Хомчак йде з посади. Зеленський призначив нового головнокомандувача ЗСУ

Хомчак йде з посади. Зеленський призначив нового головнокомандувача ЗСУ

Хомчак йде з посади. Зеленський призначив нового головнокомандувача ЗСУ
. Коллаж Суспільне

Президент Володимир Зеленський звільнив головнокомандувача Збройних сил Руслана Хомчака та призначив на його місце генерал-майора Валерія Залужного.

Про це під час брифінгу повідомив прессекретар президента Сергій Никифоров.

"З посади йде головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак. Це – рішення президента. Володимир Зеленський не має сумнівів у патріотизмі, вірності присязі, фаховості Руслана Хомчака, але президент хоче бачити синергію між Міністерством оборони та Збройними силами України. Такої синергії ми, на жаль, не бачимо. Бачимо, навпаки, конфлікти", – зазначив Никифоров.

Він додав, що президент призначив на посаду головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, який донині обіймав посаду командувача оперативного командування "Північ".

"Руслан Хомчак переходить на посаду першого заступника секретаря РНБО, відповідно, з цієї посади йде чинний заступник Михайло Коваль", – зауважив прессекретар.

Укази про звільнення Хомчака із чинної посади та призначення на його місце Залужного вже оприлюднені на сайті Офісу президента. Також ОПУ оприлюднив укази про призначення Хомчака на посаду першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони та звільнення з цієї посади Михайла Коваля.

Генерал-полковник Руслан Хомчак очолював ЗСУ із вересня 2020 року. Раніше він обіймав посаду начальника Генерального штабу Збройних сил. Протягом семи років Хомчак служив у 24-й окремій механізованій бригаді в місті Яворів на Львівщині.

Що відомо про Залужного

Валерій Залужний народився у 1973 році у місті Новоград-Волинський на Житомирщині. Він навчався на загальновійськовому факультеті Одеського вищого об’єднаного командного училища, яке закінчив у 1997 році. У 2005 році Залужний вступив до Національної академії оборони України, навчання у якій закінчив у 2007 році

Після закінчення навчання він був призначений на посаду начальника штабу — першого заступника командира 24-ї окремої механізованої бригади у Яворові Львівської області. У 2009-2012 роках Залужний був командиром 51-ї окремої механізованої бригади, а наприкінці 2019 року став командувачем Оперативного командування "Північ".

Яка причина кадрових перестановок у МОУ

Сергій Никифоров нагадав, що 21 липня уряд звільнив трьох заступників міністра оборони – Олександра Миронюка, Ігоря Старубінського та Ігоря Халімона.

"Вони відповідали за забезпечення, як побутове, так і забезпечення озброєнням, так і забезпечення інформаційне. Мета президента зрозуміла – він хоче, щоб сучасний солдат, який ризикує власним життям, він мав гідні умови служби, мав сучасну зброю. І саме на цьому напрямку варто робити більше, зокрема, і щодо інформаційного забезпечення", – пояснив він.

За словами прессекретаря президента, кандидатури наступників усіх трьох посадовців перебувають на стадії узгодження та проходять перевірки. Їхні імена мають стати відомі до кінця тижня.

Що відомо

  • 26 липня президент Володимир Зеленський звільнив низку високопосадовців Служби безпеки задля проведення реформи силової структури.
  • Зокрема, президент звільнив із посади першого заступника голови СБУ Руслана Баранецького. Окрім того, Баранецький увільнений від виконання обов'язків керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України.
  • Також посаду втратив перший заступник голови СБУ – начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ Василь Малюк.
  • Крім того, звільнено начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки Олексія Корнійчука. При цьому Віталій Монастирецький втратив посаду начальника Управління Служби безпеки України в Чернівецькій області.
  • Водночас Зеленський звільнив Сергія Андрущенка з посади заступника голови СБУ та призначив його на посаду першого заступника голови СБУ й керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки, яку раніше обіймав Руслан Баранецький.
  • 23 липня президент Володимир Зеленський звільнив очільника Служби зовнішньої розвідки Валерія Кондратюка та призначив на його місце Олександра Литвиненка.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок