Російському офіцеру “Кльону”, якого ідентифікували журналісти Суспільного, оголосили про підозру

Російському офіцеру “Кльону”, якого ідентифікували журналісти Суспільного, оголосили про підозру

Російському офіцеру “Кльону”, якого ідентифікували журналісти Суспільного, оголосили про підозру
Російський офіцер Сємьон "Кльон" Соловов. Фото зі сторінки Соловова у російській соціальній мережі

Слідчі Управління СБУ в Чернігівській області 21 лютого 2024 року оголосили про підозру російському військовослужбовцю із позивним "Кльон". Саме його жителі Ягідного на Чернігівщині називають відповідальним за воєнний злочин у їхньому селі. Російські військові у березні 2022 року там майже місяць тримали у шкільному підвалі 366 людей, з яких десятеро померли. "Кльона" восени 2023 року ідентифікували журналісти редакції розслідувань Суспільного. Зібрані журналістами дані допомогли правоохоронцям оголосити про підозру росіянину.

Російському офіцеру оголосили про підозру за статтею 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни), а саме — жорстоке поводження з цивільними, катування і використання цивільного населення як живого щита, — повідомили на сайті Офісу генерального прокурора.

438 стаття ККУ передбачає позбавлення волі від восьми років до довічного терміну.

Хто такий Кльон

Розслідувачі Суспільного встановили, що “Кльон” — позивний російського офіцера Соловова Сємьона Алєксандровіча, 1987 року народження. Він – випускник Коломенського вищого артилерійського командного училища, капітан за званням. Одружений, має щонайменше одну доньку. Служив, зокрема, у Чечні та у Дагестані.

Російському офіцеру “Кльону”, якого ідентифікували журналісти Суспільного, оголосили про підозру
Сємьон "Кльон" Соловов, 2013 рік. Фото зі сторінки Соловова у російській соціальній мережі

За версією слідства, Сємьон Соловов під час окупації Ягідного служив у 228-му гвардійському мотострілецькому полку (в/ч 22316) та обіймав посаду командира зведеного підрозділу збройних сил Росії.

Як встановили журналісти редакції розслідувань Суспільного, восени 2023 року Сємьон Соловов продовжував воювати в Україні. Він у складі 228 полку РФ був біля Кремінної Луганської області.

Про те, як відбувалися пошуки “Кльона” та які методи використовували, журналісти Суспільного розповіли у розслідуванні “Кльон: знайти воєнного злочинця”.

У чому звинувачують "Кльона"

На початку березня 2022 року російські військовослужбовці окупували село Ягідне на Чернігівщині. Погрожуючи зброєю, вони зігнали жителів села до підвалу місцевої школи, на верхніх поверхах якої зробили командний пункт збройних сил Російської Федерації.

За версією слідства, саме Соловов, будучи командиром зведеного підрозділу, віддав наказ 15-м військовослужбовцям утримувати у тісному підвалі ягіднянців.

У період з 3 по 30 березня 2022 року Сємьон Соловов як командир підрозділу дав наказ російським військовослужбовцям охороняти вихід з підвалу та забороняв жителям села самостійно покидати його.

297 дорослих та 69 дітей тіснилися у приміщенні площею 198 квадратних метрів.

Людей тримали як живий щит у темноті, тисняві, задусі, без доступу до свіжого повітря, достатньої кількості питної води та їжі, в антисанітарних умовах.

“Люди, що перебували в приміщенні підвалу, змушені були ходити до туалету для справляння своїх природних потреб у відра та робити це у присутності інших людей, а наповнені фекаліями відра тривалий час стояли у тих же приміщеннях, де люди, допоки російські військові не дозволять винести їх, що було наругою над людською гідністю та психологічним катуванням потерпілих”, — йдеться у повідомленні правоохоронців.

Крім того, за версією слідства, через шум та крики в підвалі Соловов погрожував вбити полонених, кинувши дві гранати.

Через нелюдські умови та без належної медичної допомоги у підвалі школи у період з 9 по 28 березня померли десять людей. Тіла померлих певний час залишалися серед живих людей, поки Соловов та інші російські військові не дозволяли їх винести назовні.

На основі щоденника однієї із заручниць журналісти Суспільного у жовтні 2022 року у розслідуванні “Щоденник вцілілої” розповіли про моторошні деталі воєнного злочину росіян. Тоді ж журналісти встановили, який саме російський полк був відповідальний за незаконне утримання цивільних у шкільному підвалі.

На початок