"Пів тюрми хочуть нашої смерті": двоє харків'ян, які збирали дані про ЗСУ на велосипедах, отримали 15 років ув'язнення

"Пів тюрми хочуть нашої смерті": двоє харків'ян, які збирали дані про ЗСУ на велосипедах, отримали 15 років ув'язнення

Обвинувачені у суді
Обвинувачені у суді. Обвинувачені у суді. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Суд визнав двох харків'ян — 19-річного Дмитра та 20-річного Едуарда — винними у державній зраді. Обом призначили по 15 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Про це йдеться у вироку Київського районного суду Харкова від 10 травня.

За даними слідства, один із чоловіків почав спілкуватися у Telegram з працівником ФСБ Росії. Йому запропонували збирати та передавати інформацію про підрозділи ЗСУ в регіоні. Це він почав робити разом із товаришем.

Як ідеться у тексті вироку, харків'яни їздили на велосипедах та збирали інформацію про військових, а також фіксували, де розташовані фортифікаційні споруди, бліндажі і мінні поля. При цьому робили позначки на картах і передавали цю інформацію своєму куратору з Росії. За кожне таке "завдання" вони отримували 50 доларів, встановило слідство.

Серед основних цілей РФ були пункти тимчасового базування спецпідрозділу Kraken, зазначив речник СБУ Харківщини Владислав Абдула.

Обоє обвинувачених винними себе не визнали, йдеться у вироку. При цьому один із них заявив, що ніякої інформації нікому не передавав, а катався з товаришем велосипедами по місту, коли його "затримали поблизу громадської вбиральні в парку Шевченка незнайомі йому людьми в камуфляжній формі, які застосували до нього фізичне насильство".

Двоє харків'ян, які збирали дані про ЗСУ на велосипедах, отримали 15 років позбавлення волі
Затримання обвинувачених у держзраді, серпень 2023 року. СБУ Харківщини

Інший підозрюваний теж розповів, що катався з товаришем по місту на велосипедах, і ніяких даних росіянам не передав, і про "куратора" нічого не знає. При цьому додав, що він надавав свій мобільний телефон усім знайомим, повідомляючи при цьому пароль, що був на ньому встановлений. Хто відправляв карти з його номера телефону, йому невідомо.

Під час підготовчого засідання 27 жовтня 2023 року обоє підозрюваних визнавали свою вину, але за іншою статтею, яка передбачає менший термін покарання, — несанкціоноване поширення інформації про переміщення Збройних сил України.

Суд врахував усі зібрані докази, зокрема, й під негласних слідчих дій, та листування одного з чоловіків із працівником ФСБ.

У зібраних як доказах листуваннях містяться повідомлення, фото та відео, датовані 2023 роком. Одне з таких листувань:

  • "Ку, что нового?"
  • (Відео з дислокацією підрозділу)
  • (Скріншоти з Google Maps із координатами)
  • "Опиши метки"
  • "2 машини за которими ездил припарковались в этом здании".

(орфографія з листування збережена — ред.)

Згідно з вироком суду, крім того, що обох чоловіків засудили до 15 років ув'язнення, у них заберуть усе майно.

"Щосекунди думаю про те, як несвідомо я повівся на цей злочин, і за ці три місяці у мене дуже погіршився моральний, фізичний та емоційний стан. У цих чотирьох стінах всі курять, там жахливе освітлення і я постійно маю головний біль, став частіше хворіти. Як сказав мій друг, з нашими статтями там складно вижити. Правду кажучи, пів тюрми хочуть нашої смерті", — розповів на першому засіданні суду у справі обвинувачуваний 19-річний Дмитро. Свою провину він тоді визнавав.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Telegram, Facebook, Viber, Instagram, Youtube

На початок