На Львівщині виділять понад 90 млн грн на лікування дітей із рідкісними захворюваннями

На Львівщині виділять понад 90 млн грн на лікування дітей із рідкісними захворюваннями

На Львівщині виділять понад 90 млн грн на лікування дітей із рідкісними захворюваннями
Західноукраїнський спеціалізований дитячий центр у Львові. Суспільне Львів

29 лютого у світі відзначають День рідкісних або орфанних захворювань. Це ті хвороби, які зустрічаються не частіше, ніж один випадок на 2 тисячі населення. 75 % в загальній структурі захворювань — діти. У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому центрі у Львові під спостереженням перебувають близько 1300 пацієнтів з орфанними захворюваннями.

За словами директорки департаменту охорони здоров’я Наталії Літвінської, назв рідкісних хвороб у світі зареєстровано понад 8 тисяч. В Україні лікарі працюють — з 275.

“Більшість пацієнтів з орфанними захворюваннями, потребують дороговартісного лікування, а деякі — і специфічного харчування. На Львівщині на 2024 рік заплановано виділити з обласного бюджету понад 90 млн грн на закупівлю необхідних ліків та для потреб дитячого хоспісу. Окрім того, ще 30 млн грн — для лікування дітей зі спінальною атрофією м’язів (СМА)”, — каже Літвінська.

Та додає, що зараз орфанне захворювання не є вироком. Якщо вчасно виявити хворобу, то можна досягнути стійкої ремісії, вилікувати або продовжити життя пацієнта. Для діагностики захворювань у новонароджених, за її словами, в Україні працюють чотири скринінгові центри: у Львові, Києві, Харкові та Кривому Розі.

У Львові такий центр працює на базі обласного клінічного перинатального центру.

“З жовтня 2018 року у Центрі запрацювало відділення раннього неонатального скринінгу. За цей період наші лікарі зробили 70 тисяч обстежень пацієнтів з семи регіонів України. А У 2023 році, за даними національної служби здоров'я, саме у Львові провели найбільше обстежень”, — розповіла директорка Центру Марія Малачинська.

Лікарка наголошує, що всі обстеження є безкоштовними. За минулий рік у відділенні вдалося діагностувати 13 пацієнтів із синдромом СМА. У цьому році за два місяці виявили вже чотири таких випадки.

Медики Західноукраїнського спеціалізованого дитячого центру у Львові щодня мають справу з пацієнтами з рідкісними діагнозами. Орфанними хворобами Центр займається з часу свого заснування – понад 30 років. Тут консультують орфанних хворих не лише із заходу України, але й з інших регіонів.

"У 2023 році "Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр" визнали референс центром з таких напрямів: ідіопатичний легеневий фіброз-одне з великої групи захворювань, що спричиняє рубцювання легенів, нервово-м'язеві захворювання, фенілкетонурії,Фенілкетонурія – це захворювання, яке пов'язане з порушенням обміну речови нейрофіброматозНейрофіброматоз — це спадкове генетично детерміноване захворювання, що характеризується появою на шкірних покривах множинних пігментних плям і доброякісних пухлинних утворень, туберозний склерозТуберозний склероз - рідке спадкове захворювання, характеризується появою в різних органах доброякісних утворів, муковісцидозМуковісцидоз — спадкове захворювання екзокринної залози., рідкісні ревматологічні хвороби, рідкісні захворювання нирок. Нашою метою є повноцінна діагностика та лікування орфанних пацієнтів згідно зі світовими стандартами", — резюмувала медична директорка Центру Олена Козлова.

На початок