Зміг сам повідомити, що він у полоні: історія звільненого з полону Святослава Багрія

Зміг сам повідомити, що він у полоні: історія звільненого з полону Святослава Багрія

Святослав Багрій родом із Жидачева. Чоловік пішов на фронт 24 лютого 2022 року, в полон потрапив у березні 2022 року. Військового повернули в межах обміну полонених 31 січня.

Про це Суспільному розповіла мама Святослава Надія Багрій.

До повномасштабного вторгнення РФ чоловік був учасником АТО та двох Майданів. Святослав працював у Жидачівській міській раді й міг отримати бронювання від мобілізації, але вирішив піти до війська, розповіла його мама Надія Багрій.

Надія Багрій, 5 лютого 2024.
Надія Багрій, 5 лютого 2024. Фото: Ірина Мочульська / Суспільне Львів

"Коли він перший раз подзвонив, я по голосу його не впізнала. Інший телефон і я якось не була налаштована, що то він передзвонить. Як тільки оголосили 24 лютого початок повномасштабного вторгнення, він вже о 8 годині був тут з рюкзаком готовий іти. І пішов в наш центр територіальний", — каже Надія Багрій.

Жінка побачила сина на світлинах та відео з обміну вперше за майже 2 роки. З початком повномасштабної війни Святослав написав на своїй сторінці у Facebook:

Святослав Багрій потрапив у полон на початку березня 2022 року.

"Ми про це дізналися з його ж слів. Якось так сталося, що він зумів подзвонити своєму швагру. І сказав. Тому він рахувався не безвісти зниклим і ми мали хоч якусь надію, що ми його побачимо. Але зв'язку з ним не було до 31 січня, коли його звільнили", — розповіла мама військового.

З кінця 2020 року Святослав працював у Жидачівській міській раді. Тут очікують його повернення на роботу, розповідає міський голова Володимир Левко.

Володимир Левко, 5 лютого 2024.
Володимир Левко, 5 лютого 2024. Фото: Ірина Мочульська / Суспільне Львів

"Полон. В перші, фактично, дні, повномасштабного вторгнення російського агресора. І для нас це був, звичайно, шок. І тому всі ці майже два роки було серйозне очікування його повернення. Ми знали, ми вірили, ми були впевнені. Він працював у нас начальником юридичного відділу. Майже два роки його немає, але, фактично, ми не поповнювали відділ, працювали без нього. І очікували повернення на службу", — каже Володимир Левко.

За словами міського голови Жидачева, Святослав — єдиний мешканець громади, який перебував у полоні. Ще троє мешканців вважаються зниклими безвісти.

На початок