"Найбільша проблема — це амбіції ректорів" — Михайло Винницький про обʼєднання університетів

"Найбільша проблема — це амбіції ректорів" — Михайло Винницький про обʼєднання університетів

Міністерство освіти і науки України заявило про плани об'єднати два житомирські університети — ЖДУ ім. І.Франка та Поліський національний. 4 березня студенти Поліського університету вийшли на протест проти ліквідації їхнього навчального закладу шляхом приєднання до ЖДУ.

Про те, чи є рішення про обʼєднання саме цих двох університетів, в якому форматі це має відбуватися, а також якими є критерії обʼєднання навчальних закладів розповів Михайло Винницький, заступник Міністра освіти та науки України в інтервʼю журналісту Суспільного Житомир Дмитру Клименку.

1 березня з'явився лист за вашим підписом до Житомирської обласної військової адміністрації з проханням надати пропозиції про реорганізацію Поліського національного університету шляхом приєднання до ЖДУ ім. Івана Франка. За словами голови депутатської комісії з гуманітарних питань Оксани Олійник, 7 березня під час включення на засідання постійної депутатської комісії, яке відбулось перед початком сесії обласної ради, ви, зокрема наголосили, що немає жодного рішення про об’єднання університетів. Поясніть, будь ласка, що відбувається?

У нас відбуваються певні консультації, пов’язані з тим, що є загальнодержавне рішення, що в таких містах як Житомир, що мають населення між 100 і 350 тисяч людей, повинно існувати два заклади вищої освіти. У Житомирі нині є три державні заклади вищої освіти, окрім того, є ще комунальна академія.

На сьогоднішній момент логічним є формування нового закладу на базі Житомирського державного імені Франка і Поліського національного університету, у зв’язку з тим, що вони просто фізично близько між собою знаходяться і немає великої кількості перехресних освітніх програм. Це логічне бачення наше, тому ми відправили листа до обласної військової адміністрації. Чесно кажучи, мені незрозуміло і це дещо мене турбує просто як громадянина України, що листи, які йдуть від Міністерства освіти до обласної військової адміністрації, потрапляють в публічній простір. Як на мене, це дещо проблематично, особливо у воєнний стан. Але сталося, як сталося, і зараз тривають консультації стосовно об’єднання цих двох закладів.

Поліський національний університет із закладів вищої освіти Житомирщини, на жаль, є найслабшим, якщо говорити про показники освітньої діяльності. Саме тому мова йшла про саме таку конструкцію, але рішення як такого поки немає. Варіантів може бути багато, в тому числі ми можемо говорити і про приєднання Житомирського державного до Поліського національного, і про формування взагалі нової структури. Ну, і зважаючи на те, що Житомир розташований лише за 140 кілометрів від Києва, взагалі можна розглядати формування єдиного закладу в Житомирі. Всі варіанти зараз розглядаються, рішення жодного не прийнято. І ми були би, чесно кажучи, не дуже ефективним Міністерством, якби не були на постійному зв’язку з обласною військовою адміністрацією, причому не тільки Житомирщини, а й кожної іншої області стосовно планів президента та уряду з модернізації мережі закладів вищої освіти.

Університети, Обʼєднання, Міносвіти, Житомир
Інтервʼю Михайла Винницького кореспонденту Суспільного Житомир. Фото: Суспільне Житомир

Ви сказали, що здивовані тим, що цей документ потрапив на публіку, але це є публічна інформація. Тобто там немає грифів таємно і так далі?

Немає грифів таємно, але беручи до уваги, що цей документ потрапив в публічний простір ще до того, як його прочитав голова ЖОВА, ну, м’яко кажучи, це не особливо свідчить про достатню інформаційну безпеку на рівні обласної військової адміністрації.

Давайте по критеріях, будь ласка. Ви сказали про те, що Поліський відверто слабший порівняно з іншими університетами. Розкажіть, які це критерії, як оцінка відбувається, а також які показники в Поліського і, наприклад, в ЖДУ ім. Івана Франка?

Якщо говорити про ті речі, які є на поверхні: кількість науково-педагогічних працівників у цих університетів майже однакова. Кількість людей з науковим ступенем, знову ж таки майже рівна, трошки на користь Житомирського державного, але не фундаментально. Є певні елементи, які належать до управління освітнім процесом це цифрові інструменти, особливо вони важливі зараз, під час онлайн-навчання. Вони, очевидно, краще розвинуті в Житомирського державного і тут навіть немає конкуренції. Конкуренція полягає в тому, що в Поліського національного краще розвинута наукова база.

Насправді у всіх розмовах, які відбувалися між двома ректорами, а таких розмов було достатньо багато, тут, в міністерстві освіти, ми обговорювали завжди певне таке дружнє об’єднання двох закладів. Тому що один сильніший в освітньому плані та в освітньому менеджменті, інший сильніший у науковому плані. Тут немає сумніву, що вони один одного могли дуже гарно доповнити. Після останньої зустрічі, яка відбулася за участі двох ректорів, була домовленість про те, що ми продовжуємо розмову і дискусії стосовно нашого бачення спільного розвитку цих двох університетів, тим паче, вони знаходяться поруч. Але, на жаль, це питання далі було випущене в публічний простір, почалося нагнітання, ми бачили протести й так далі. Це не конструктивна позиція. Мені дуже шкода, що так сталося, але я був дещо здивований, що взагалі ці питання виходять в публічний простір, тому що за нормальних обставин тут можна було домовитися з керівництвом двох закладів і донести певне рішення для подальшої дискусії з колективами. Але, як я вже писав декілька разів, найбільша проблема в процесі об’єднання і модернізації мережі це амбіції ректорів. На жаль, в цьому випадку так і сталося.

Скажіть, будь ласка, ви говорите про управлінські спроможності, освітні спроможності, наукові спроможності. І це певні знання, які ви, як заступник міністра, маєте, володіючи певними даними. На жаль, у суспільства, яке дізнається про об’єднання з Facebook, а не з офіційних повідомлень міністра, його заступника, голови адміністрації чи ректорів, цих даних немає.

Я перепрошую, немає предмета розмови. Ми з вами можемо по аналогії сказати: вас цікавить одна з двох жінок, як потенційна наречена.

Ні, мене це не цікавить. Мене цікавить, щоб у своєму журналістському матеріалі я міг зняти частину маніпуляцій, які в інформаційному просторі зараз є. Ви самі знаєте, ви коментували ці дописи — про те, що проєкти, на які Поліський університет залучив фінансування  різних міжнародних організацій, доведеться закрити, тому що відбуваються певні юридичні процеси. Мене цікавлять цифри. Мене цікавлять оцінки. Мене цікавлять факти.

Ви не питаєте про цифри. Я перепрошую. Я щойно вам сказав, що з точки зору цифр ці два університети дуже схожі.

Як ви оцінюєте управлінську освітню спроможність ЖДУ? Це цифра чи це якісь інші показники?

Управлінська спроможність ЖДУ належить до освітньої складової. В будь-якому закладі освіти є освітня складова і наукова складова. Тому є науково-педагогічні працівники люди, які займаються і наукою, і освітою. І в будь-якому закладі ми можемо оцінювати освітню і наукову складову. З точки зору наукової складової Поліський національний однозначно сильніший за Житомирський державний. Однозначно. Це вимірюється в тому числі спецфондом до науки грошима, які заходять з недержавних джерел для проведення наукових досліджень. Поліський національний має декілька проєктів, в тому числі програма "Горизонт Європа". Ці програми передаються від однієї юридичної особи до іншої у разі приєднання. Нема з цим жодних проблем.

Але я вважаю, що дуже правильно, що Поліський національний університет має великі надходження до свого наукового спецфонду. Якщо конкретно взяти по цифрах, то їх надходження від наукової діяльності це 7 мільйонів 6 тисяч гривень. Надходження від наукової діяльності Житомирського державного університету це півтора мільйона гривень. Отже, ми можемо говорити про суттєву відмінність.

Освітня діяльність вимірюється, наприклад, у кількості акредитованих освітніх програм. У тому, наскільки є автоматизованим вибір освітніх компонентів студентами. У тому, чи є система електронних опитувань студентів. У тому, наскільки, наприклад, чи є система електронного розселення в гуртожитки наскільки це відбувається прозоро. Отже, освітня складова містить дуже багато таких управлінських інструментів, які вимірюються в таких речах як працевлаштування, зацікавленості потенційних роботодавців у діяльності закладу і так далі.

Що цікаво, під час кожної розмови з ректорами, які відбувалися у мене в кабінеті, Галина Киричук абсолютно визнавала, що в Поліському національному сильніша наукова складова, і Олег Скидан абсолютно визнавав, що освітня складова є сильнішою в Житомирському державному. Тому у всіх цих розмовах ми говорили, що логічним є об’єднання цих зусиль для того, щоб сильна освітня складова Житомирського державного доповнила сильну наукову складову Поліського національного. І утворився потужний університет. Ось це було наше бачення. На превеликий жаль, ми стикнулися не з інституційною спроможністю чи інституційними критеріями, а з амбіціями хто буде ректором цього нового закладу.

Мій лист, який був на адресований голові військової адміністрації, був для того, щоб отримати місцеве бачення майбутнього цього об’єднаного університету. Ви самі знаєте, що "Житомирська політехніка" є фізично віддалена від Поліського і Житомирського державного. Отже, з точки зору логіки та фізичного розташування, з точки зору доповнення наукової складової освітньою і навпаки, це логічне було "одруження". Але, на превеликий жаль, десь на етапі "сватання" показали "гарбуза" і на сьогоднішній момент маємо паузу в цьому процесі. Я ще раз наголошую жодного рішення немає.

Інше питання, що нас чекає дуже важка вступна кампанія. І нам треба розуміти, що для багатьох закладів це буде великим викликом. "Житомирська політехніка" вже відкрила освітні програми, які напряму конкурують із тими, які є в Поліському національному університеті. Ми хотіли цього оминути. Ми хотіли, щоб два заклади, які не мають великої кількості освітніх програм, що конкурують, зійшлися і утворили потужний університет, в який ми могли би інвестувати немалі кошти. Мова йде про півтора мільйона доларів, які натепер могли би бути інвестовані саме в наукове обладнання і, в основному, в ті проєкти, які курує Поліський національний університет. Але, на жаль, ми не отримали того позитивного відгуку, який очікували.

Я хочу повернутися до листа військовій адміністрації. Відповіді ще немає.

Немає. Проте, буквально перед цим нашим інтерв’ю був дзвінок від голови ОВА. У нас йдуть постійній консультації стосовно того як мають виглядати майбутні заклади вищої освіти Житомирщини.

Чи можете оприлюднити якусь інформацію з цих розмов, яке їх бачення?

Я перепрошую, але я не буду робити того самого, що вважаю, є неправильним з точки зору листування між центральним органом виконавчої влади і з обласною військовою адміністрацією. Ідуть консультації. Ці консультації на натепер не мають рішення. Коли буде рішення, воно обов’язково буде оприлюднене.

Добре, я зрозумів.

Дозвольте, Дмитре, я себе навіть виправлю, якщо можна. Коли буде проєкт рішення, тоді воно буде оприлюднене. Ми ще сьогодні не є на цьому етапі.

Коли може бути проєкт рішення і від чого це залежить?

Залежить від того, коли ми отримаємо спільне бачення центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади та самих закладів вищої освіти. На сьогоднішній момент у нас немає дати, до якої треба отримати рішення.

Якщо такого консенсусу не буде і певні інституції відмовляться від тих пропозицій, які є, чи можливе адміністративне рішення уряду про об’єднання?

Можливі, але ми б хотіли цього оминути. Тому що на сьогоднішній момент розподіл коштів між закладами вищої освіти відбувається за так званою формулою, яка враховує різні показники, які є в закладі вищої освіти. Вони відкриті, якщо хтось хоче подивитися це формула постанови Кабінету Міністрів №1146 з 2019 року. Це формула розподілу бюджетного фінансування між закладами вищої освіти державної форми власності. Якщо ми дивимося на ці критерії формули, з кожним роком кількість коштів, які розподіляються Поліському національному університету порівняно з Житомирським державним, а тим більше з "Житомирською політехнікою", є найменшою. І відповідно це означає, що просто ринковим способом, після якогось часу чи це буде за рік, чи це за два, я не можу сказати, але Поліський національний доведеться рятувати шляхом його об’єднання або приєднання.

Але можливо я помиляюся і наступного року буде успішна вступна кампанія і все зміниться. Можливо буде впровадження різного роду інструментів, які дозволять Поліському національному університету створити і вибір курсів, і онлайн-навчання, і всі інструменти управлінські, які потрібні для якісного освітнього процесу. Я дуже сподіваюсь, що так станеться. Я хотів би бачити взагалі велику кількість якісних закладів вищої освіти.

Олег Скидан сказав мені у інтервʼю 6 березня, що весь процес об’єднання — це певна спланована операція. За його словами, в цьому зацікавлена певна інституція, люди, які хочуть отримати у свою власність певну частину майна університету. Будь ласка, відкоментуйте нам цю інформацію.

Я бачив цей запис. Дмитре, я точно не зацікавлений у жодному майні на Житомирщині і я не знаю, хто це може бути. Мені б дуже було цікаво, щоб Олег Скидан, якщо він такі заяви робить, все-таки ідентифікував про кого йде мова. У мене такої інформації немає і я не можу це коментувати. Я хочу сказати, що при об’єднанні чи приєднанні будь-якого закладу від одного до іншого передається вся земля і все майно до правонаступника. Немає жодного ризику приватизації, згуби майна на етапі приєднання.

Також хочу звернути увагу, що будь-яке об'єднання чи приєднання передбачає, що студенти завершують свої освітні програми на тих же умовах, на яких вони вступали. Якщо вони вступали на бюджетне місце, бюджетне місце зберігається. Якщо вони вступали на контракт, вони продовжують освітню програму за тією вартістю, за якою вони вступили. Стосовно викладачів: після приєднання може бути оновлений штатний розпис. Але беручи до уваги як зараз виглядають у цих двох університетах освітні програми, насправді тут не передбачається жодної особливої оптимізації так само і на рівні науково-педагогічних працівників.

Розкажіть детальніше про півтора мільйона доларів, про які ви говорили. З яких джерел і в яких проєкти планується їх залучення?

У нас є давно підписаний проєкт договір із Світовим банком. Цей договір передбачає, що за виконання певних критеріїв Україна отримує певні кошти. Конкретно це програма інвестиції в наукове навчальне обладнання. Кожен університет, який проходить об’єднання, може розраховувати, наразі на півтора мільйона доларів інвестицій. Зараз ми якраз в процесі відбору лабораторного обладнання для тих закладів, які вже об 'єдналися. Це заклади в Дніпрі, Одесі, Миколаєві та Харкові.

У минулому році ви двічі, якщо я не помиляюся, були в Житомирі і зустрічались з колективами університетів. Інформації про що там йшла мова ми не маємо. Про зустрічі, які відбувалися в Києві, теж дуже мало інформації. І ми зараз дізнаємось із виступів обох ректорів на сесії обласної ради, які були зустрічі і про що на них говорилися. Також в інтерв’ю Олег Скидан говорив про одну із зустрічей з Галиною Киричук. Чому так відбувається комунікація?

Дмитре, я вже сказав, куди ми рухаємося і які пріоритети. Стосовно державної політики, це вже було сказано. У Житомирі, за нашим баченням мережі по Україні і загалом, має зʼявитися два заклади вищої освіти державної форми власності. Яка буде конфігурація і як ми дійдемо від трьох до двох це питання переговорів. І насправді це питання переговорів, які тривають ще з вересня. Мені не зрозуміло, чому після нашої попередньої розмови в мене в кабінеті, один з ректорів вирішив вийти в публічний простір для продовження цих розмов. Мені не зрозуміло, тому що була чітка домовленість, що така публічна інформація не на часі, бо проєкту рішення поки що ще немає. Обидві сторони мали повернутися до Житомира і продовжити роботу над розробкою спільної стратегії об’єднаного університету. Чому так сталося? Я можу це пояснити єдиним фактором це амбіції одного з ректорів стати керівником об’єднаного закладу.

Я точно скажу, що мене будуть зустрічі зі студентськими колективами, мабуть, вони не будуть очні, вони будуть онлайн. Тому що, чесно кажучи, в мене вже є певний досвід не надто конструктивних зустрічей. Я б дуже хотів почути студентський голос, я вважаю, що він дуже важливий. Я б дуже хотів почути голос викладачів. Я маю інформацію, що достатньо велика кількість викладачів одного з університетів або звільняється, або в процесі звільнення. Це мене дещо тривожить. Тому що очевидним є те, що зараз відбувається певний розкол серед викладачів одного з закладів.

Один із університетів, де масово звільняються викладачі, це Поліський національний університет?

У мене є інформація, що наразі з десяток викладачів, в тому числі один проректор, в процесі написання заяви або вже написали заяви про звільнення і перехід до "Житомирської політехніки".

Не до ЖДУ, а до "Житомирської політехніки"? Чим це спричинено?

Я не можу сказати. Я знаю, що стосовно деяких, мова йшла про "Житомирську політехніку", але усіх зараз не можу сказати. Знову ж таки, це приватна справа кожного викладача, але це не свідчить про те, що є здорова академічна спільнота, якщо викладачі від неї йдуть. Куди вони йдуть? Слава Богу, у нас кріпацтво скасували 160 років тому і люди вільні в своєму виборі місця роботи.

Що відомо про об'єднання університетів у Житомирі

Раніше стало відомо, що у 2024 році Міністерство освіти і науки України планує об’єднати заклади вищої освіти для підвищення якості освіти та ефективного використання фінансів.

Ректори трьох університетів у коментарі Суспільному озвучили свою позицію щодо можливого об'єднання їхніх закладів вищої освіти.

У лютому 2024 року ректор Поліського національного університету Олег Скидан розповів Суспільному про те, що процес об’єднання Поліського національного та Житомирського державного університету імені І. Франка розпочали у 2023 році.

28 лютого заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький пояснив Суспільному, чому в Житомирі має бути лише два державні заклади вищої освіти.

З 2 березня на сторінці Facebook Поліського національного університетупочали з'являтися відео та дописи студентів і випускників, що виступають "Проти знищення Поліського національного університету".

3 березня стало відомо, що під час Наглядової ради Поліського національного університету її члени прийняли одноголосне рішення звернутися до Президента України, ВРУ, Кабміну, РНБО, міносвіти, Житомирської ОВА, Житомирської облради, Житомирської міськради з вимогою втрутитися в ситуацію та зупинити процес реорганізації Поліського національного університету шляхом його приєднання до Житомирського державного університету імені Івана Франка.

4 березня у Житомирі студенти Поліського національного університету вийшли на протест проти ліквідації їхнього навчального закладу шляхом приєднання із Житомирським державним університетом імені Івана Франка.

7 березня під час сесії облради студенти Поліського університету вийшли протестувати під облдержадміністрацію проти реорганізації свого вишу. Учасники акції висловили незгоду щодо приєднання їхнього навчального закладу до ЖДУ.

В інтерв'ю Суспільному Житомир заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький повідомив, що в одному з житомирських університетів звільняються викладачі, а також проректорка, яка переходить працювати в Житомирську політехніку. У коментарі Суспільному ректор Поліського національного університету Олег Скидан підтвердив, що мова йде про працівників та проректорку їхнього навчального закладу.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок