Артем Прима - про закордонні збори, свою стрільбу та готовність до сезону

Артем Прима - про закордонні збори, свою стрільбу та готовність до сезону

Ексклюзивно
Артем Прима - про закордонні збори, свою стрільбу та готовність до сезону
.

Український біатлоніст - про перші 10 днів на закордонних зборах.

На початку жовтня збірна України з біатлону виїхала на закордонні збори до німецького Рупольдингу. Цей виїзд став першим для біатлоністів з моменту дострокового завершення сезону: з березня до жовтня атлети перебували лише в Україні.

Відповідно, уся літня підготовка пройшла в Сянках на Львівщині - там біатлоністи провели чотири тренувальні збори. Головний тренер збірної України зазначав, наскільки важливим є виїзд за кордон восени: виїхати вдалося.

Збір у Рупольдингу - лише перша частина закордонної підготовки української команди. Туди, щоправда, збірна виїхала не в повному складі: Віта Семеренко залишилася в Україні через позитивний тест на коронавірус.

Читайте також: Збірна України не в повному складі вилетіла на закордонні збори

Біатлоністи уже закінчили підготовку в Рупольдингу, та переїхали в австраійське Рамзау. Суспільне Спорт поспілкувалося з Артемом Примою про закордонні збори, плани на подальшу підготовку та особисті враження від готовності до сезону.

  • Про збір в Рупольдингу та плани на Рамзау

На зборі в Рупольдингу ми підводили себе до роботи у австрійському Рамзау. У Німеччині пробули лише дев'ять днів, а в Австрії будемо готуватися 22 дні: основну роботу проведемо в Австрії.

Розпорядок дня у Рупольдингу був наступним: вставали зранку, снідали, проводили руханку, перше тренування, пообідали, поспали і друге тренування. А після цього вечеря та відбій. Попрацювали три дні у тренажерному залі: провели силову роботу. Були комплексні тренування на лижеролерах, адже там хороша траса: багато кіл та по стрільбі. Там стандартне стрільбище, по п'ять стійок на команду, можна було добре попрацювати комплексно. А в Рамзау лише 15-18 стійок на стрільбищі і чимало команд, тому буде по дві установки [на команду].

  • Про наближення сезону

Зараз уже є розуміння, що провів хорошу літню підготовку. Попереду залишається 20-25 днів до вкатки на снігу та початку сезону. Тому вже є бажання на лижах покататися і на лижні старти вийти, бо відчуття наближення сезону дарує піднесений настрій.

  • Про улюблене місце підготовки

Важко назвати таке місце. Сянки теж непогане, ми провели там чотири збори. Якби там була ролерна траса з колом хоча б на три кілометри, то це було б дуже хороше місце.

Я був раніше в Сянках, але зараз все дуже змінилося: тренажерний зал хороший, стандартне стрільбище на 30 стійок. В Україні воно зараз найкраще, й добре, що воно нас виручило в такий період.

  • Про стрільбу

Біатлон – це така річ, що сьогодні ти можеш добре стріляти, а завтра все може помінятися. Упродовж літньої підготовки були хороші тренувальні дні та хороші серії. Але все це у процесі підготовки змінюється. Як буде у сезоні – побачимо пізніше. За контрольними стартами влітку, яких у нас було два в Сянках, то спринтом я задоволений, а другого дня "настріляв". Поки трохи грає стрільба, немає такого, щоб все стабільно було. Бувають тренувальні 3-4 дні, коли все гаразд, а потім один день гірше – не пішло. Тому поки не скажу, що систематично стріляю на відмінно.

"Поки трохи грає стрільба, немає такого, щоб все стабільно було. Бувають тренувальні 3-4 дні, коли все гаразд, а потім один день гірше – не пішло. Тому поки не скажу, що систематично стріляю на відмінно", - Артем Прима
  • Про відсутність футболу на зборах

У нас були хороші навантаження і навіть в перервах між літніми тренувальними зборами теж виконували певну роботу. А у футбол ми вже не граємо роки три, як Юрай Санітра прийшов: тренер чомусь не любить ігрові-командні види спорту та вважає, що це зайве.

Лише у перший рік грали в футбол і хокей на траві, а потім перестали. Утім, ми з хлопцями навіть у вихідні всеодно десь хочемо подіти свою енергію та виплеснути емоції, тому я вважаю, що все ж така розрядка має бути у спортсменів в будь-яких видах спорту. Адже з цим і певний негатив йде, особливо коли вкладаєшся в удар по воротах. Тим паче, це контактна гра, завжди цікаво. Віддаєш усі сили, стомлюєшся, але лишаєшся задоволений.

  • Про коронавірус, контакти та тести

У моїх батьків був позитивний тест на коронавірус, вони побули на самоізоляції – без ускладнень все пройшло. Зараз уже все добре. Мене це майже не зачепило.

Ця ситуація була перед заключним збором у Сянках більше місяця тому. Я відпросився у тренера, щоб відправити сина у перший клас, якраз під час цього приїзду до Чернігова дізнався про позитивний результат батьків, а ми контактували з ними. Тому я здав два повторних тести на Covid-19, але у мене нічого не було виявлено. Повернувся до тренувань зі збірною, а пізніше й батьки одужали.

Що відомо

Інтерв'ю Юрая Санітри для Суспільне Спорт: основні тези

На початок