Хмельницький екобус приймає матеріали для окопних свічок

Хмельницький екобус приймає матеріали для окопних свічок

Близько 12 тисяч окопних свічок виготовили в офісі "Розумне довкілля. Хмельницький" з осені 2022 року. Одне з місць, де приймають матеріали для виготовлення свічок, це — екобус.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла його представниця Світлана Каритун.

Студент Вадим Матвійчук приніс до екобуса пакет бляшанок. Хлопець каже: "Роблю це не вперше. Періодично, спостерігаючи за переміщенням екобуса, приносимо бляшанки, і так допомагаємо збройним силам України".

Хмельницький екобус приймає матеріали для окопних свічок
Вадим Матвійчук приніс до екобуса пакет бляшанок, лютий 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

З бляшанок, які містяни приносять до екобуса, виготовляють окопні свічки. Як сказала Світлана Каритун, збирати бляшанки почали з осені 2022 року, з того часу волонтери виготовили близько 12 тисяч окопних свічок.

"Їх передали вже військовим на різні напрямки, ми передаємо як особисто, бо до нас звертаються самі військові, або приїжджають їхні родичі чи друзі, і забирають певну кількість окопних свічок. А також іноді ми даємо окопні свічки нашим волонтерським організаціям", — розповіла дівчина.

Вадим Матвійчук каже, сам окопних свічок не робив, та знає, що вони потрібні військовим: "Вона гріє, вона дає світло в темну пору доби, вона допомагає, на мою думку, при виконанні операцій, які відбуваються в темний час доби".

Хмельницький екобус приймає матеріали для окопних свічок
З бляшанок, які містяни приносять до екобуса, виготовляють окопні свічки. Фото: Суспільне Хмельницький

На вулиці Хмельницького екобус виїжджає з 2018 року, за графіком, який викладений на офіційній сторінці "Розумного довкілля". Тепер, зі слів його представниці, він працює і в селах громади: "Зараз у нас є запити від старостинських округів. І в певні дні екобус вже виїжджає в села. Ми вже побували в Давидківцях, у планах — поїхати в Олешин".

Зі слів водія Віталія Осика, екобус приймає батарейки, акумулятори, люмінесцентні лампи, засоби побутової хімії, зіпсовані медикаменти, фарби, клеї, розчинники.

8 лютого, зі слів Віталія Осики, екобус працюватиме в Книжківцях. Разом із небезпечними відходами жителі можуть приносити матеріал для виготовлення окопних свічок. Зокрема, бляшанки з-під горошку та кукурудзи — вони оптимальні за розміром.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок