Головнокомандувач ЗСУ та міністр оборони нагородили десантників 95 бригади з Житомира

Головнокомандувач ЗСУ та міністр оборони нагородили десантників 95 бригади з Житомира

Головнокомандувач ЗСУ, міністр оборони України, 95 бригада
Головнокомандувач ЗСУ та міністр оборони в районі ведення бойових дій нагородили десантників 95 бригади. Фото: 95 окрема десантно-штурмова Поліська бригада

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський та міністр оборони України Рустем Умеров нагородили воїнів 95 окремої десантно-штурмової Поліської бригади.

Про це на своїй сторінці у мережі Facebook написала 95 окрема десантно-штурмова Поліська бригада.

"Житомирські десантники завжди стоять на найважчих ділянках фронту, але ніколи не відступають ні кроку назад. Завжди перші, завжди йдуть уперед, щоб звільнити українську землю", — цитує Головнокомандувача ЗСУ Сирського пресслужба 95 бригади.

Також у повідомленні сказано, що міністр оборони Рустем Умеров подякував військовослужбовцям за їхню відвагу, силу і мужність.

Головнокомандувач ЗСУ Сирський у своєму Telegram написав, що нагороджували кращих воїнів за мужність та героїзм, виявлені ними в боях на Авдіївському, Лиманському, Бахмутському та інших напрямках. Воїнам вручили державні і відомчі нагороди, відзнаки Головнокомандувача ЗСУ.

Нагороди бійцям за мужність і героїзм, виявлені ними в боях
Нагороди бійцям за мужність і героїзм, виявлені ними в боях. Фото: 95 окрема десантно-штурмова Поліська бригада

Головнокомандувач ЗСУ нагородив десантників 95 бригади з Житомира
Головнокомандувач ЗСУ нагородив десантників 95 бригади з Житомира. Фото: 95 окрема десантно-штурмова Поліська бригада

Десантники 95 бригади з Житомира
Десантники 95 бригади з Житомира. Фото: 95 окрема десантно-штурмова Поліська бригада

19 лютого 2024 року Суспільне писало, що Президент України Володимир Зеленський відвідав передові позиції українських військ на Куп'янському напрямку фронту та нагородив бійців. Зокрема, командиру 95 окремої десантно-штурмової Поліської бригади Олегу Апостолу президент вручив орден "Золота Зірка" з присвоєнням комбригу звання Героя України.

В червні 2022 року Суспільне повідомляло, що президент України Володимир Зеленський нагородив почесною відзнакою 95 окрему десантно-штурмову бригаду.

У квітні 2023 року житомирська 95 бригада стала першою з бригад, які отримали лист-подяку, власноруч написану президентом України. А в липні 2023 року командувач Східного угруповання військ Олександр Сирський вручив нагороди воїнам 95 бригади.

20 листопада 2023 року Президент України Володимир Зеленський присвоїв житомирській 95 окремій десантно-штурмовій бригаді почесне найменування "Поліська".

Що відомо про житомирську 95 бригаду

95 окрема десантно-штурмова Поліська бригада — це військове з'єднання у складі Десантно-штурмових військ Збройних сил України. Бригада спочатку була створена як 95-й навчальний центр, формувати який почали за директивою Генштабу ЗСУ від 12 грудня 1992 року. Свій початок 95 навчальний центр підготовки молодших спеціалістів Аеромобільних військ брав у місті Суми.

Згідно з наказом міністра оборони України  від 1 лютого 1993 року формування 95 навчального центру перемістили до Житомира. Комплектували навчальний центр офіцерами-десантниками, які після проголошення незалежності України повернулися в Україну, а також кращими військовослужбовцями інших родів військ, які мали бажання та підходили за станом здоров'я.

  • Перші підрозділи завершили формувати у липні 1993 року, після чого приступили до навчань за планом бойової підготовки Аеромобільних військ;
  • перший стрибок із парашутом на Житомирському полігоні десантники здійснили 2 листопада 1993 року, після чого десантники зробили понад 100 000 стрибків із парашутом.
  • 5 жовтня 1994 року 95 навчальному центру одному з перших вручили Бойовий Прапор, як свідчення високої довіри та поваги з боку керівництва ЗСУ. Прапор вручав заступник міністра оборони України — командувач Сухопутних військ генерал-полковник Василь Собков.

У 1990-х, 2000-х роках десантники 95 бригади брали участь у міжнародних навчаннях та миротворчих місіях під егідою ООН.

Переформування в бригаду

1995–1996 роки: у процесі реогранізації Збройних сил України 95 навчальний центр переформували в 95 окрему аеромобільну бригаду.

жовтень 2000 року: за державною програмою розвитку Збройних сил України 95 окрема аеромобільна бригада увійшла до складу 8 Армійського корпусу.

Участь в АТО

З березня 2014 року військовослужбовців 95 бригади в числі перших підняли для відбиття російської агресії щодо України. У квітні десантники 95 бригади здійснили марш своїм ходом на територію проведення АТО для протидії терористичній загрозі у східних регіонах України.

Підрозділи бригади брали участь у боях за Слов'янськ, Краматорськ, Лисичанськ та інші населені пункти Донецької та Луганської областей. У липні-серпні 2014 року підрозділ бригади здійснив багатокілометровий рейд тилами супротивника. Цей рейд визнали найдовшим рейдом у військовій історії світу.

За словами американського військового експерта Філіпа Карбера, десантники 95 бригади прорвали лінію оборони сепаратистів, здійснили марш до Маріуполя, повернулися вздовж кордону, знищили кілька російських артилерійських батальйонів, які перебували вже на українській стороні кордону, забрали їхню зброю та успадкування, російські танки, проїхали аж до самого Луганська та повернулися до Слов’янська.

Житомирські десантники брали участь в обороні Донецького аеропорту, бої за який тривали з травня 2014 року по 20 січня 2015 року і були одними з найзапекліших у війні на сході України. Також підрозділи штурмових загонів утримували "коридор" під час виводу підрозділів АТО з району виконання завдань у Дебальцево.

Подальше переформування

За спільною директивою міноборони та Генштабу України від 20 лютого 95 окрему аеромобільну бригаду переформували у 95 окрему десантно-штурмову бригаду, яка отримала танковий підрозділ.

24 серпня 2016 року Верховний Головнокомандовач Президент України Петро Порошенко вручив 95 окремій десантно-штурмовій бригаді Бойовий прапор.

2022 рік

Початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну десантники зустріли на бойових позиціях.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок