"Дати університетам зберегтися у кризу". Міністр освіти — про приєднання інженерно-педагогічної академії до ХНУ

"Дати університетам зберегтися у кризу". Міністр освіти — про приєднання інженерно-педагогічної академії до ХНУ

Обʼєднання інженерно-педагогічної академії та Харківського університету ім. Каразіна адаптує заклади до змінених умов роботи під час війни, а також допоможе залучити гроші.

Це розповів міністр освіти України Оксен Лісовий під час візиту до Харкова.

"Наявні освітні мережі повинні бути переосмислені. Це пов'язано зі структурою економіки, яка змінилася і буде змінюватися після закінчення повномасштабної війни. І це пов'язано з потенціалом та спроможністю власне самих університетів", — сказав Лісовий.

Ми відштовхуємося від демографічних показників та від кількості студентів. Сьогодні ми розуміємо, що регіон втрачає абітурієнта з Харківської області і втрачає іноземного студента.

За словами міністра освіти, й університет-реципієнт, й університет-донор отримують переваги від обʼєднання.

"Об'єднані університети більш потужні. Це приведе додаткові бюджетні кошти в університет Каразіна, частина з яких буде виділена на підготовку фахівців. І це приведе кошти Світового банку, бо він фінансує об'єднання університетів від одного мільйона до півтора мільйона доларів на розвиток", — каже Оксен Лісовий.

Студенти на державному замовленні і студенти контрактники, які вступили до УІПА, на тих же умовах навчатимуться та закінчать вже університет Каразіна.

"Потенціал харківських університетів — дуже високий"

Рішення міністерства про обʼєднання вишів не означає припинення їхнього існування, каже Оксен Лісовий.

"Цілий ряд харківських університетів є абсолютно унікальними. Питання, як ми можемо їх підсилити, залучити державні та міжнародні інвестиції для їх розвитку. Питання, як дати цим університетам зберегтися у цей кризовий період", — розповів міністр освіти.

За його словами, обʼєднання не варто очікувати галузевим університетам.

"Університету ім. Сковороди дали можливість далі працювати автономно. Це рішення було пов'язане з профільністю цього університету та, наприклад, з показником працевлаштування випускників. Якщо ми говоримо про політехнічний університет, то від нього ми очікуємо підготовку за відповідними спеціальностями. І ми б не хотіли, щоб галузевий університет розпилявся на підготовку не профільних спеціальностей, як маркетологи, юристи, економісти", — зауважив Лісовий.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок