки. Сам Сенцов пояснював це тим, що ця епоха "нас усіх змінила", а усі виклики, з якими стикнулася країна при переході від Радянського Союзу до сьогодення й досі актуальні. Загальний бюджет майбутньої картини складає 1,65 млн євро.

Драма "Спас" стала одним із переможців Одинадцятого конкурсного відбору Держкіно. Стрічку створюють режисери з України, Чехії та Хорватії. У центрі сюжету аеророзвідниця, яка повернулася після полону. Реліз фільму в Україні заплановано на 2022 рік.

Що відомо

  • Олег Сенцов презентував у Львові двотомник "Хроніка одного голодування" та "4 з половиною кроки". Книги Сенцов написав під час ув’язнення. Презентація відбулася 8 вересня на річницю повернення політв’язня додому.
  • Сенцов був незаконно ув’язнений Росією з травня 2014 року і засуджений російським судом до 20 років позбавлення волі.
  • У тюрмі Сенцов оголосив голодування, яке тривало 145 днів
  • Звільнений у вересні 2019 року в межах обміну в'язнями між Україною та Російською Федерацією.
  • Сенцов перевіз з окупованого Криму до Києва маму і сина.
На початок