Юрай Санітра - про першу частину підготовки біатлоністів збірної України до сезону

Юрай Санітра - про першу частину підготовки біатлоністів збірної України до сезону

Ексклюзивно
Юрай Санітра - про першу частину підготовки біатлоністів збірної України до сезону
. Дмитро Євенко

Головний тренер збірної України розповів про кожного окремого біатлоніста, який готується до сезону під його керівництвом.

Підготовка збірної України з біатлону до нового сезону розпочалася більше трьох місяців тому. За цей час спортсмени встигли провести три тренувальні збори - зважаючи на закриті кордони, усі збори проходили в Сянках на Львівщині.

Читайте також: Як українські атлети готуються до зимового сезону із закритими кордонами

Ця підготовка до нового сезону стала новим досвідом для тренера Юрая Санітри. Раніше він очолював лише чоловічу команду, але після сезону 2019/20 словак став тренером обох національних команд: і чоловічої, і жіночої.

У коментарі Суспільне Спорт Юрай Санітра деталізовано розповів про підготовку до нового сезону кожного біатлоніста команди "А".

"Ми зараз аналізуємо першу половину підготовки до сезону. На мою думку, як тренера, який перший сезон працює з жіночою командою, ситуація з пандемією у світі дуже вплинула на нашу підготовку. Але з іншого боку, це непогано, адже весь час на зборах я міг бачити всю нашу жіночу команду та познайомитися зі спортсменками та поговорити з тренерами", - пояснив Санітра.

Також Юрай Санітра оголосив склад збірної України на закордонні збори.

Про жіночу команду

"Я радий, що Олена Підгрушна має мотивацію та хоче працювати. Бачив, що вона зробила великий об’єм фізичного завантаження, якщо й надалі так продовжуватиме, то буде дуже добре готова до сезону.

Олена Підгрушна
Олена Підгрушна. Біатлон Майбутнього

Валентина та Віта Семеренко показали відповідальність до завдань та програми, яку ми перед ними поставили. З ними трохи більше працювали над стрільбою: вони, звісно, знають як стріляти, але потрібно трохи більше попрацювати над ритмом стрільби та швидкострільністю. Якщо маємо бажання конкурувати з топ-біатлоністками, то потрібно зробити так, щоб вони були максимально готові й у цьому компоненті. Станом на зараз можу сказати, що я дуже задоволений їхньою роботою.

Катерина Бех знаходиться у дещо складнішій психологічній ситуації: ми внесли зміни у техніці роботи на лижах та стрільбі. Але я впевнений, що без змін, які ми наразі впроваджуємо, - її рівень не вдасться підняти вище. Поки що Катя отримала багато нової інформації, з якою повинна необхідно впоратись. Упевнений, що результат буде хороший.

Дар'я Блашко
Дар'я Блашко. Біатлон Майбутнього

Складність Дар’ї Блашко у тому, що кілька останніх років вона відпрацювала лише з особистим тренером. Подобається те, як вона розуміє нову модель наших тренувань та як виконує роботу. Її завдання зрозуміле: Дар'я гарний стрілець, але необхідно внести зміни у фізичній підготовці, що дасть їй можливість стати сильнішою на лижні. Наскільки нам це вдасться, ми зможемо зрозуміти лише на перших стартах на снігу".

Про чоловічу команду

"У чоловіків в мене є хороша команда, яка добре знає, як виконувати програму. Це уже практично п’ятий сезон працюватимемо разом. Дуже задоволений тим, що цього сезону "піднявся" Богдан Цимбал, але потрібно ще трохи почекати, щоб побачити його на перших стартах.

У запасі маємо команду "Б". З особливою увагою стежу за підготовкою Артема Тищенка, Віталія Труша та Андрія Доценка. Бачу, що там є перспектива не лише на цей сезон, а й на майбутнє: можемо мати дуже сильну команду".

Про біатлоністок, які тренуються з іншими тренерами

"Анастасія Меркушина виконує програму свого тренера-батька. Ми на початку сезону розмовляли, нам зрозуміти основна мета підготовки – покращити фізичний стан. Настя також хороший стрілець, їй потрібно зміни у підготовці, які дозволять покращити хід на дистанції. А це, відповідно, сильно впливає на ймовірність покращення результатів.

Анастасія Меркушина
Анастасія Меркушина. Facebook

Знаю, що в Юлії Джими був невеликий дефіцит підготовки у липні, та зараз вона виконує роботу за програмою Уроша Велепця. Поки що вони перебувають в Словенії, а потім планують збір в Австрії. За інформацію від Велепця знаю, що вона буде готова до сезону і хоче підійти у повній бойовій готовності до перших стартів".

Збірна України з біатлону має виїхати на закордонні збори на початку жовтня: спершу в німецький Рупольдинг, а тоді в австрійський Рамзау. За планом, команда під керівництвом Юрая Санітри залишиться там до виїзду на сніг, не повертаючись в Україні.

У цьому ж інтерв'ю Суспільне СпортЮрай Санітра розповів наступне:

Що відомо

На початок