Свята за новоюліанським календарем: як впроваджують у ПЦУ на Полтавщині та скільки громад долучилося

Свята за новоюліанським календарем: як впроваджують у ПЦУ на Полтавщині та скільки громад долучилося

На Полтавщині частина вірян Православної церкви України вперше відзначили Різдво та низку інших релігійних свят за новоюліанським календарем. Тобто на 13 днів раніше, ніж до цього. Про цей перехід Суспільне поспілкувалося із митрополитом Полтавським та Кременчуцьким ПЦУ Федором.

Перехід на новоюліанський календар: для чого

За словами митрополита, потреба у створенні новоюліанського календаря виникла тому, що упродовж століть юліанський календар розійшовся з григоріанським. Це спричинило різницю у датах святкування.

"Дуже багато православних церков ― 10 із 15 ― перейшли на новоюліанський календар, починаючи з 20-х років, 60-х років ХХ століття. А для нашої церкви час прийшов зараз", ― каже митрополит.

Крім того, це рішення впорядковує духовне життя і, зокрема, святкування Різдва та Нового року ― дає можливість дотримуватися посту до 25 грудня, а після цього святкувати 1 січня.

"До Різдва для православних вірян ― піст. Вони мають зосереджуватися в молитві, обмежувати себе в їжі і так далі. А тут Новий рік ― вони святкують, потім якось каються, моляться і таке інше. А тепер все це впорядковано: Різдво 25 грудня, як воно було встановлено ще з IV століття, потім ― Новий рік в Новий рік".
Церква
Свято-Успенський кафедральний собор. Суспільне Полтава

Перехід на новоюліанський календар ухвалив Помісний Собор ПЦУ. Він стосується відзначення нерухомих свят. Це ті, які щороку відзначають в одну й ту ж дату. Їх змістили на 13 днів раніше.

Скільки громад ПЦУ святкують за новоюліанським календарем

На Полтавщині майже всі релігійні громади ПЦУ перейшли на богослужіння за новоюліанським календарем, розповів митрополит. За його словами, це не стало проблемою ні для священників, ні для вірян.

"Буквально три чи чотири громади, які з усіх 150 наших релігійних громад відзначали за старим зразком. Для священників немає жодних проблем і для тих людей, які ходять постійно на богослужіння, тому що ми прив’язані до богослужіння. Саме богослужіння створює цей настрій святковий".

Те, що релігійні громади УПЦ Московського патріархату не переходять до ПЦУ і лишаються на юліанському календарі, може розколювати суспільство. Однак, вони поступово втрачають вплив у суспільстві, розповів Суспільному митрополит Полтавський та Кременчуцький ПЦУ Федір:

"Є православіє, а є москвославіє. От в Росії це така нацистська ідеологія із зовнішнім християнським якимось обрамленням. От ми відділилися від цієї організації, яка називає себе РПЦ. І я вважаю, що це дуже правильно. Тому що ця організація не має нічого спільного з християнством".

Перехід з УПЦ в ПЦУ: як відбувається на Полтавщині

У Полтавській області релігійні громади переходять у Православну церкву України повільно, але цей процес триває неперервно. Зокрема, у регіоні з УПЦ пішло 15 громад. Наприклад, у Хмельницькій області таких до 150, розповів митрополит:

"Люди хочуть цих зрушень, священники стримують, а священників залякують єпископи їхні, їхнє керівництво. Тобто верхівка Московського патріархату в Україні ― вони абсолютно стримують ці процеси, забороняють священнослужіння цих священників, залякують їх, погрожують".

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок